Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cultura materială și arta contemporană, explorate la Meron Gallery

Meron

Centrul de cultură din Cluj găzduiește, în perioada 26 iunie – 6 august, expoziția “Art/if/acts. Praxis and Liminal Territories”, curatoriată de Andra Handaric.

Expoziția de la Meron Gallery face parte din prima ediție a platformei Praxis! Emergent Curators’ Days și explorează intersecția dintre cultura materială și arta contemporană, titlul fiind un joc de cuvinte care face trimitere la arta ca factor activ în dinamicile sociale actuale.



Expoziția își propune să exploreze această intersecție, aducând în prim-plan relația dintre artefactul funcțional și opera de artă, între utilitate și metafora. Arta devine astfel un factor semnificativ, acționând ca un recipient, index și oglindă a memoriei, evidențiind dimensiunea istorică și culturală a experienței umane.

„Traversăm o eră în care granițele dintre artă și cultura materială devin tot mai fluide, iar acest fenomen reflectă complexitatea și diversitatea discursurilor contemporane. “Art/if/acts. Praxis and Liminal Territories” nu caută să stabilească răspunsuri definitive, ci să deschidă căi către noi întrebări, explorând cum putem coexista cu obiectele care ne înconjoară și cum aceste relații ne formează percepțiile despre lume.

Acesta este un dialog vizual între lucrările a opt artiști, în care sculptura, desenul, instalatia, arta textilă, baso-relieful conturează un spațiu al repetiției ritualice, al acumulării obsesive, al tensiunii dintre angoasă și sublim, constituind o țesătură metaforică ce radiografiază prezentul.

Obiectele expuse reverberează gesturile celor care le-au creat, sistemele care le-au modelat, corpurile cu care au intrat în contact, păstrând amprenta ale intențiilor autorilor, ale întrebărilor și ale negocierilor acestora cu lumea înconjurătoare” – Andra Handaric, curatorul expoziției

Artiști prezenți în expoziție:

  • Gyárfás Oláh – cu un background la intersecția dintre modă, design, sculptură și artă abstractă, cu un limbaj vizual complex, care oscilează între baroc și minimalism, materializează în lucrările sale, emoția brută, necosmetizata, la limita sublimului;
  • Norbert Filep – utilizează un limbaj abstract elaborat, lucrările sale, definite de repetiția obsesivă a liniei, se descriu în câmpuri geometrice de grafit sau culoare, în care spuprapunerea evocă profunzime și distorsionează percepția
  • Bandi Daniel – explorează limitele sculpturii tradiționale, printr-un demers exploratoriu în care materiale neconvenționale, precum cauciucul sau bitumul, se articulează în gesturi radicale, care evocă efemeritatea materiei
  • Irina Marinescu – la bază creatoare de modă, a integrat tehnici precum broderia și cusutul manual în elaborarea de basoreliefuri textile care transformă memoria și trauma în reziliență.
  • Maria Brîneț – reinterpretează arhive personale și colective, sculpturile sale devenind vehicule ale memoriei prin deposedarea obiectelor de semnificația inițială și prin investirea lor cu noi semnificații.
  • Radu Abraham – îmbină practica de designer de obiect, cu explorarea dimensiunii experimentale, în care materialul ghidează procesul, iar obiectele funcționale sunt create din perspectiva sculpturală, căpătând astfel o dimensiune poetică.
  • Sorina Cotea – cu o practică ce derivă din bijuteria contemporană, explorează un univers mitic, încărcat de simboluri, care fac trimiteri la memorie și la istoria Transilvaniei saxone.
  • Taisia Corbuț – abordează o practică interdisciplinară în jurul unui limbaj care, prin simplitatea reprezentării și vigoarea liniei, dezvăluie un labirint al emoțiilor și trăirilor interioare;

Expoziția face parte din prima ediție a „Praxis! Emergent Curators’ Days”, platformă dedicată curatorilor emergenți, inițiată de Bogdan Iacob și organizată de Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca. Acest eveniment național în premieră se desfășoară între 26 iunie – 13 iulie și include 11 expoziții găzduite în galerii și spații de artă din Cluj.

Cei 12 curatori implicați – Xenia Tinca, Adriana Bicăzan, Andreea Goța, Daria Corlățan, Andra Handaric, Gabriela Moldovan, Diana Molnos, Kassandra Catrinescu, Miruna Drăgușanu, Marga Baciu, Maria Rusu și Matei Straia – sunt absolvenți ai programului de master practici curatoriale contemporane al UAD Cluj-Napoca, fiind coordonați de curatorul general Bogdan Iacob.

Evenimentul implică peste 30 de artiști contemporani și se construiește ca un pol de formare, reflecție critică și profesionalizare în sfera curatoriatului artistic, contribuind la dezvoltarea scenei de artă contemporană românească și la consolidarea statutului Clujului drept centru cultural regional.

Expoziția poate fi vizitată la Meron Gallery până în 6 august. Intrarea la Meron Gallery este gratuită. Galeria Meron, aflată în inima orașului Cluj-Napoca, la parterul Palatului Blau Ullmann, clădire emblematică din categoria monumentelor istorice construită în 1910, dispune de o suprafață generoasă, cu vitraje impresionante și tavane înalte.

Clădirea a fost redată comunității în scopul promovării artei și a artiștilor, creând o atmosferă unică, un loc special unde cafeaua de specialitate (prin care este recunoscut astăzi brandul Meron) și arta se întâlnesc și se completează reciproc, aducând valoare comunității artistice și culturale din Cluj-Napoca.





Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Statul cere mult, dar oferă puțin – IMM-urile nu mai pot fi tratate ca pușculița bugetului public

Articolul următor

Grupul ICCO aniversează 35 de ani de business, la braț cu Corul Madrigal

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Brașov, Covasna și Harghita 2024
The Voices of Business Awards Arad, Timiș și Caraș-Severin 2024
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Citeste mai mult

Bătaie cu apă în Centrul Reșiței

Summer Craft organizează astăzi un eveniment inedit chiar în Centrul Civic al municipiului Reșița: în Piața 1 Decembrie…
Investiții
Infrastructură
Citeste mai mult

Incursiune în istoria Inteligenței Artificiale

„Aducem 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐥𝐢𝐠𝐞𝐧𝐭̗𝐚 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚̆ mai aproape, în Regiunea Vest” a fost sloganul impus de ADR Vest, aceștia reușind ca…
Turism
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share