Gastronomia în cultură, o nouă dezbatere din seria Gastronomia cu bune, cu rele

Miercuri, 29 ianuarie, ora 19:00, în Restaurantul La Mama Clubul Țăranului Român seria de conferințe-dezbateri Gastronomia cu bune, cu rele continuă cu o ediție dedicată gastronomiei în cultură. Cum poate gastronomia să influențeze pictura, muzica sau literatura? Identificăm opere de artă savuroase și cărți care ne lasă gura apă, dar mai mult decât atât ne-am propus să demonstrăm că gastronomia nu este un domeniu de nișă, că este parte integrantă a identităților naționale, că a influențat epoci și mentalități și că, nu în ultimul rând, gastronomia este cultură.
O revoluție în ceea ce privește Noua ospitalitate românească, un nou mod de gândire – pentru inovare, identificare de noi produse, servicii și proiecte pentru turism, industria alimentară și HoReCa din România – acesta este scopul forumului permanent de dezbateri și discuții “Gastronomia – cu bune, cu rele”, lansat în septembrie 2024 de platforma WeAreRomania / YOU ARE WELCOME! Seria de conferințe este susținută de Carlsberg, Eisberg, TeamFresh Horeca, Pescobar și La Horincie.

Gastronomia și cultura

Gastronomia ocupă un loc aparte în cultura umană, inspirând numeroase forme de expresie artistică, de la arte vizuale la muzică și literatură. În România, această legătură profundă este evidentă în operele literare ale unor autori precum Ion Luca Caragiale sau Mihail Sadoveanu, unde mesele tradiționale sunt scene centrale ce reflectă identitatea, relațiile sociale și bucuria vieții. Pictorii români, cum ar fi Theodor Aman, au inclus în lucrările lor imagini ale meselor festive, surprinzând atât detalii culinare, cât și atmosfera convivială a sărbătorilor autohtone.

Muzica tradițională românească, adesea cântată în timpul festinelor, evocă în mod direct bogăția culturală legată de gastronomie, fiind un element de celebrare a comunității. Prin toate aceste mijloace, mâncarea nu este doar un mijloc de supraviețuire, ci și o sursă de inspirație artistică, o expresie a creativității și un simbol al apartenenței culturale. În România, tradițiile gastronomice rămân o punte între generații și o invitație la redescoperirea identității culturale prin artă.

Cine sunt invitații dezbaterii Gastronomia în cultură

Speakerii invitați speciali ai ediției din 29 ianuarie – moderată de jurnaliștii Cosmin Dragomir și Cezar Ioan și de antreprenorul Cătălin Mahu – sunt :
Zoli Toth – artist conceptual,
Mihail Coșulețu – artist plastic,
Răzvan Voncu – critic și istoric literar,
Cosmin Ciotloș – critic și istoric literar.
Platforma de gândire și de acțiune pentru promovarea României WeAreRomania / YOU ARE WELCOME a fost fondată în 2024 printr-un proiect al Asociației Curaj Înainte cu scopul de a cataliza dezvoltarea imaginii și ofertei turistice a României pornind de la specificul culinar influențat istoric de intersecția a trei mari imperii și a numeroase grupuri etnice și culturale.
Intrarea liberă, dar organizatorii recomandă rezervarea locul la  telefon 0721 102 101.
Exit mobile version