Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Dr. Daniel Metz, prorector: “UAB este laboratorul perfect pentru a crea un model de bune practici”

Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (UAB) mai face un pas spre o instituție de învățământ superior de tip antreprenorial prin cooptarea în echipa de conducere a dr. Daniel Metz ca prorector. Binecunoscut în mediul de afaceri, fostul CEO al NTT DATA Romania, dr. Daniel Metz și-a propus schimbarea paradigmei universitare, prin integrarea angajatorilor din județul Alba în procesul educațional și alinierea programei cerințelor din economia reală. Sunt doar două dintre ideile pe care ni le-a dezvăluit la o discuție în biroul său din clădirea Rectoratului UAB, în vechea Cetate Alba Carolina.



În primăvară, o veste pleca spre colțurile țării. Fondatorul EBS România din Cluj-Napoca, companie preluată de concernul japonez NTT DATA, dr. Daniel Metz acceptase oferta rectorulului Universității “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, prof. dr. Valer-Daniel Breaz, de a participa în echipa managerială a instituției de învățământ superior, ca prorector. Dr. Metz nu era străin de viața universitară, în ultimul aproape un deceniu colaborând ca dascăl cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca sau cu Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, însă acest pas îl aduce mai aproape de una dintre dorințele sale exprimate cu diverse ocazii de a contribui la educația academică din România și la reformarea ei.

În biroul său din clădirea Rectoratului UAB, o clădire monument istoric situată în Cetatea Unirii Alba Carolina, domnia sa ne-a mărturisit că a acceptat cu entuziasm mandatul de prorector, că vine cu plăcere la Alba Iulia, la muncă, o situație cu care nu s-a mai întâlnit fiind mai bine de 30 de ani antreprenor și ne-a creionat planul pentru transformarea instituției de învățământ superior într-una de tip antreprenorial, ceea ce va presupune o schimbare de paradigmă.

Una dintre direcțiile, care s-a desprins din dialogul spumos, pe care dr. Daniel Metz intenționează să o imprime cursului academic este implicarea companiilor din județ în actul educațional universitar. Prorectorul ne-a mărturisit că și-a propus să discute cu angajatorii din județul Alba, să le afle nevoile și în urma discuțiilor  programa academică să fie adaptată cerințelor actuale ale pieței muncii, iar un absolvent de UAB să aibă un profil aplicat practic și să știe ce îl așteaptă în economia reală. Totodată, își dorește ca implicarea companiilor să se materializeze și în stagiile de practică, prin efectuarea lor reală și nu doar bifată printr-o adeverință de practică, și să poată fi prelungită, prin acord, în internship-uri.

Îmi doresc să vedem cum ne aliniem într-un program de 3-5 ani, astfel încât, într-un interval de timp X, să devenim acel angajator care livrează ce își dorește piața. Universitatea din Alba Iulia este laboratorul perfect și are dimensiunea potrivită pentru a crea un model de bune practici, un cadru care să stabilească pașii pe care trebuie să îi urmezi dacă vrei să integrezi o universitate de tip mică sau mijlocie cu mediul de business”, a punctat acesta.

O altă direcție a planului urmărește introducerea în programa academică a unor inserții aplicate care să-i ajute pe studenți să învețe mai ușor și să asimileze pe termen lung conceptele teoretice.

Eu cred că noi trebuie să redescoperim felul în care să abordăm generațiile actuale pentru că modelul actual nu-i atrage, ci îi îndepărtează de școală. Noi trebuie să gândim în viitor, să nu-l mai punem să învețe pe de rost, ci să îl învățăm lucrurile elementare, care contează, și pe care să le știe bine. Și să îl învațăm gândire critică, să știe să structureze informația, s-o sintetizeze și să ia decizii în cunoștință de cauză”, ne-a explicat dr. Metz.

Institute de transfer tehnologic

O altă direcție în planul noului prorector se referă la centrele de transfer tehnologic și la mai buna întrebuințare a acestora.

Sunt tot felul de teme în momentul de față în economie, în societate, teme importante, relevante pentru oamenii de afaceri și nimeni nu le tratează. Și vă dau exemplul cel mai în vogă în momentul de față – inteligența artificială. Există în universități așa-numitele centre de transfer de tehnologie, care sunt certificate, validate, prin care universitatea își derulează multe proiecte de cercetare. Eu m-am gândit, pe modelul institutelor de business din străinătate de pe lângă universități, să oferim programe de weekend pe temele brizante, de exemplu să organizăm un workshop sau un program intensiv pe teme de inteligență artificială aplicate în economie, în care să fie predată și teorie, dar și parte practică din partea unor persoane care știu cum funcționează inteligența artificială și care s-au lovit de această problemă. Eu cred că universitățile trebuie să vină cu astfel de programe de scurtă durată și care să reprezinte o ofertă pentru populația din afara zidurilor universității, să se adreseze specialiștilor din economia reală, oamenilor care își doresc să învețe acea temă”, a arătat interlocutorul nostru.

Pentru a afla care sunt temele de interes, astfel încât echipele firmelor să fie în permanență la zi cu ce se întâmplă în economia globală, Daniel Metz propune, de asemenea, un dialog cu managementul firmelor din județ, în urma căruia să fie stabilită o curriculă adecvată. Participanții la curs vor fi primi un document din partea universității și a institutului de transfer tehnologic care să certifice absolvirea programului intensiv.

Piața muncii în România se maturizează deja, angajatorii vor da mai multă importanță și va conta din nou CV-ul candidatului, iar noi valorificăm brandul universității, expertiza profesorilor de aici și experiența antreprenorilor, a specialiștilor care au ocazia să împărtășească din cunoștințele lor, iar astfel succesul lor devine vizibil și sunt recompensați”, a mai accentuat dr. Metz.

“Învățământul românesc se îndreaptă către sfera duală, este legiferat, metodologii de aplicare sunt în dezbatere publică și ne orientăm către direcția de business deoarece intențiile sunt ca România să fie un hub industrial. Partea de inginerie e cea care va fi mai bine finanțată, mai bine sprijinită. Acesta e motivul pentru care l-am cooptat pe domnul Metz în echipa managerială a universității”,

Prof. dr. Valer-Daniel Breaz, rector, Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia

Un dezavantaj, de fapt avantaj

Dr. Daniel Metz a mai vorbit despre oportunitatea ca o universitate de nivel mijlociu cum este UAB care numără în jur de 6.000 de studenți să reprezinte un model, un punct de atracție pentru elevii din județ, bazinul principal de atragere a viitorilor studenți.

Trebuie să schimbăm paradigma, din dezavantajul că este o universitate mai mică să creăm un avantaj. Și cum facem? Prin faptul că oferta educațională și felul în care interacționăm cu ei, cu familiile, cu angajatorii este mult peste ceea ce pot să le ofere universitățile mari, care nu sunt atât de dinamice și nu se pot adapta așa repede”, a mai adăugat prorectorul.

Mai mult, companiile din județul Alba oferă oportunități de integrare și de realizare în carieră pentru un absolvent mai bune decât cele din județe considerate mai atractive, atunci când se pun în balanță toate aspectele pe care le implică viața de început a unui angajat.

Scurtă biografie

Prof. h.c. Dr. Daniel Metz, în prezent Prorector al Universității „1 Decembrie 1918” Alba-Iulia, este, totodată, lector universitar la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și cadru didactic asociat la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu. Anterior CEO NTT DATA Romania și, respectiv, Președintele Consiliului de Administrație al companiei și External Senior Executive Advisor, are peste 25 de ani de experiență în industria IT.

În anul 2000, Daniel Metz a înființat EBS România, care a fost cumpărată în 2013 de către compania japoneză NTT DATA. NTT DATA Romania se află în top 7 firme de IT din țară, cu peste 2.000 de angajați.

În 2018, a devenit Doctor în Management „Magna Cum Laude” în cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, unde este Profesor Honoris Causa și, din 2022, cadru titular la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, Departamentul de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor în Limba Germană.

Din 2021 este și cadru didactic asociat la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu, instituție care îi va oferi în martie 2022 titlul de „Doctor Honoris Causa”, ca simbol pentru recunoașterea contribuției sale la dezvoltarea antreprenoriatului și industriei IT din România.

În iunie 2021, ca urmare a implicării îndelungate în activități culturale și sportive, Daniel Metz primește în cadrul galei The Voices of Business Award premiul intitulat „Mecena al culturii și sportului”.

În septembrie 2022, Colegiul Militar din Alba Iulia îi oferă lui Daniel Metz placheta de onoare pentru contribuția adusă prestigiului instituției ca absolvent al acesteia. Iar în noiembrie 2022, în cadrul Galei Business Days 2022, primește premiul pentru leadership pentru cei peste 30 de ani de experiență în antreprenoriat și management.

Dr. Daniel Metz este autor al mai multor volume dedicate antreprenoriatului și datorită experienței sale antreprenoriale face parte din board-urile de conducere sau este membru al unor prestigioase cluburi de afaceri. asociații profesionale și medii academice.

Ligia VORO

Articol publicat în ediția tipărită cu nr. 130 a revistei Transilvania Business (3-31 iulie 2024)





Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Hidroelectrica începe probele pentru punerea în funcțiune a HA 5 Stejaru, după retehnologizare

Articolul următor

Cartea „Ritual de sănătate financiară”, lansată de Geta Butar la Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Citeste mai mult

Crama Jelna a luat bronzul la Top Hotel Awards

Pentru a treia oară consecutiv vinarii bistrițeni se clasează pe podiumul competiției destinate industriei ospitalității din România. „Suntem…
CNIPT
Citeste mai mult

Peregrinări prin Țara de Jos a Călatei

Centrul Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT) Zalău va promova această zonă a județului Sălaj printr-un tur…
Educație
Citeste mai mult

KINDER EXPO în Timișoara

KINDER EXPO, târg dedicat femeilor însărcinate, bebelușilor și copiilor , va avea loc în Timișoara, între 23 și…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share