Muncitorii fabricilor de tradiție din Transilvania și Banat, temă de cercetare

Attila Varga va lucra cu președintele NTT Data Romania la noul proiect | Foto: IIGB

Institutul de Istorie George Bariţiu (IIGB) Cluj al Academiei Române a demarat un proiect de cercetare a managementului resursei umane la aceste fabrici.

Acesta îşi propune să investigheze repere ale industriei din cele două provincii dintr-o perspectivă încă neabordată. Proiectul vizează strategii de selecţie şi eficientizare a resursei umane, gândite şi aplicate în firme de renume. Astfel s-au generat veritabile dinastii de antreprenori în intervalul de până la Marea Unire, dar şi în perioada interbelică.

Demersul presupune digitalizarea, aranjarea, clasificarea unor surse variate: legislaţie de epocă, regulamente de ordine interioară, decrete, corespondenţă, acte interne ale fabricilor de tradiţie. Analiza „în oglindă” a managementului resurselor umane pentru repere ale industriei din Transilvania şi Banat vizează recrutarea și administrarea de personal; dezvoltarea profesională și personală a angajaților.

Proiect prezentat la Zilele Academice Clujene

Acesta va mai urmări gestionarea salarizării; evaluarea angajaților și managementul performanței; acțiuni disciplinare; asigurarea condițiilor de muncă; relația cu sindicatele; demersuri de inovaţie. Proiectul readuce la viaţă destinul unor fabrici de referinţă din spaţiul românesc privite pe durată lungă (perioadele dualistă, interbelică şi comunistă) prin prisma capitalului uman.

Tematica proiectului va face obiectul unei secțiuni la ediţia din acest an a Zilelor Academice Clujene. Iniţiatorul proiectului este Daniel Metz, membru de onoare al IIGB, președinte al companiei NTT DATA Romania. Din partea IIGB participă la proiect cercetătorul Attila Varga, în calitate de colaborator direct.

Exit mobile version