Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Prof. Univ. Dr. Roxana Cărare: “Lucrăm la tratamente pentru boala Alzheimer”

Laureată cu trofeul Mureșul Medical-Premiile Zi de Zi, Prof. Univ. Dr. Roxana Cărare colaborează de câțiva ani, ca profesor asociat, cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș. În interviul acordat vorbește despre cercetările asupra temutei boli Alzheimer.

 

Doamnă profesor, vă rugăm să ne prezentați câteva aspecte privind cariera dumneavoastră și principalele domenii de interes.

Am terminat Facultatea de Medicină Generală „Carol Davila”, București, în 1994. După stagii de chirurgie generală la Spitalul Colentina am plecat în Republica Irlanda, la Dublin, la Spitalul St Columcille’s, la stagiu de chirurgie generală. Pe toată perioada facultății am fost fascinată de faptul că singurul organ fără vase limfatice propriu-zise este creierul. În 1996 am ajuns în Marea Britanie și după câteva stagii clinice am luat funcția de asistent universitar la Universitatea Southampton. Mi-am cunoscut mentorul – Prof. Roy Weller care mi-a arătat la microscop primele cazuri de angiopatie amiloidă cerebrală, prezentă în marea majoritate a cazurilor bolii Alzheimer și m-am îmbarcat în a-i descoperi cauza. Doctoratul meu (1998-2005) în Southampton a dezvăluit faptul că drenajul limfatic cerebral se efectuează de-a lungul membranelor bazale prezente în pereții arterelor cerebrale și datorită arteriolosclerozei acest drenaj cedează, ducând la amiloidoză vasculară și demență Alzheimer. De atunci, de-a lungul perioadei 2006-2016 am descoperit că toți factorii de risc pentru boala Alzheimer duc la eșuarea drenajului de-a lungul arterelor și la demență Alzheimer. În ultimii ani, cu ajutorul unei alte românce excepțional de talentată (Dr. Roxana Aldea) am descoperit că celulele musculare din arterele cerebrale sunt cele care „pompează” amiloidul. Acum lucrăm la tratamente pentru boala Alzheimer, care se bazează fie pe a îmbunătăți drenajul amiloidului, fie pe a îmbunătăți funcția celulelor musculare arteriale cerebrale și, deci, drenajul.

 

Cum a început colaborarea cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș și ce activități și proiecte derulați în cadrul acestui parteneriat?

Printr-o perseverentă colaborare cu un lector universitar excepțional de talentat în neuroanatomie, Dr. Adrian Ivănescu, am aflat de excelentele dotări și expertiză din cadrul UMFST Târgu Mureș. Am aplicat pentru fonduri UEFISCDI și am obținut finanțare pentru un proiect internațional în colaborare cu Universitățile din Wollongong (Australia) și Mayo Clinic (SUA) prin care testăm efectele unui agent terapeutic „clusterina” în a facilita drenjul limfatic cerebral.

 

Sunteți co-fondator al Institutului BRAIN (British-Romanian Academic Institute of Neuroscience). Vă rugăm să ne precizați care sunt obiectivele acestui centru de cercetare şi educaţie interdisciplinară?

Obiectivele BRAIN sunt de a iniția, întări și facilita colaborări pe plan educațional, de cercetare interdisciplinară între UMFST Târgu Mureș și organizații academice, farmaceutice britanice sau internaționale. Multe organizații private famaceutice internaționale nu au posibilitatea de a execura proiecte de cercetare deoarece nu au dotarea sau echipa interdisciplinară necesară. BRAIN poate oferi această dotare și în plus elementul intelectual care să aducă valoare medicinii interdisciplinae neurologice și psihiatrice românești și internaționale.

 

Ce vă propuneți să realizați în domeniul neuropatologiei?

Neuropatologia nu există ca specialitate de sine stătătoare în România. Trebuie să observăm schimbările în țesutul cerebral pentru a determina ce experimente sunt necesare în vederea obținerii de rezultate noi pentru tratamente eficiente. BRAIN are ambiția de a intensifica eforturile colegilor din anatomia patologică pentru a implementa anatomia patologică a creierului și a descoperi deci noi ținte pentru terapie.

 

Ce alte obiective aveți pentru anul 2023?

  1. Dezvoltarea biobazei și a centrului de cercetare din cadrul UMFST Târgu Mureș pentru a fi competitiv internațional;
  2. Prima conferință de neuropatologie cu participarea International Society of Neuropathology și dezvoltarea de noi colaborări;
  3. Noi fonduri de finanțare pentru descoperirea de agenți terapeutici pentru a facilita drenajul amiloidului și a preveni boala Alzheimer;
  4. Atragerea interesului companiilor farmaceutice în cercetarea drenajului limfatic, cât și a administrării de agenți terapeutici prin intermediul lichidului cefalorahidian.

Iris GRAUR

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Prof. Univ. Dr. Tiberiu Bățagă: „M-a atras artroscopia articulară pentru că este o intervenţie minim invazivă şi cu rezultate spectaculoase”

Articolul următor

Casa Ceaiului de pe Domeniul Regal Săvârșin se deschide la public

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share