Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Megaproiect de 25 milioane € la Salina Turda. “Să evităm un dezastru ca la Praid”

Salina
Noul proiect vizează extinderea zonei vizitabile și îmbunătățirea facilităților pentru turiști | Foto: Prefectura Cluj

Municipalitatea cere statului bani pentru lucrări urgente de punere în siguranță și consolidare pentru obiectivul care atrage anual sute de mii de vizitatori.

La întâlnire de lucru de la Primăria Turda au participat prefectul Clujului – Maria Forna, secretarul general al Prefecturii – Grigore Frențiu, primarul municipiului – Cristian Matei, conducerea Salinei, inginerul Nicolae Vulpe. Discuțiile s-au concentrat pe identificarea soluțiilor legale și administrative necesare pentru susținerea investițiilor în Salina Turda, obiectiv turistic și economic esențial pentru întreaga regiune.



Primăria a solicitat sprijin Prefecturii Cluj pentru alocarea cu celeritate a 30 milioane lei din bugetul de stat pentru lucrări urgente de punere în siguranță și consolidare. Printre obiectivele vizate: reabilitarea gurilor superioare ale puțurilor Terezia și Iosif; rezolvarea problemelor din zonele parcare și versant; drenaj controlat în zonele expuse; consolidarea culmii dintre cele două lacuri ale Ștrandului Durgău.

Zona vizitabilă va fi extinsă

„Aceste lucrări sunt absolut necesare pentru asigurarea funcționării în condiții de siguranță și prevenirea riscurilor geotehnice care pot afecta salina, contribuind la menținerea statutului său de obiectiv turistic de prim rang. E esențial să acționăm din timp, pentru a evita situații critice precum cea de la Salina Praid, unde lipsa intervențiilor preventive a condus la impact major asupra comunității și turismului local.

În paralel, Municipiul Turda a semnat în 26 mai contractul de finanțare cu Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest pentru implementarea proiectului de dezvoltarea turistică a Salinei Turda prin amenajarea Minei Iosif și modernizarea bazei de tratament. Proiectul de 126 milioane lei vizează extinderea zonei vizitabile și îmbunătățirea facilităților pentru turiști, până la sfârșitul anului 2029.

Etapa lucrărilor de punere în siguranță e una premergătoare și absolut necesară pentru demararea acestui amplu proiect de investiții. Observațiile specialiștilor din teren, analizele tehnice și inspecțiile efectuate au evidențiat necesitatea unei intervenții rapide pentru conservarea și valorificarea durabilă a salinei.

Salina Turda este astăzi un punct de referință în turismul românesc, cu sute de mii de vizitatori anual și un impact direct asupra economiei locale. În perioada sezonului estival, cele 100 de unități de cazare din municipiu înregistrează un grad de ocupare de peste 70%, contribuind la crearea de locuri de muncă și dezvoltare comunitară.

Susțin aceste demersuri și am transmis deja, prin canale oficiale, documentația aferentă situației actuale, însoțită de solicitarea de sprijin financiar de la nivelul autorităților centrale”, a menționat Maria Forna.

Ce presupune modernizarea Minei Iosif

  • Redeschiderea minei cunoscute ca Sala Ecourilor, prin amenajări moderne
  • Construirea unui tunel de legătură cu Mina Terezia
  • Dotarea cu ascensoare panoramice și noi spații de vizitare
  • Modernizarea bazei de tratament pentru a oferi condiții superioare vizitatorilor interesați de beneficiile terapeutice ale aerului salin

Vor să prevină o nouă catastrofă ecologică

Tema principală a întâlnirii a fost asigurarea finanțării necesare pentru protejarea structurii geologice a Salinei Turda, obiectiv turistic emblematic, dar și o zonă care necesită atenție maximă în ceea ce privește siguranța și stabilitatea. “Am analizat soluții pentru prevenirea unor situații ecologice critice, precum cea de la Praid, unde salina s-a inundat recent, cu impact major asupra comunității și turismului.

În acest context, un rol esențial îl are proiectul dezvoltării turistice a Salinei Turda prin amenajarea Minei Iosif și modernizarea bazei de tratament. Acest proiect vizează extinderea zonei vizitabile, îmbunătățirea serviciilor oferite turiștilor, crearea unei baze moderne de tratament, contribuind astfel la creșterea atractivității și competitivității Salinei la nivel național și internațional.

E o investiție majoră, care, alături de intervențiile urgente privind consolidarea structurii geologice, va transforma Salina Turda într-un model de bună practică pentru dezvoltarea durabilă a turismului. Ne dorim o abordare responsabilă, sprijinită de toate instituțiile implicate.  Salina Turda să fie nu doar un punct de atracție internațional, ci și un exemplu de protejare a patrimoniului natural și de gestionare sustenabilă pe termen lung”, a menționat Cristian Matei.





Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
DEx 4

“Ciotul” de la Tureni, prezentat ca o mare realizare. „Scoatem tirurile din Cluj-Napoca”

Articolul următor
PERV

Festivalul Creației și Artelor de la Cluj: 120 de producători și 200 de artiști

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Brașov, Covasna și Harghita 2024
The Voices of Business Awards Arad, Timiș și Caraș-Severin 2024
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share