Academia de Muzică Gheorghe Dima (AMGD) îi va închiria sala Heritage, una dintre cele mai moderne din Europa, situată în campusul muzical din cartierul clujean Mănăștur.
“După ani de amânări și promisiuni, Consiliul Județean (CJ) Cluj a rezolvat problema sediului Filarmonicii de Stat Transilvania (FST), instituție de cultură aflată în subordinea sa. Noua clădire reprezintă un hub cultural și educațional.
Este prevăzută cu sală de spectacole modernă, de 1.000 locuri, sală de orgă cu 216 locuri, amfiteatru cu 224 de locuri, bibliotecă, săli de curs, săli de studiu individual, săli de repetiții, de încălzire pentru artiști, săli individuale pentru dirijor și solist, săli de regie. Sala mare de spectacole este una dintre cele mai mari și moderne de acest tip din Europa”, a precizat conducerea CJ Cluj.
Președintele instituției, Alin Tișe, a avut o întâlnire cu rectorul AMGD, Vasile Jucan. Ei au stabilit ca din septembrie, odată cu începerea noii stagiuni, FST să funcționeze în clădirea nou construită de către AMGD pe str. Bucium. Proiectul este finanțat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației – Compania Națională de Investiții.
„Mă bucur că am reușit, într-un final, să rezolvăm problema spațiului pentru FST, care n-a avut niciodată până acum o “casă” a sa. Noile spații ultramoderne din viitorul sediu oferă condiții deosebite pentru a pune în valoare interpretările artiștilor deosebiți pe care-i avem, oferind totodată condiții foarte bune de audiție publicului meloman din Cluj, un bun cunoscător al muzicii clasice”, a menționat Alin Tișe.
Toamna Muzicală Clujeană se mută în Mănăștur
FST organizează unul dintre cele mai prestigioase evenimente ale muzicii clasice din România, Toamna Muzicală Clujeană, care va fi găzduit, cu începere din viitoarea stagiune, de noile spații, în special în sala Heritage a AMGD.
„Considerăm această colaborare drept o oportunitate reală de a pune în dialog două instituții emblematice ale vieții muzicale clujene și de a oferi publicului larg acces la un spațiu modern, gândit pentru excelență acustică și expresivitate artistică. Înțelegerea dintre cele două instituții presupune desfășurarea concertelor FST în regim de închiriere, conform unui contract ce urmează să fie agreat de ambele părți.
Această deschidere face parte din misiunea noastră de a susține dialogul cultural, excelența interpretativă și partajarea responsabilă a resurselor. Suntem convinși că astfel de parteneriate pot contribui la consolidarea Clujului ca oraș al muzicii vii, al întâlnirii dintre tradiție și modernitate”, spune rectorul Vasile Jucan.
Filarmonica din centru, un proiect eșuat
Primăria Cluj-Napoca lansa, acum 15 ani, proiectul Centrului Cultural Transilvania, estimat atunci la 303 milioane €, în parteneriat public-privat, care să includă FST și AMGD, alături de un hotel de 4*, o clădire de birouri de clasa A sau apartamente. Locația era fosta garnizoană militară de pe Bd. 21 Decembrie. Clădirea Cazarma – Pavilion B este monument istoric, însă a ajuns în proces accentuat de degradare. Amplasamentul a fost utilizat apoi ca parking. Deși PCN a organizat un concurs de proiectare cu câștigător desemnat, la licitațiile repetate nu s-a prezentat niciun investitor interesat. Municipalitatea a redenumit apoi proiectul drept Centrul European de Artă Contemporană, unul dintre atuurile candidaturii Clujului la titlul de Capitală Culturală a Europei 2021, pierdut însă în favoarea Timișoarei. Anul trecut, PCN a decis restaurarea clădirii cu asocierea Euras – Addconcept și transformarea sa în centru cultural, proiect evaluat la 8 milioane €, finanțarea majoritară fiind așteptată de la UE.