Decizia vine în urma unei analize de fezabilitate. Ministerul Energiei confirmă că fondurile PNRR nu au fost afectate.
Compania românească Sinteza SA a anunțat oficial retragerea din proiectul de 50 de milioane de euro dezvoltat în parteneriat cu gigantul american Lockheed Martin, care prevedea construirea unei fabrici de electrolit negativ pentru baterii GridStar® Flow în Oradea. Investiția urma să fie cofinanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cu o contribuție nerambursabilă de 25 de milioane de euro.
Decizie luată în urma unei analize amănunțite
Potrivit unui comunicat al Sinteza SA pe Bursa de Valori București, decizia a fost luată în urma unei analize amănunțite de fezabilitate și a unei evaluări comerciale, care au evidențiat că, deși tehnologia redox flow este promițătoare, condițiile actuale de piață nu susțin lansarea sustenabilă a proiectului. Compania a menționat că ajustările necesare ale modelului de afaceri ar fi implicat o extindere semnificativă a responsabilităților și a angajamentului investițional, ceea ce, în contextul actual, nu ar fi fost strategic viabil.
Ministerul Energiei a confirmat, printr-un comunicat, că a fost notificat oficial de către Sinteza SA privind renunțarea la proiect și a precizat că nu au fost efectuate plăți din fondurile PNRR către companie, astfel că nu există impact financiar negativ asupra bugetului alocat.
Proiectul, anunțat cu entuziasm în noiembrie 2024, prevedea construirea unei fabrici cu o capacitate anuală de 30.000 de tone de electrolit negativ, ceea ce ar fi făcut-o cea mai mare unitate de acest tip din lume. Fabrica urma să contribuie la tranziția energetică a României și să consolideze parteneriatul strategic cu Statele Unite în domeniul tehnologiilor verzi.
Deși compania Sinteza SA a decis oprirea proiectului, Ministerul rămâne angajat în promovarea și susținerea apelului dedicat producției de baterii în România.
Ministerul Energiei își reafirmă angajamentul de a sprijini dezvoltarea unei capacități industriale naționale competitive în domeniul bateriilor, un sector strategic pentru viitorul energetic al României și pentru atingerea țintelor de decarbonizare.
Directorul Remus Cotuț și-a dat demisia
În urma deciziei de renunțare la proiect, directorul general al Sinteza SA, Remus Cotuț, și-a înaintat demisia. Conducerea companiei va fi preluată de Radu Pascu, începând cu 20 mai 2025, pentru un mandat de trei ani. Radu Pascu deține 31,16% din acțiunile Sinteza, restul fiind deținute de Fondul de Investiţii Alternative cu Capital Privat BT Invest 1 (33,89%) şi Societatea de Investiţii Alternative cu Capital Privat ROCA Investments (18%).