Licitație pentru metroul de 1,3 miliarde € de la Cluj

https://www.transilvaniabusiness.ro/2022/01/27/guvernul-va-finanta-metroul-de-cluj-prin-pnrr/

Un model pentru Cluj este metroul din Brescia, pe 13 km, cu 17 stații | Foto: Dan Tarcea

Municipiul Cluj-Napoca a scos la licitație contractul de proiectare și execuție a magistralei de metrou, singurul de acest fel din afara Bucureștiului.

Contractul are o valoare de 6,66 miliarde de lei și se întinde pe opt ani, conform Economedia. Proiectul va primi o finanțare de 300 de milioane de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Magistrala I de metrou ușor va avea 21 km, cu 19 stații subterane. Capacitatea proiectată este de o garnitură la 90 de secunde, adică 40 trenuri/oră pe sens, cu până la 21.600 pasageri.

Licitația pentru metroul de la Cluj este un contract „la cheie” care include toate componentele, de la structura tunelurilor și a stațiilor până automatizare. Sistemul trebuie să permită nivelul de automatizare fără mecanic de tren.

Magistrală cu trei secțiuni

Secțiunea Vest cuprinde localitatea Florești (Șesul de Sus – Răzoare), secțiunea Centru, traseul Sf. Ioan – P-ța Mărăști, secțiunea Est, traseul P-ța Mărăști – Sopor, ambele în Cluj-Napoca. Pentru primele 9 stații (lucrări la structură) este asigurată o finanțare de 300 de milioane de euro prin PNRR.

„Cluj-Napoca este al doilea oraş din România după numărul de locuitori, iar valorile de circulaţie pe DN 1 Floreşti – Cluj-Napoca sunt comparabile cu cele de pe DN 1 Otopeni – Bucureşti (şosea cu 6  benzi)”, se arată în nota de fundamentare a Guvernului.

Exit mobile version