Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Două proiecte cu finanțare prin Horizon Europe lansate de Clusterele Agrofood și Green Energy

Clusterele Agrofood și Green Energy, ambele din județul Covasna, au lansat în 28 septembrie, două proiecte cu finanțare de la Comisia Europeană, prin Programul Horizon Europe. Lansarea proiectelor a avut loc în prezența consilierului de stat Borbély László, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României.

Primul proiect – CEE2ACT este dezvoltat în domeniul bioeconomiei și urmărește identificarea potențialului, preluarea de modele, exemple, dezvoltarea unei strategii și stabilirea unui plan de acțiune la nivel național în acest domeniu.

Cel de-al doilea proiect – BioRural – are stabilit ca obiectiv principal crearea unei Rețele Paneuropene de Bioeconomie Rurală în cadrul căreia părțile interesate vor coopera pentru a promova soluții bazate pe bioresurse – soluții la scară mică, funcționale în prezent în zonele rurale.

 

Proiectul Consolidarea capacității țărilor din Europa Centrală și de Est de a dezvolta strategii și planuri de acțiune în domeniul bioeconomiei – Empowering the Central and Eastern European Countries to Develop Bioeconomy Strategies and Action Plans (CEE2ACT) este dezvoltat de un consorțiu format din 17 parteneri din 17 țări din Europa. Coordonatorul proiectului este organizația Geonardo Environmental Technologies din Ungaria, iar partenerul din România este Clusterul AgroFood cu sediul în Incubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe.

Finanțarea obținută se cifrează la 3,9 milioane de euro, finanțare primită din partea programului de cercetare și inovare Orizont Europa al Uniunii Europene, în cadrul acordului de grant nr. 101060280.

Durata proiectului este de 36 de luni, de la 1 septembrie 2022 până în 31 august 2025.

Așa cum se poate lectura din descrierea proiectului, obiectivul CEE2ACT este “de a împuternici țările din Europa Centrală și de Est (Ungaria, Bulgaria, Croația, Cehia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia) și nu numai (Grecia, Republica Serbia) să dezvolte strategii de bioeconomie circulară și planuri de acțiune, prin transfer de cunoștințe și modele de guvernanță inovatoare, pentru a realiza procese de luare a deciziilor mai bine informate, implicare societală și inovare, bazându-se pe practica țărilor cu experiență (Austria, Belgia, Finlanda, Germania, Olanda, Spania, Suedia)”.

Prin CEE2ACT, România va înființa un hub de bioeconomie

Fiecare țară reprezentată în CEE2ACT va înființa un hub național CEE2ACT de bioeconomie. Pe parcursul activităților proiectului se va aplica o abordare de jos în sus, abordând lacunele de cunoștințe specifice și deficiențele abordării convenționale de sus în jos, creând interconexiuni mai strânse între actorii din instituțiile publice, sectorul privat, industrie, energie, IMM-uri, furnizori de materii prime (de exemplu, deșeuri, fluxuri secundare, fermieri, silvicultori, pescari), mediul academic și de cercetare, ONG-uri și organizații ale societății civile din țările țintă.

Pentru a realiza acest lucru, se va efectua o evaluare de bază și se vor implementa activități de implicare a părților interesate, asigurând participarea activă a tuturor părților interesate relevante. Vor fi create soluții digitale pentru o guvernanță durabilă, sprijinind schimbul de bune practici privind transferul de tehnologie și consolidând capacitățile părților interesate de a dezvolta strategii de bioeconomie de jos în sus.

Constatările vor fi utilizate și diseminate prin intermediul unor instrumente practice, orientări și recomandări de politici pentru a sprijini țările beneficiare să dezvolte strategii și planuri de acțiune flexibile și incluzive în domeniul bioeconomiei, stimulând angajamentul societății în tranziția țărilor către o bioeconomie circulară.

website: www.cee2act.eu

Clusterul Green Energy, partener în proiectul BioRural

Un consorțiu internațional format din 19 parteneri din 14 țări din Europa (Grecia, Olanda, Franța, Germania, Danemarca, Polonia, Lituania, Letonia, Spania, Portugalia, Italia, Slovenia, Romania, Macedonia de Nord) va implementa, de asemenea, proiectul Accelerarea integrării soluțiilor de bioeconomie circulară în zonele rurale europene – Accelerating circular bio-based solutions integration in European rural areas. Coordonatorul proiectului este CERTH Centre for Research and Technology Hellas, Grecia, iar partenerul din România – Clusterul Green Energy.

Finanțarea primită pentru acest proiect, prin programul de cercetare și inovare Orizont Europa al Uniunii Europene în cadrul acordului de grant nr. 101060166, este de 3 milioane de euro. Perioada de implementare a proiectului este de 36 luni, între 1 septembrie 2022 – 31 august 2025.

Principalul obiectiv al BioRural, se arată în fișa de proiect, este de a crea o Rețea Paneuropeană de Bioeconomie Rurală în cadrul căreia părțile interesate vor coopera pentru a promova soluții bazate pe bioresurse – soluții la scară mică, funcționale în prezent în zonele rurale – cu scopul de a crește ponderea bioeconomiei, oferind o valoare sporită pentru aceste zone.

Un astfel de cadru va contribui la reducerea decalajului dintre soluțiile de biotehnologie noi și de înaltă calitate și viața rurală europeană de zi cu zi. BioRural va dezvolta un cadru de tranziție către o bioeconomie circulară durabilă, regeneratoare, incluzivă și echitabilă în întreaga Europă la scară locală și regională și va sprijini inovatorii pentru a extinde soluțiile incluzive și la scară mică în zonele rurale.

“În acest scop, proiectul: (i) va evalua performanța actuală a bioeconomiei rurale europene în UE și va identifica factorii care afectează adoptarea inovării și răspândirea soluțiilor bazate pe biotehnologie în zonele rurale; (ii) va crea patru platforme regionale de bioeconomie rurală (RBP) care vor forma o rețea europeană de bioeconomie rurală (ERBN); (iii) va evalua și promova poveștile de succes ale soluțiilor bazate pe bioresurse/biotehnologie în zonele rurale; (iv) va dezvolta și va optimiza în permanență un instrument online deschis pentru părțile interesate, denumit BioRural Toolkit; (v) va facilita schimbul de cunoștințe și consolidarea capacităților pentru bioeconomia rurală europeană prin intermediul unei serii de ateliere de lucru la nivel local, regional și european; (vi) va crea planuri de dezvoltare rurală pentru extinderea la scară regională și comercială a soluțiilor de bioeconomie circulară în zonele rurale și (vii) va disemina și comunica activitățile pentru o vizibilitate maximă și pentru extinderea conceptului de bioeconomie în mediul rural”, se mai arată în document.

Website – în construcție: www.biorural.eu

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Delgaz Grid, licitație de lucrări în valoare de 650 milioane lei

Articolul următor

Oamenii de afaceri au sărbătorit Ziua Germaniei la Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share