Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Licitație pentru metroul de 1,3 miliarde € de la Cluj

https://www.transilvaniabusiness.ro/2022/01/27/guvernul-va-finanta-metroul-de-cluj-prin-pnrr/
Un model pentru Cluj este metroul din Brescia, pe 13 km, cu 17 stații | Foto: Dan Tarcea

Municipiul Cluj-Napoca a scos la licitație contractul de proiectare și execuție a magistralei de metrou, singurul de acest fel din afara Bucureștiului.

Contractul are o valoare de 6,66 miliarde de lei și se întinde pe opt ani, conform Economedia. Proiectul va primi o finanțare de 300 de milioane de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Magistrala I de metrou ușor va avea 21 km, cu 19 stații subterane. Capacitatea proiectată este de o garnitură la 90 de secunde, adică 40 trenuri/oră pe sens, cu până la 21.600 pasageri.

Licitația pentru metroul de la Cluj este un contract „la cheie” care include toate componentele, de la structura tunelurilor și a stațiilor până automatizare. Sistemul trebuie să permită nivelul de automatizare fără mecanic de tren.

Magistrală cu trei secțiuni

Secțiunea Vest cuprinde localitatea Florești (Șesul de Sus – Răzoare), secțiunea Centru, traseul Sf. Ioan – P-ța Mărăști, secțiunea Est, traseul P-ța Mărăști – Sopor, ambele în Cluj-Napoca. Pentru primele 9 stații (lucrări la structură) este asigurată o finanțare de 300 de milioane de euro prin PNRR.

„Cluj-Napoca este al doilea oraş din România după numărul de locuitori, iar valorile de circulaţie pe DN 1 Floreşti – Cluj-Napoca sunt comparabile cu cele de pe DN 1 Otopeni – Bucureşti (şosea cu 6  benzi)”, se arată în nota de fundamentare a Guvernului.

Total
17
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articolul anterior
Cea mai mare investiție privată din Câmpia Turzii va fi concretizată de compania suedeză WIP Industries.

WIP Industries ridică o fabrică de 45 milioane €

Articolul următor
Un parteneriat între Maramureș – România și această țară va fi consolidat în urma vizitei ministrului cooperării economice și dezvoltării din Germania, Svenja Schulze.

Maramureșul va încheia un parteneriat de investiții cu Germania

Citește și:
Zi de Zi știri ecoomice:
Total
17
Share