Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Clujul se pregătește de The Butcher Wars

WBC
Echipa de seniori a României, în acțiune la Mondialul de la Paris | Foto: FSM

Echipa României „Măcelari de elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) cu impact asupra comunității internaționale a acestei meserii, deschizând noi oportunități pentru viitor.



„Fiind prima dată când a participat la WBC, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă”, a declarat Ashley Gray, CEO al WBC.

„România a fost văzută foarte bine de restul echipelor. Francezii s-au comportat exemplar cu noi, au fost foarte ospitalieri. Juriul a apreciat standul nostru și faptul că echipa a valorizat toată carnea tranșată, spre deosebire de alte echipe, care au fost depunctate din acest motiv”, a detaliat Cosmin Moldovan, inițiatorul participării României și jurat în cadrul WBC.

„Noi am fost o surpriză plăcută și am depășit multe așteptări. Asta a fost concluzia generală care ne-a fost transmisă. Nu am dezamăgit, pe alocuri am atras multă simpatie, am fost încurajați să mergem mai departe și să arătăm și la noi în țară spectacolul acestei meserii”, a spus Florin Moroșanu, directorul executiv al Fundației Ștefan Moldovan (FSM).

Deși echipa României nu a urcat pe podium, această experiență a pus bazele unor inițiative importante pentru dezvoltarea măcelăriei în România. Unul dintre cele mai importante rezultate ale prezenței la Paris este inițierea parteneriatului cu Confederația Franceză a Măcelarilor (CFM).

Cosmin Moldovan și Florin Moroșanu s-au întâlnit cu Patrick Gimonet, directorul general al CFM. Ei au discutat despre posibilitatea participării tinerilor măcelari români la stagiile de pregătire din campusul de industria cărnii de la Școala Superioară de Meserii din Paris. Programul va permite dezvoltarea unor profesioniști mai bine pregătiți, cu acces la tehnici moderne și know-how internațional.

O altă direcție importantă deschisă la Paris este intenția României de a găzdui WBC în viitor. Aceasta a fost prezentată oficial consiliului WBC de către reprezentanții României, fiind primul pas într-un proces complex de selecție.

Țările interesate trebuie să își exprime intenția; urmează o evaluare atentă a capacității de organizare. România va primi un ghid cu criteriile de îndeplinit pentru a demonstra că poate susține un eveniment de asemenea anvergură. Decizia finală va fi luată în 2026 pentru ediția din 2028.

În urma relațiilor stabilite în timpul WBC, echipele câștigătoare au fost invitate de către FSM să participe la The Butcher Wars, probă individuală de măiestrie programată la Cluj-Napoca, în 19-21 septembrie. Evenimentul va fi organizat în colaborare cu Australia, inițiatoarea competiției.

Înainte de plecarea din Paris, echipa României a fost invitat la Ambasada României, unde a fost primită de către Mircea Abrudean, președintele interimar al Senatului României, și Ioana Bivolaru, ambasador al României la Paris.

„Este important să punem un accent mai mare pe școlile de meserii, astfel încât tot mai mulți tineri să urmeze o carieră de succes în aceste domenii. Educația profesională trebuie să devină o prioritate. Investind în formare și calificare, nu doar că oferim șanse reale pentru viitorul tinerilor, dar consolidăm și meseriile care au dus numele României departe”, a spus Mircea Abrudean.

WBC a fost câștigat de Franța, urmată de Germania și Australia. Titlurile individuale au revenit Franței. Competiția a stabilit un record, cu 14 națiuni participante și 6.000 de spectatori, cea mai mare ediție de până acum.

“Cu toate că România nu a urcat pe podium în acest an, participarea la WBC a reprezentat un pas important în dezvoltarea măcelăriei ca artă și meserie de prestigiu. Urmează doi ani de muncă intensă, cu obiective clare: pregătirea pentru un nou campionat, organizarea unei competiții internaționale similare în România și, posibil, găzduirea WBC în viitor”.

De la debutul său, proiectul „Măcelari de elită” a găsit sprijin în rândul jucătorilor importanți din industria cărnii. Echipa României a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și Sare, București), Georgian Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Biro Janos Laszlo (Petry, Târgu-Mureș).

Ei au fost susținuți din tribune de colegii lor Cătălin Angheru (antreprenor, București), Florin Stîngă (Sergiana, Brașov), Alin Moldovan (Boo.bburger, Cluj), Paul Cordea (Moldovan Carmangerie, Cluj) și de suporteri veniți din țară. Adversarii României în concurs au fost Australia, Belgia, Brazilia Canada, Germania, Italia, Irlanda, Marea Britanie, Spania, Franța, Italia, Noua Zeelandă și SUA.

Timp de trei ore și jumătate, măcelarii români au tranșat și transformat patru tipuri de carne (vită, porc, miel și pui) în 120 de preparate. „Am colaborat toți foarte bine pe întreg parcursul concursului și îi felicit pe colegii mei pentru că au dat totul. Am făcut o echipă grozavă împreună. Sunt sigur că nu ne-am făcut de râs. Am venit să punem bazele unei echipe serioase, puternice. Deja mă gândesc la următorul mondial, unde o să facem totul mult mai bine, mai ales că acum avem experiență”, a spus căpitanul Gabriel Arghir.

Aflați la prima participare la WBC, măcelarii români au impresionat prin execuția produselor și originalitatea mesei de prezentare. „Sunteți surpriza plăcută a competiției. Noi, la prima participare, am fost sub voi azi, la a doua am câștigat”, le-a spus Dirk Freyberger, căpitanul Germaniei, campioana en titre.

Cosmin Moldovan, președinte al FSM, a jurizat celelalte echipe din concurs. „A fost o competiție de foarte înalt nivel în care echipele europene au făcut diferența. Au dovadă de foarte multă creativitate, de combinație a gusturilor și culorilor, fără să mai pun la socoteală tăieturile precise și modul în care au valorizat fiecare bucată de carne sau de os.

Regulamentul nu mi-a permis să jurizez echipa României, dar din punctul meu de vedere am avut cel mai frumos display. Băieții noștri au terminat la timp și au pus pe masa de prezentare toate produsele pe care și le-au programat în antrenamente”.

WBC





Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Măgura

Șapte medalii de aur la Berlin pentru Podgoria Silvania

Articolul următor

Municipiul Sebeș investește 5 milioane euro în transport public inteligent și ecologic

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Brașov, Covasna și Harghita 2024
The Voices of Business Awards Arad, Timiș și Caraș-Severin 2024
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Citeste mai mult

Angajări în domeniul feroviar

Târgul de Carieră Feroviară în România revine în luna iunie cu cea de-a X-a ediție și aduce în…
Turism
Citeste mai mult

Crama Jelna a luat bronzul la Top Hotel Awards

Pentru a treia oară consecutiv vinarii bistrițeni se clasează pe podiumul competiției destinate industriei ospitalității din România. „Suntem…
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share