Joi, 3 iulie 2025, ora 15:00 a fost termenul limită de depunere a ofertelor din partea firmelor interesate să realizeze studiul de fezabilitate pentru „Inelul Rutier Metropolitan de Nord”.
După finalizare și darea în folosință a Inelului Rutier Metropolitan Sud, Oradea se pregătește pentru realizarea Inelului Metropolitan Nord.
Șapte firme și asocieri de firme au depus oferte:
1. Dromcons;
2. SC Proiect-Construct Regiunea Transilvania;
3. ECO Geodrum;
4. Construcții Erbașu;
5. Asocierea Costin și Vlad Birou de Proiectare SRL (lider al asocierii), Studio 82, SC Someș-Top-Grup SRL, Cit Drum Proiect;
6. Asocierea Construct C.D.P. (lider al asocierii), Eurogecon SRL;
7. Asocierea Eurocerad International (lider al asocierii), Specialist Smart Group.
Urmează analizarea ofertelor pentru stabilirea câștigătorului licitației.
Valoarea estimată a studiului este de 7.552.100,13 lei, fără TVA.
Pentru realizarea acestui proiect, Consiliul Județean Bihor a încheiat un parteneriat cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Noul drum ar urma să lege comunele Oșorhei și Biharia, respectiv DN 1 și DN 19.
Traseu optim
Studiul de fezabilitate va identifica varianta optimă de traseu pentru noua șosea, evaluând atât caracteristicile terenului deluros pe care acesta va trece, cât și costurile de realizare.
Firma care va câștiga licitația va trebui să prezinte trei soluții inițiale de traseu. Acestea vor fi prezentate Comisiei Tehnice a CNAIR, care va analiza multicriterial soluțiile, pentru ca în final să aleagă varianta optimă. Lungimea estimată a viitorului drum este de 19 km.
Obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea mobilității populației, bunurilor și serviciilor, în vederea stimulării dezvoltării economice și fluidizării traficului în partea de nord a municipiului Oradea.