Cum arată Podul Unirii de peste Someș. Va uni Maramureșul și Satu Mare

Compania de arhitectură Costin și Vlad Birou de Proiectare (CVBP) a prezentat imagini de la recepția Podului Unirii, peste râul Someș.

Podul în arc cu tirant și rețea de cabluri are o lungime de 180 m | Foto: CVBP

Compania de arhitectură Costin și Vlad Birou de Proiectare (CVBP) a prezentat imagini de la recepția Podului Unirii, peste râul Someș.

“După mai bine de trei ani de eforturi comune, a venit momentul recepției la terminarea lucrărilor pentru Podul Unirii. Este amplasat la limita dintre județele Maramureș și Satu Mare, între orașul Seini și comuna Pomi. Podul asigură o rută alternativa cu 14 km mai scurtă pentru traficul de tranzit de pe DN 1C, de la Seini spre Dej”, au precizat proiectanții.

“Podul în arc cu tirant și rețea de cabluri are o lungime de 180 m. Este compus din 3 deschideri, asigurând o lățime a părții carosabile de 7,8 m, dispusă pe două sensuri de circulație, cu două trotuare pe consolele laterale. La realizarea structurii s-au utilizat 501 t de oțel, din care 132 t pentru viaductul de acces și 369 t pentru deschiderea principală. Rezultă o structură cu o zveltețe deosebită și eficiență structurală ridicată.

Suprastructura deschiderii principale este alcătuită din două arce metalice gemene de secțiune casetată. Viaductul de acces constă într-o grindă continuă în secțiune mixtă: oțel-beton, pe două deschideri de 35 m fiecare”, conform CVBP.

Proiectul durează de cinci ani

Aceasta este o companie de arhitectură specializată în proiectarea lucrărilor de infrastructură și dezvoltare urbană. Asociații săi sunt, în proporții egale, Mihai Vlad și Bogdan Ioan Costin.

Primii pași în realizarea Podului Unirii au prins viață în 2018. Atunci contractul de finanțare de 3,4 milioane de euro a fost aprobat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Podul a fost construit de societățile Tehnodomus Arad și Hefex Baia Mare.

Exit mobile version