Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Salvador Dali, “locomotivă” pentru Casa Hintz

Dali
Colecția expusă în centrul Clujului va fi vizitabilă timp de patru luni | Foto: TB

Cea mai valoroasă expoziție adusă vreodată la Cluj, de zeci de milioane de euro, inclusiv obiecte din aur și diamante, marchează restaurarea noului hub cultural din Piața Unirii. Acesta găzduiește un spațiu de evenimente pe trei niveluri, Muzeul Farmaciei, Librăria Cărturești, în curând o cafenea și un bar inițiate de fondatorii Electric Castle.



Georg Hintz: “Cultura și banii nu merg întotdeauna în aceeași direcție”

Doctorul german, proprietar al clădirii din Piața Unirii, explică, pentru Transilvania Business, de ce a ales să o transforme în centru cultural accesibil tuturor, investind milioane de euro din banii proprii, în loc să îi închidă ușile și să o închirieze ca sediu de firmă.

Când ați pornit demersul de restaurare?

După ce familia a reprimit imobilul, se punea problema ce facem cu clădirea, o vindem sau o păstrăm. Majoritatea rudelor moștenitoare aveau peste 80 de ani, nu aveau nici putere, nici timp să se implice în ceva atât de mare. Am zis că preiau eu de la mama și celelalte rude cu condiția să fac totul singur. În 2017 s-a întâmplat aceasta, un an mai târziu începeam primele lucrări. Casa era într-o stare foarte proastă deoarece după naționalizare nu s-a mai făcut nimic. După ce familia mea a plecat în Germania, s-au perindat tot felul de chiriași, jos erau Muzeul Farmaciei, o pizzerie.

Cum este structurată clădirea?

Această casă s-a construit în câteva sute de ani, cu diferite materiale, diverși arhitecți. De fapt erau două case medievale construite după 1400, pe o bază de ruine romane, apoi unite într-o casă mai mare. Familia mea a cumpărat în 1751, când farmacia de oraș de lângă Biserica Sf. Mihai s-a mutat aici. În sec. XVIII s-a construit etajul, apoi mansarda de lemn cu trei niveluri folosită pentru uscarea plantelor medicinale pentru farmacie. Pe atunci medicamentele se făceau pe loc, nu exista industria farmaceutică de acum – iei o cutiuță și o vinzi. Au fost mai multe generații de farmaciști, bunicul era ultimul proprietar, a venit naționalizarea, apoi s-a făcut muzeul. De fapt farmacia era unde acum se află trecerea de pietoni, însă în anii ’50, când s-a făcut linia de troleibuz, s-a tăiat din două clădiri și s-au făcut treceri pe sub acestea, cealaltă fiind la fostul hotel Melody. Bunica plângea când veneau cu buldozerele și treceau chiar prin farmacie.

Ați început lucrările acum șase ani.

În 2018, Muzeul Farmaciei și-a întrerupt activitatea, după finalizarea primei etape de restaurare, în 2023 a reluat-o. În acest an s-a instalat Librăria Cărturești la parter, acum deschidem spațiile de sus care niciodată nu au fost accesibile publicului, locuia doar familia mea. Mă bucur foarte mult că am putut să le deschidem pentru public cu o asemenea expoziție deosebită. Am început cu lucrări de urgență peste tot, era plin de igrasie, se prăbușea totul, la clădiri de asemenea fel doar când deschizi un perete îți dai de fapt seama care e problema. Un an am făcut numai curățenie, în pod am găsit multe scrisori, documente, scopul unei cercetări mai ample la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT). De fapt am reconstruit toată casa, inclusiv bolțile medievale. A fost o muncă dificilă fiind materiale din epoci și proveniențe diferite, să arătăm ce a fost vechi, dar și ce e nou, fără să semene a kitsch. Utilizarea unui imobil se schimbă în timp: cine mai usucă acum plante medicinale în pod?

Cât ați investit până în prezent?

Cu siguranță mai multe milioane de euro. Am făcut-o din banii proprii, fără niciun ajutor.

Deci ați ajuns la zero cu lucrările?

Suntem aproape aproape la final, mai avem câteva săptămâni de făcut la casa adiacentă, unde vor fi o cafenea și un bar, deschidem în ianuarie. Cafeneaua va fi și culturală, va fi și cu muzică, fiind administrată de Mihai Păun, unul dintre fondatorii Festivalului Electric Castle. Va aduce inclusiv DJ-i din străinătate, deci va fi un punct de atracție care să completeze oferta culturală. Intenția noastră este să existe o colaborare între toți cei care sunt în casă, să aducă mereu ceva nou, care să ne provoace plăcere. Atunci vom avea un concept cu muzeu, librărie, cafenea, bar.

S-a inaugurat și partea de sus. Rămâne ca spațiu de evenimente?

Funcționalitatea acelei părți va fi în funcție de preferințele clujenilor, însă va trebui să existe un astfel de interes dacă oamenii de aici vor să vadă asemenea evenimente de marcă. Altfel puteam să închiriez unei companii IT, ar lucra oamenii aici, am închide ușile și nimeni nu ar vedea nimic din clădire. Ar fi păcat, dar depinde și de situația financiară a oamenilor, de dorința lor. Noi facem acum un experiment: dacă merge bine, avem proiecte și pentru alte expoziții de rezonanță, cu nume mari, suntem în discuție cu mai mulți galeriști. Să vedem câți vizitatori vom avea la Dali până în aprilie. Interesul meu a fost să devină un loc cultural, de socializare, unde oamenii se întâlnesc, vorbesc, citesc o carte, însă din păcate cultura și banii nu merg întotdeauna în aceeași direcție.

Rămâne patru luni la Cluj

Evenimentul ”Universul lui Salvador Dali” cuprinde 170 de lucrări ale maestrului spaniol al suprarealismului, fiind găzduit de nivelurile superioare ale clădirii istorice din Piața Unirii. Prezentă anterior în orașe ca Paris, Shanghai, Florența, colecția de miniaturi din aur și diamante, litografii, grafică, gravuri, sculpturi, aduce o incursiune în lumea suprarealistă a maestrului Dali, completată de o experiență unică de realitate virtuală.

Găzduită de Casa Mauksch-Hintz, clădire istorică din 1573, expoziția marchează inaugurarea nivelurilor superioare recent restaurate ale acestei clădiri emblematice din Piața Unirii, în care a funcționat prima farmacie din oraș și care găzduiește, la parter, Muzeul Farmaciei. Publicul poate explora lumea lui Dali între 20 decembrie 2024 și 30 aprilie 2025.

Expoziția este o imersiune în universul vibrant și oniric al lui Dali, un loc unde publicul este provocat să își depășească limitele imaginației. Una dintre cele mai importante piese expuse este sculptura monumentală din bronz “Sf. Gheorghe și Dragonul”.

Lucrarea reinterpretată de Dali transformă legenda tradițională într-un simbol suprarealist al luptei dintre bine și rău. În Casa Hintz chiar funcționa mai demult Farmacia Sf. Gheorghe. Familia moștenitorului a realizat o statuetă din porțelan inspirată de sculptură, fiind încastrată în clădire și protejată de sticlă.

Printre lucrările deosebite expuse se mai numără “Homage to Terpsichore”, “Man with Butterfly”, “Woman of Time” sau “Surrealistic Angel”. Unele dintre aceste sculpturi impresionante depășesc 2 m înălțime. Sculpturi de dimensiuni mai mici precum “Javanese Mannequin” și “Moth and Flame” fascinează prin capacitatea de a provoca percepția privitorului asupra realității.

Un punct de atracție îl reprezintă patru bijuterii-sculpturi, opere de artă în miniatură: “Alice in Wonderland” – reinterpretare suprarealistă a faimosului basm, “Dance of Time” – reia tema iconică a ceasurilor topite, Triumphant Angel – simbolizează victoria spirituală, “Unicorn” – metaforă a purității și fanteziei. Expoziția mai include obiecte din aur, litografii rare și ilustrații.

Expoziția de la Cluj oferă o premieră pentru publicul din România, prin includerea a trei opere remarcabile care nu au fost expuse la cea de la București: “Twisted Christ”, reinterpretare simbolică a figurii lui Hristos, “Zootrope Model”, bust suprarealist plin de detalii inedite, “Head of Venus”, lucrare ce explorează teme precum dualitatea frumuseții și percepția realității. La ultimul nivel al expoziției este îmbinată imaginația artistică a lui Dali cu tehnologia modernă a realității virtuale.

Această experiență îl aduce pe Dali în postura de ghid virtual care îi conduce pe vizitatori, prin capodoperele sale într-o dimensiune nouă, ce pare desprinsă direct din universul său suprarealist. Expoziția este deschisă zilnic, până în 30 aprilie 2025 (excepții 26 decembrie și 1 ianuarie), iar în 24 decembrie și 31 decembrie va avea un program scurt.

Dali

Businessmenii clujeni, la întâlnirea cu Dali

Printre cei prezenți la deschiderea expoziției de la Casa Hintz s-au numărat oamenii de afaceri Ștefan Gadola, Peter Pal (EnergoBit), Crina Ciocian (Meron), Iuliana Poka (Radisson Blu), dar și Florin Ștefan – rectorul Universității de Artă și Design, Felix Marcu – managerul MNIT, Dan Clinci – președintele Urbannect, scriitoarea Oana Boc. 

Dali

Iancu Șerbănescu: “Să vedem dacă publicul din Transilvania vrea expoziții de calibru internațional”  

Managerul Spotlight Events ne-a dezvăluit cum a câștigat Clujul dreptul de a găzdui o expoziție destinată orașelor cu peste 1 milion de locuitori și de ce este important ca evenimentul să aibă succes, adică până la 40.000 de vizitatori.

Cum s-a materializat această megaexpoziție la Cluj?

Proiectul s-a născut în noiembrie, când promotorul Dudi Bercovici căuta, după succesul de la București, o nouă locație pentru expoziție. Am concurat cu Sofia. În general aceste expoziții se duc în orașe cu peste 1 milion de locuitori, argumentul nostru a fost că la Cluj nu suntem mulți, dar suntem buni, iar aici nu s-au întâmplat evenimente de acest nivel. Am reușit să găsim într-un timp foarte scurt locația, Casa Hintz, care este proaspăt restaurată, este o investiție imensă, arată superb, fiind în sine un obiectiv turistic pentru Cluj de acum începând. A doua mare provocare era să îi dăm drumul înainte de Crăciun, când lumea are timp de vizitat, este mai deconectată de rutina zilei. Am avut norocul să ni se alinieze toate astrele, ca proprietarul să susțină un astfel de proiect în condițiile în care șantierul trebuia să se închidă în ianuarie. Bercovici are 12 astfel de expoziții pe care le poartă în toată lumea, nu a reușit niciodată să dea drumul în cinci săptămâni, dar am zis că riscăm cu toții.

Deci se derulau în paralel finalizarea clădirii și amenajarea expoziției?

Totul a mers cap la cap, dar clădirea era totuși pe final. Lucrurile s-au mișcat extrem de repede, dar a fost importantă și implicarea finanțatori. Fără Banca Transilvania sau EnergoBit era imposibil să avem un asemenea eveniment, au înțeles imediat puterea acestei expoziții. Nu reușești să organizezi un botez în cinci săptămâni!

De unde vin exponatele?

O parte dintre acestea au ajuns de la București, însă structurile mari, de peste 1-2 milioane de euro, sunt găzduite de Italia și Elveția, avem și unele în premieră pentru România. Toate au trebuit gestionate, puse cap la cap și aduse la Cluj. Expoziția „Universul lui Dali”, ca întreg, este una imensă, se întinde pe 2.000 mp, ți-ar trebui mai mult de o hală ca să o implementezi, noi am ales ce s-a potrivit cel mai bine pentru această locație. Orice expoziție trebuie adaptată, nu puteam aduce aici sculpturi care nu intră pe ușă.

Care este valoarea lucrărilor expuse? La București era estimată la 30 milioane €.

După cum spuneam, unele dintre acestea sunt foarte valoroase, dar nu suntem departe de valoarea expoziției din capitală. Organizarea este foarte mare, foarte complexă. De aici încolo depinde de publicul transilvănean cât va aprecia această expoziție, proprietarul este deschis ca spațiul să fie dedicat acestor evenimente și după 30 aprilie. Răspunsul îl va da publicul din Transilvania – dacă este interesat sau nu de astfel de mari evenimente de artă, de cultură. Este o provocare atât pentru noi, ca organizatori, cât și pentru clujeni: vor expoziții de calibru internațional sau se mulțumesc cu cele de nivelul care era până acum. Noi ne așteptăm la un public numeros, dacă la București au fost, în șase luni, 100.000 de vizitatori, sperăm la 35-40.000 de vizitatori în patru luni.

Ați propus facilități pentru elevi, studenți din Cluj, Transilvania?

Avem o reducere de 40% pentru elevi, grupuri organizate, am început abordarea școlilor de până la 100 km de Cluj-Napoca, în special cele aflate la o oră, o oră jumătate.

Ce este “Dali Universe”

Colecționarul Beniamino Levi a reunit cea mai importantă colecție de sculpturi ale lui Dali, reflectând viziunea lui în trei dimensiuni, pentru aceasta colaborând cu artiști precum Picasso, De Chirico și Fontana. Levi l-a încurajat să își exprime viziunea artistică în formă tridimensională, comandându-i sculpturi din bronz bazate pe cele mai faimoase imagini suprarealiste. Astfel, s-a născut Dali Universe, una dintre cele mai mari colecții private de lucrări din lume a maestrului, alcătuită din sculpturi din bronz, obiecte din aur, mobilier suprarealist, litografii semnate, sculpturi din sticlă. A fost văzută de 12 milioane de oameni în 100 de locații, fiind considerată drept o comoară culturală.

Evenimentul ”Universul lui Salvador Dali” cuprinde 120 de lucrări ale maestrului spaniol al suprarealismului, fiind găzduit de nivelurile superioare ale clădirii istorice din Piața Unirii.
Colecția expusă în centrul Clujului va fi vizitabilă timp de patru luni | Foto: TB

Dali

 

 





Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Nusco City va integra primele unități Hyatt în București, cu două branduri: Hyatt Place și Hyatt House

Articolul următor

Aquaparc Transilvania Terme Tășnad are contractul semnat

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Citeste mai mult

Crama Jelna a luat bronzul la Top Hotel Awards

Pentru a treia oară consecutiv vinarii bistrițeni se clasează pe podiumul competiției destinate industriei ospitalității din România. „Suntem…
CNIPT
Citeste mai mult

Peregrinări prin Țara de Jos a Călatei

Centrul Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT) Zalău va promova această zonă a județului Sălaj printr-un tur…
Educație
Citeste mai mult

KINDER EXPO în Timișoara

KINDER EXPO, târg dedicat femeilor însărcinate, bebelușilor și copiilor , va avea loc în Timișoara, între 23 și…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share