Lucrările pe Lotul 4 al Autostrăzii Pitești – Sibiu, care includ și forarea unui tunel cu două fire, sunt în avans cu cel puțin 45 de zile, la 1 an de la deschidere. ♦ GALERIE FOTO ♦ „Am depășit 50% galerie săpată, iar per total proiect am trecut de 40%. Nu avem niciun motiv să ne gândim că nu vom îndeplini graficul pe care ni l-am asumat”, declară Fernando Lopes, project manager Porr Construct. ♦ De Ziua Porrților deschise, porrienii au oferit o experiență inedită celor care au vizitat șantierul celor două tuneluri, Daniela & Alina. ♦ Toată Europa ne construiește Autostrada Pitești – Sibiu.
Porr Construct a marcat alături de viitorii beneficiari momentul depășirii pragului de 40% progres fizic în cazul lucrărilor pe întregul Lot 4 din A Pitești – Sibiu.
Inițiativa antreprenorului de a organiza Ziua Porrților deschise a fost receptată pozitiv. Vizitatorii s-au arătat interesați de stadiul lucrărilor, de utilajele folosite, dar și să intre în dialog cu reprezentanții constructorului. Participarea a fost posibilă prin completarea unui formular de înscriere, la care au apelat peste 1.500 de persoane interesate.
„Porr Construct a mai făcut astfel de evenimente în Stuttgart, spre exemplu, şi a fost o experienţă destul de pozitivă. Aici, considerăm că este foarte util să ne deschidem oamenilor care se află în jurul şantierului pentru că le creăm deranj. Oamenii sunt curioşi, i-am primit cu drag în tunel. Eu cred că vizitatorii sunt încântaţi, iar la finalul turului au putut savura și o înghețată”, declară pentru Transilvania Business Fernando Lopes, project manager Porr Construct.
Prezent la eveniment, Irinel Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, a apreciat numărul mare de copii atrași de cele două tuneluri. „Antreprenorul a avut această iniţiativă în premieră în România, pentru a arăta cum se folosesc banii pe care-i plăteşte Ministerul Transporturilor pentru realizarea primului tunel la nivel de autostradă din România. Au fost prezenţi foarte mulţi copii, care s-au arătat încântaţi de accesul în tunel, de prezentarea lucrărilor. Accesul este până aproape de frontul de lucrare. Copiii, dar nu numai, au parte şi de surprize la finalul turului”.

12 naționalități pe șantierul A Pitești – Sibiu, Lot 4
În cadrul evenimentului vizitatorii au putut dialoga cu reprezentanții companiei pentru a afla detalii despre complexitatea lucrărilor, tehnologiile folosite și utilajele desfășurate. Un fapt devenit normalitate pe șantierele din România este prezența lucrătorilor de diverse naționalități. La Țigveni, s-au reunit 12 naționalități pentru a construi tunelele Daniela și Alina. Lucrează personal din Portugalia, Romania, Polonia, Slovacia, Serbia, Austria, Croaţia, Bosnia Herzegovina, Italia, Slovenia, Germania și Republica Moldova.
„Sunt 12 naţionalităţi care compun echipele care lucrează pe şantierul tunelului. Au o linie de utilaje în rezervă permanent. Au atelier de reparat în şantier. Managementul este unul foarte bun. Îşi produc toate elementele prefabricate în şantier. Grinzi, predale, lise, toate elementele sunt produse aici, în şantier. Au staţie de betoane, de asfalt, în aşa fel încât să circulăm cât mai puţin pe drumurile naţionale din proximitate”, subliniază Irinel Ionel Scrioșteanu, secretar de stat MTI.

Stadiul lucrărilor la un an de la debutul lucrărilor. Avans de minim 45 de zile
Lotul 4 din viitoarea Autostradă Pitești – Sibiu presupune construirea a 10 km de autostradă, din care 1,35 km sunt tunel (pe 2 fire) și 2,5 km de poduri. Lucrările au demarat în 4 iulie 2023.
„Am trecut de 40% progres fizic. În cazul lucrărilor la tunel, am depăşit de 50% galerie săpată. Am început lucrul la toate podurile. La unele avem montate deja grinzile pe tablier. Suntem avansaţi raportat la graficul de referinţă, cu aproximativ 45 de zile. Termenul de execuţie este februarie 2027, care, cu siguranță, va fi respectat”, susține Fernando Lopes, project manager Porr Construct.
Daniela și Alina, săpate în argilă și nisip. De ce nu se folosește TBM
Lucrările de forare a celor două tuneluri nu au pus probleme echipei Porr, specializată în domeniul construcțiilor de acest tip. Reprezentantul antreprenorului a explicat și de ce nu s-a apelat la TBM (Tunnel Boring Machine) pentru „spargerea” muntelui.
„Avem o firmă specializată în grupul Porr, care se cheamă Tunnelbau, şi este o firmă de referinţă în Europa în domeniu. Toate lucrările au particularităţi. Noi nu săpăm în stâncă, ci în argilă şi nisip. Este un material foarte greu de gestionat. Dar avem oameni experimentaţi cu o activitate de peste 20 de ani în construcţii de tunele. Utilizăm o tehnologie de săpătură clasică şi folosim excavatoare de mare tonaj, hydro milling (freze pentru materiale mai dure), aplicăm torcret cu utilajele de torcretare şi mai folosim foreze pentru ancorare. Tunelul nu este suficient de lung pentru a se dispune utilizarea maşinii TBM. Există un raport calitate-performanţă-cost care a fost luat în calcul şi nu s-a impus ca necesară metoda TBM”, punctează Fernando Lopes.
„Antreprenorul a depăşit zonele nisipoase cu bine. Nu au fost alte tipuri de lucrări decât cele inerente unui astfel de şantier. Au fost efectuate defrişări, amenajări de zone unde sunt depozitate agregatele scoase din tunel, în condiţiile respectării condiţiilor formulate în avizul de mediu. Au mai fost efectuate exproprieri suplimentare, realizate la timp astfel încât să nu se încurce graficul de lucrări”, a completat Scrioșteanu.

Flux mare de forță de muncă. „Nu suntem în vreo situație critică”
Desfășurarea de forțe este impresionantă în cazul realizării unor lucrări de această magnitudine, care impune utilizarea unui număr mare de muncitori și utilaje. Iar piața resursei umane este o problemă în România și nu doar. Dificultățile de atragere și retenție a personalului nu a ocolit nici constructorul Lotului 4 din A Pitești – Sibiu.