Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

De la autostrăzi la spitale – Grupul Selina redefinește construcțiile în România

Grupul de firme Selina, din care fac parte companiile Drum Asfalt, Trameco și Precon Transilvania, este un actor de prim rang în domeniul construcțiilor și infrastructurii din România. Prin proiecte de anvergură și investiții constante în tehnologii moderne, grupul contribuie semnificativ la dezvoltarea regională și națională. Despre proiectele realizate, cele în curs și viziunea de viitor a companiei, a vorbit pentru Transilvania Business, Marius Dejescu, directorul general al Grupului Selina.

Care sunt cele mai importante proiecte finalizate în ultimii ani de Grupul Selina și ce impact au avut asupra infrastructurii din regiune sau la nivel național?



Marius Dejescu: În ultimii ani, Grupul Selina a finalizat cu succes proiecte de infrastructură cu impact major, printre care lotul 3C3 Borș – Biharia al Autostrăzii Transilvania, centurile Aleșd și Beiuș, DN 76 Brad- Deva, DN 76 Vârfuri – Ștei – Hidișel, girația suspendată Berceni, lucrări aeroportuare în Oradea, Satu Mare și Timișoara, coridorul Nufărul- Cantemir, precum și reabilitarea și modernizarea unor unități medicale și de învățământ. Aceste proiecte au contribuit la fluidizarea traficului, creșterea conectivității regionale și îmbunătățirea calității vieții pentru comunități întregi.

Din punctul dumneavoastră de vedere, ce proiecte realizate reflectă cel mai bine capacitatea de execuție și know-how-ul grupului?

M.D.: Cele mai reprezentative proiecte care reflectă capacitatea de execuție și know-how-ul grupului de firme sunt cele de infrastructură rutieră de mari dimensiuni și lucrările complexe de construcții civile. De exemplu, realizarea lotului de autostradă 3C3, a centurilor ocolitoare Aleșd și Beiuș sau alte lucrări de modernizare a infrastructurii rutiere demonstrează capacitatea noastră de a gestiona proiecte ample, cu cerințe tehnice ridicate.

Totodată, implicarea în reabilitarea unor obiective precum Palatul Episcopal Greco-Catolic, Palatul de Justiție Oradea, Cetatea Oradea sau construirea Ambulatoriului Spitalului Județean de Urgență Bihor, extinderea UPU Oradea, ridicarea campusului dedicat învățământului dual arată versatilitatea echipelor și experiența acumulată în domenii variate. Aceste proiecte pun în valoare atât forța logistică și echipamentele moderne ale grupului, cât și capacitatea de coordonare și colaborare între firmele din grup.

Ne puteți spune ce proiecte majore aveți în prezent în derulare și în ce stadii se află acestea?
M.D.: În prezent, avem în desfășurare mai multe lucrări de restaurare și reabilitare a unor importante clădiri și obiective (Palatul Episcopal Oradea, viitorul sediul CJ Bihor, Cetatea Oradea), precum și construirea unei parcări supraetajate de tip P+5E și a unui ambulatoriu nou, ambele proiecte aflate în stadiul final, reabilitarea energetică a Spitalului Municipal Oradea și a unor unități de învățământ (Școala Gimnazială nr. 16 Oradea, Liceul de Arte Oradea), amenajarea unui dig de apărare împotriva inundațiilor, care va proteja zona de riscuri majore, dar și construirea unei piste cicloturistice moderne, parc industrial și modernizare străzi în municipiul Salonta și alte proiecte, fiecare în diferite stadii de execuție.

Există proiecte strategice de infrastructură – autostrăzi, drumuri expres, lucrări de cale ferată sau aeroporturi – la care participați în momentul de față?
M.D.: Da, suntem implicați activ în proiecte strategice la nivel național, inclusiv în modernizarea liniilor de cale ferată de importanță europeană, pe tronsoane aparținând Regionalelor Cluj și Brașov, unde executăm lucrări de tip Quick – Wins, și derulăm lucrări pregătitoare pentru lotul 1 din Drumul Expres Arad – Oradea, respectiv lotul 3C2 Biharia – Chiribiș al Autostrăzii Transilvania.

Cum colaborează companiile din cadrul grupului – Selina, Drum Asfalt, Trameco și Precon Transilvania – în cadrul unui proiect? Care este rolul fiecăreia?

M.D.: Companiile din cadrul Selina Grup colaborează integrat în cadrul fiecărui proiect, asigurând împreună toate etapele, de la mica producție de materiale până la execuția propriu-zisă și finalizarea completă. Fiecare firmă are un rol clar definit, în funcție de specializare, această structură permițând firmelor din grup să livreze soluții complete, rapide și eficiente, adaptate fiecărui tip de lucrare.

 

Cu ce provocări vă confruntați în implementarea proiectelor în actualul context economic și legislativ?
M.D.: Principalele provocări țin de instabilitatea prețurilor la materiale și de modificările legislative frecvente, care îngreunează planificarea pe termen lung. De asemenea, lipsa forței de muncă specializate rămâne o problemă în domeniu. Cu toate acestea, printr-un management eficient și prin adaptare continuă, reușim să menținem cursul proiectelor.

Articol apărut în TB 139





Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

BT și Romgaz, atuuri ale României de a ajunge piață bursieră emergentă

Articolul următor
Doka

Austriecii de la Doka se păzesc de energia mai scumpă din România

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Brașov, Covasna și Harghita 2024
The Voices of Business Awards Arad, Timiș și Caraș-Severin 2024
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Citeste mai mult

Viitorul AZO sună bine

Astăzi este ultima zi în care achiziția publică privind contractarea serviciilor de consultanță privind evaluarea Azomureș poate fi…
Investiții
Citeste mai mult

Pompierii construiesc la Moldova Nouă

Clisura Dunării face un pas important spre consolidarea siguranței comunităților locale: astăzi a fost predat oficial amplasamentul pentru…
Infrastructură
Turism
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share