Dumitru Prunariu: „Clujul devine un hub spațial”

Desigur, este un oraș mai scump, dar se mai descurcă unii, alții”, a declarat, pentru Transilvania Business, Dumitru Dorin Prunariu.  

Inginerul astronaut a susținut o prezentare fascinantă despre Cosmos și viitorul industriei spațiale | Foto: MINA Cluj, TB, UTCN

La patru decenii de la o performanță încă neegalată de vreun român, celebrul zburător în Cosmos încă fascinează generații întregi. Sute de oameni au “rupt” ușile celui mai mare muzeu de artă digitală din Europa pentru a-l vedea în direct pe omul care, la concurență cu gimnasta Nadia Comăneci, amenința popularitatea dictatorului Nicolae Ceaușescu.

“Am fost de curând invitat la un workshop de către Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), însă acum sunt mai puțin implicat în proiecte tehnice și mai mult în programele derulate de către Organizația Națiunilor Unite, cum ar fi proiectul pentru Lună sau cele de cooperare spațială internațională.

Este foarte bine că au început să apară inițiative private pe partea spațială. O companie din București, Romanian InSpace Engineering (RISE), va avea un echipament la bordul capsulei Dragon Cargo a Stației Spațiale Internaționale (SSI), de la NASA Kennedy Space Center.

Există inițiative, merg ceva mai greu, dar treaba nu stă pe loc. Clujul are un cluster înregistrat aici, Space Tech, apar alte companii cu aceste preocupări, se dezvoltă tehnologia informației. Desigur, este un oraș mai scump, dar se mai descurcă unii, alții”, a declarat, pentru Transilvania Business, Dumitru-Dorin Prunariu.

Bătaie pe poze și autografe

Museum of Immersive New Art (MINA) Cluj, aflat în complexul logistic TRC Park Transilvania – Someșeni, a găzduit prezentarea lui Prunariu despre experiența sa în spațiu și descoperirile ulterioare din acest domeniu. Publicul a avut ocazia de a asculta poveștile direct de la cel care a reprezentat România în misiunea Soiuz-40, parte a programului Intercosmos.

Participanții au aflat detalii despre momentele istorice din misiune, contribuțiile românești la cercetarea cosmică. 50 de copii și adulți au vrut să îi adreseze întrebări într-un timp limitat. Pentru autografe și foto au stat la coadă peste 100 de persoane. Aviator, inginer, diplomat și general-maior în rezervă, Prunariu este singurul cosmonaut român care a ajuns în spațiu, la 14 mai 1981, pe când avea doar 28 de ani.

În cadrul misiunii Soiuz-40, care a durat 7 zile, 20 de ore și 42 de minute, el a efectuat numeroase experimente științifice și a contribuit la cercetarea internațională în domeniul explorării spațiale. Misiunea sa din programul Intercosmos a adus României o recunoaștere semnificativă în cercetarea spațială.

În cadrul spectacolului imersiv ”Cosmos – descoperă tainele universului” vizitatorii au putut urmări imagini și fragmente video autentice din misiunea lui Prunariu, capturate de chiar de acesta sau de echipaj. Momente rare, integrate în show de către echipa Les Ateliers Nomad, au adus publicul mai aproape de experiența călătoriei spațiale.

MINA aduce împreună arta și tehnologia, oferind experiențe interactive și educative într-un mediu senzorial unic. Cu locații permanente în București și Cluj și prin proiectul itinerant Pop-Up, MINA deschide noi frontiere în educație, artă și tehnologie. MINA Cluj este unul dintre cele mai mari centre de artă imersivă din Europa, echipat cu tehnologie de ultimă generație, având o gamă variată de show-uri.

Prunariu, despre trecut: 

Prunariu, despre viitor

Solicitat insistent la Cluj

UTCN a găzduit în această lună, la noul său hub de pe str. Barițiu, Space Systems Engineering Workshop, eveniment organizat de Asociația Space Tech în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca. Evenimentul la care Prunariu a fost invitat special a reunit 150 de profesioniști din sectorul aerospațial, alături de invitați ai organizațiilor internaționale și naționale de renume, reprezentanți ai sectorului industrial, academic și de cercetare din România.

 

Proiectele spațiale din regiune

Uzina Sonaca Aerospace Transilvania a început la Moldovenești producția de componente pentru rachetele Ariane 6, proiect inițiat de Agenția Spațială Europeană. Pe partea de software, prin prototipul AlertBox, AROBS Engineering va conecta rețeaua de sateliți Starlink a lui Musk, dar și Iridium, la sistemele naționale de management al situațiilor de urgență, iar OVES Enterprise a demarat și producția de drone, în Marea Britanie. 

Exit mobile version