Echipa „Măcelari de elită”, ce reprezintă România la World Butchers’ Challenge (WBC), și-a făcut intrarea la Paris cu participarea lui Paul Cordea (25 ani) în secțiunea World Champion Butchers’ Apprentice.
Tânărul măcelar, angajat al rețelei Moldovan Carmangerie Cluj, a intrat în competiție alături de 13 concurenți din șapte țări: Australia, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Noua Zeelandă. Printre adversarii săi s-au numărat și trei tinere din Germania, Irlanda și Italia.
Într-o probă contracronometru de 2 ore și 30 de minute, Cordea a tranșat cu precizie patru tipuri de carne (vită, porc, miel și pui) și a realizat 40 de produse, fiecare însoțit de indicații de gătire, făcând o dovadă de diversitate și creativitate în abordare. Masa lui de prezentare pe care s-a aflat un pui pe sticlă a fost o reflectare a ospitalității românești prin abundența de preparate ce a amintit de mesele încărcate de la sărbătorile în familie.
De la agonie, la extaz
„A fost o adevărată furtună în mine, am trecut de la extaz, la agonie, la fericire, emoții peste emoții. În final totul a ieșit bine. Partea cea mai grea a fost lupta cu timpul. Dacă făceai ceva greșit, era foarte greu să mai remediezi. Aș fi vrut să mă opresc la început, am fost copleșit de emoții, nici cuțitul nu mai îmi stătea bine în mână. După 5-10 minute mi-am revenit și totul a fost bine”, a declarat măcelarul clujean.
Cu doar trei ani de experiență în meserie, privește competiția ca pe o lecție valoroasă. „aș fi putut lucra un pic mai mult la finețea produselor, dar sunt la început de drum și vreau să îmbunătățesc acest lucru pe viitor. Voi munci din ce în ce mai mult, vreau să mă perfecționez și să devin cel mai bun. La sfârșit toți m-au felicitat, s-au minunat de masa mea și că am reușit să fac atâtea produse într-un timp atât de scurt”.
Înainte de competiția seniorilor, din 31 martie, a transmis un mesaj de încurajare echipei României: „Să scape cât mai repede de emoții și de gândurile negative, să fie focusați doar pe ce au de făcut și să-i dea bătaie!”. Rezultatele oficiale ale competiției vor fi anunțate în 1 aprilie, în cadrul galei de închidere a World Butchers’ Challenge 2025. De la debutul său, proiectul „Măcelari de elită” a găsit în România sprijin în rândul jucătorilor importanți din industria cărnii.