Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ziua Națională a Contabilului Român 2025: De la cifre la smart accounting

Digitalizarea aduce multe beneficii, dar și multe provocări pentru profesia de contabil și expert contabil. Ziua Națională a Contabilului Român, marcată de CECCAR Bihor, luni, 14 iulie, s-a derulat sub sloganul: „Digital mindset: gândește digital & acționează inteligent în era #smartccounting”.

Oficiile de gază au fost făcute de Renate Popescu, președintele Corpului Experților Contabilili și Contablilor Autorizați din România (CECCAR) filiala Bihor.



Aceasta a transmis salutul său și al CECCAR oaspeților veniți să Celebreze Ziua Națională a Contabilului Român.

„Sărbătorim astăzi Ziua Contabilului Român la nivel național și acesta este un moment de recunoaștere, de reflexie și de recunoștință pentru toți cei care zi de zi asigură stabilitatea financiară, claritatea cifrelor și buna funcționare a companiilor și a tuturor organizațiilor din întreaga țară. Într-o lume în continuă schimbare, în care legislația fiscală se actualizează într-un ritm amețitor, digitalizarea transformă totul în jur, rolul contabilului nu mai este doar unul tehnic. Noi avem și un rol strategic, etic și esențial. Noi suntem cei care transformăm haosul în ordine, incertitudinea în previziune, cifrele seci în realității care contează”, a transmis Renate Popescu.

Din partea instituțiilor partenere au transmis mesaje: Ligia Oală, din partea Prefecturii Bihor, viceprimarul Teofil Filimon, din partea Primăriei Oradea, Laura Morar, din partea Agenției Județene a Finanțelor Publice Bihor, Adriana Petrea, din partea BNR filiala Bihor, Nicolae Hoduț, din partea ITM Bihor, Diana Sabău Popa, din partea Facultății de Științe Economice, Daniel Negrean, din partea Colegiului Economic Partenie Cosma, Mina Giurea, din partea Camerei de Comerț și Industrie Bihor și Bekesi Csaba, din partea AJOFM Bihor.

 

Provocări legate de digitalizare

În cadrul unui panel au încercat să răspundă unor întrebări legate de digitalizare experții contabili Cristian Toma, Diana Maier și Gabriel Sălăjan.

„Trăim în prezent într-o lumea guvernată de automatizare, de date, de algoritimi. O lume în care contabilul modern nu mai este doar un specialist în cifre, ci și un partener strategic, care interpretează, previzionează și acționează inteligent alături de management. Tema din acest an este mai mult decât un slogan, este un îndemn la transformare profundă, dar conștientă”, a subliniat președintele CECCAR Bihor.

Renate Popescu i-a provocat pe partenerii panelului să răspundă la întrebarea: „Cum poate fi descătușat expertul contabil de volumul de muncă de rutină și cum poate ajuta tehnologia pe partea exercitării profesiei, dar și în managementul afacerii?”.

Diana Maier crede că adaptabilitatea este cuvântul de ordine.

„Unul din obiectivele Uniunii Europene este ca până în 2030 90% din IMM-uri să aibă un grad minim de digitalizare. Și pentru că supraviețuiesc cei care se adaptează, este un val care vine și la care trebuie … nu să-i facem față, pentru că este un lucru bun și este o provocare, ci trebuie să ne urcăm pe el și să evoluăm odată cu acest val al digitalizării”, este de părere Diana Maier.

Gabriel Sabău spune că acest mindset a digitalizării ține de un set de abilități și de competențe care trebuie dobândite, vrând, nevrând.

„Reziliența noastră, până la urmă, este limitată în partea de digitalizare și va trebui cumva să mergem înainte cu ea și să o dezvoltăm. Și aici cred că ar trebui să avem un pic mai multă răbdare cu colegii, în sensul în care implementarea digitalizării ar presupune și anumite greșeli, care nu înseamnă neapărat o incompetență sau ceva de genul acesta, ci presupune până la urmă experiență care duce în viitor la rezolvarea unor probleme. Respectiv nu se mai repetă respectivele probleme”, a precizat Gabriel Sabău.

Cristian Toma crede că digitalizarea trebuie privită ca pe un atu, nu ca pe un handicap.

„Cred că profesia noastră este una dintre cele mai avantajate de folosirea digitalizării, pentru că digitalizarea ne ajută foarte mult în procesarea automată a unor informații. Ajută la câștigarea unui timp pe care îl putem folosi în alte scopuri, cu prelucrarea automată a datelor. Dar mai sunt procese care pot fi automatizate, de exemplu transmiterea de declarații”, a explicat Cristian Toma.

Premiere

În final au fost decernate premii celor mai buni contabili și experți contabili, precum și firmelor de contabilitate.

Ziua s-a încheiat cu un prânz în restaurantul hotelului Ramada by Windham, unde a avut loc evenimentul.





Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
PSI

Maramureșul trece la nivelul următor: investitori mari în parcurile industriale

Articolul următor

Revoluție pe șine în Oradea: încă un tramvai nou produs de Astra Vagoane Călători SA

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Brașov, Covasna și Harghita 2024
The Voices of Business Awards Arad, Timiș și Caraș-Severin 2024
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share