Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Comuna Rușii Munți, mereu cu un pas înainte pe drumul dezvoltării

Valea Mureșului Superior nu se remarcă doar prin frumuseți naturale deosebite, locuri, care o dată văzute, te îndeamnă mereu să revii, dar și oameni gospodari. Când aceștia formează o comunitate, atunci lucrurile nu au cum să nu meargă în direcția bună. Un astfel de exemplu este și comuna Rușii Munți, păstorită de peste două decenii de primarul Ilie Chiș Bălan.

„Tot ce am făcut a fost, de fapt, o continuitate a realizărilor din comuna Rușii Munți. Comuna e pusă la punct, ceea ce avem noi la Rușii Munți pot spune că e infrastructură de mediu urban, nu de nivel rural. Ai canal, ai apă, ai asfalt, ai iluminat cu leduri, ai bază sportivă, ai școlile puse la punct, dispensarul va fi gata în curând, toate la cerințele europene. Atunci e firesc ca lumea să fie mulțumită de ce s-a făcut până acum în comună, fapt pentru care mi-a acordat un nou mandat în toamna anului trecut (n.a. cel de-al șaselea)”, ne-a declarat primarul Ilie Chiș Bălan.

După cum spune chiar primarul, comuna beneficiază de condiții normale de trai, dacă luăm în calcul faptul că acest termen de ”normal” pentru primarul Ilie Chiș Bălan reprezintă drumuri asfaltate, alimentare cu apă, rețea de canalizare și multe altele, condiții care fac din Rușii Munți una dintre comunele cele mai bine puse la punct ale județului Mureș.

„Nu mai avem de asfaltat decât un drum care face legătura între localitățile Rușii Munți și Sebeș. Avem asfalt inclusiv pe 8 kilometri în pădure, dacă e să ne referim la drumuri puse la punct. În ultimele săptămâni am făcut o reparație a drumurilor comunale în locul unde am avut traversări la racordurile de apă și canal. Am refăcut acele porțiuni, lucrare care nu e nici ea de neglijat, sumele alocate ajungând undeva la 80.000-100.000 de lei. Le-am dat posibilitatea oamenilor să se racordeze la apă și canal. Cum Aquaservul nu a cuprins în cheltuielile lor aceste sume, ele au fost finanțate de către comună, dat fiind faptul că sunt pe domeniul public. Pot spune că utilitățile sunt rezolvate, dacă e să mă refer la apă, canal și asfalt”, spune primarul comunei Rușii Munți.

Următoarea prioritate la nivelul întregii Văi a Mureșului Superior o reprezintă introducerea gazului metan, motiv pentru care cinci comune au decis să acționeze împreună.

„Cinci comune de pe Valea Mureșului, Rușii Munți, Deda, Aluniș, Brâncovenești și Vătava s-au constituit într-o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară în vederea introducerii pe Valea Mureșului Superior a unei aducțiuni de gaz. Nu este un lucru mărunt un astfel de proiect, la nivel de comună e o investiție de 17 milioane lei, ceea ce înseamnă peste 3 milioane de euro. Fiecare din cele 5 comune a realizat studiul de fezabilitate, urmând să depunem documentația de finanțare pentru gaz prin Programul de Investiții Anghel Saligny, cunoscut ca PNDL III”, afirmă primarul Ilie Chiș Bălan.

Că tot veni vorba de Programul de Investiții Anghel Saligny, acesta va definitiva partea de asfalt și canalizare la nivelul comunei Rușii Munți.

„Prin acest program avem două proiecte destul de importante pentru noi. Primul are în vedere asfaltarea unui drum de legătură între Rușii Munți și satul Sebeș. Este singurul drum care nu este asfaltat și pe care sperăm să-l putem rezolva prin obținerea unei finanțări. Dacă nu, nu e nico problemă, îl va finanța atunci primăria și vom pune la punct și acest drum din fonduri proprii. Este vorba de un drum de 1,4 kilometri. Un alt proiect pe care îl dorim finanțat prin PNDL III are în vedere canalizarea în localitatea Sebeș, de asemenea un proiect destul de mare în valoare de 6 milioane de lei. Studiul de fezabilitate este făcut, urmează documentația. Există o hotărâre de consiliu local pentru cele trei proiecte pe care vrem să le depunem prin programul de Investiții Anghel Saligny. Avem aprobate în buget devizele generale ca să putem depune documentația spre acceptare la finanțare”, spune primarul comunei Rușii Munți.

Parcuri. De aventură și fotovoltaic

La o așa zonă deosebită cum e cea de pe Valea Mureșului Superior, la fel și proiectele aflate în atenția conducerii primăriei Rușii Munți.

„Avem în plan construirea pe raza comunei Rușii Munți a unui parc de aventură, într-o zonă de pădure, investiție care să se ridice undeva la 90.000-100.000 de euro. Avem de gând să facem o astfel de investiție din fonduri proprii. În acest sens, am chemat un proiectant să vedem cum putem demara o astfel de investiție. Avem locația necesară pentru o asemenea investiție, în condițiile în care comuna noastră are o suprafață de 1.500 de hectare de pădure. Am identificat suprafața de 6 ha care este necesară unei asemenea investiții. Am demarat procedura de întocmire a Planului Urbanistic Zonal (PUZ), pentru că avem nevoie de așa ceva, și sper ca în primăvara anului viitor să dăm drumul la finalizarea acestui obiectiv. Acest parc de aventură va avea tot ce este specific unei asemenea investiții, tiroliană, pistă de tubing, perete de căţărare. Ne-am gândit la zona Sebeș-Corlățele. Avem drum asfaltat care merge până în acea zonă. Acolo avem construite și câteva pensiuni, deci sunt premise să ridicăm această zonă ca și nivel de dezvoltare, să o punem în valoare așa cum trebuie”, subliniază Ilie Chiș Bălan.

Al doilea proiect gândit de către primarul comunei Rușii Munți are în vedere construirea unui parc fotovoltaic, demers perfect justificat date fiind condițiile favorabile pe care le oferă zona.

„Pe lângă parcul de aventură, dorim să construim un parc fotovoltaic, să vedem dacă putem găsi vreo linie de finanțare în acest sens, astfel încât să putem asigura energia necesară pentru instituțiile publice. Am luat deja legătura cu doi proiectanți, sunt firme care să execute lucrarea, plus că avem și finanțarea asigurată din fonduri proprii, și atunci nu văd de ce această investiție să nu fie realizată într-un an de zile. În momentul în care dăm drumul la PUZ, lucrurile merg extrem de simplu. În ce privește parcul fotovoltaic, același proiectant care a venit să vadă locul unde am putea face parcul de aventură, mi-a dat câteva idei, printre care și acest parc, în condițiile în care sunt tot felul de finanțări europene pentru panourile fotovoltaice. Avem pășune, avem zonă cu expoziție sudică, nu am nevoie de aviz de la Ministerul Agriculturii pentru astfel de investiție, și atunci de ce să nu profităm și de acest aspect? Astfel, vom avea la nivel de comună mai multe surse de energie, pe lângă lemn, curent și gaz”, a conchis primarul Ilie Chiș Bălan.

Alin ZAHARIE

(TB 106)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Guvernul va finanța metroul de Cluj prin PNRR

Articolul următor

Parcul Industrial Arieș îi cheamă la Turda pe investitorii industriali care vor relocare

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share