Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Guvernul va finanța metroul de Cluj prin PNRR

Lucrările la primele nouă stații, între cartierul Mănăștur și Piața IRA, trebuie finalizate până în 2026

Vicepremierul Sorin Grindeanu a semnat protocolul de colaborare pentru construirea metroului de la Cluj-Napoca și Florești.

“Traseul va avea 21 km, cu 19 stații. Din estimările preliminare, va transporta până la 164.000 de călători pe zi în anul 2030. Ministerul Transporturilor va finanța prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) acest proiect. Valoarea totală estimată: 2 miliarde de euro. Primăriile Cluj-Napoca și Florești se vor ocupa de licitația pentru proiectarea și execuția acestui proiect, dar și de implementarea contractului. Lucrările de bază pentru primele nouă stații trebuie încheiate până în anul 2026”, a precizat Grindeanu.

Comisia Tehnică de Urbanism și Amenajarea Teritoriului din Consiliul Județean (CJ) Cluj a avizat favorabil planul urbanistic zonal (PUZ) al viitorului metrou. Șantierul va bloca principala axă rutieră a orașului, Est-Vest, în jur de un an. Comisia a decis, cu unanimitate de voturi, să dea un aviz de principiu favorabil. Avizul final urmează a fi redactat în cel mai scurt timp posibil, după adoptarea hotărârii de guvern referitoare la exproprieri și includerea în documentație a recomandărilor formulate de specialiștii din cadrul comisiei.

Municipalitatea a prevăzut achiziționarea în leasing a zeci de autobuze care să înlocuiască troleibuzele în zonele unde cele din urmă nu vor putea circula. Executivul de la București a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru realizarea proiectului. Aceștia sunt aferenți obiectivului de investiții tren metropolitan Gilău – Florești – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonțida – etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj – magistrala I de metrou și tren metropolitan, componenta 1 – magistrala I de metrou Cluj.

Proiectul de investiții este susținut, deopotrivă, de autoritățile locale și de guvern. Hotărârea prevede construcția unei linii de metrou ușor, cu 19 stații subterane, dintre care 9 în prima fază. Durata de execuție a investiției este de 10 ani, iar valoarea prevăzută, de peste 10 miliarde de lei. Amplasamentul este în județul Cluj: municipiul Cluj-Napoca și comuna Florești.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Elite în Business 2021. Banat și Transilvania. Județul BRAȘOV - Top 20 companii cu capital străin

Articolul următor

Comuna Rușii Munți, mereu cu un pas înainte pe drumul dezvoltării

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share