Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Raportul referitor la viitorul buget al UE, salutat de Alianța pentru Agricultură și Cooperare

AAC

Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC) a salutat poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei Politici Agricole Comune (PAC) echitabile și moderne.



Comisia pentru bugete a Parlamentului European (PE) a adoptat, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România) respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană (CE).

Raportul reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. AAC a salutat adoptarea acestui raport și consideră că direcțiile propuse reprezintă un pas important spre o PAC mai corectă și adaptată realităților fermierilor din Estul Europei, reiterând un principiu esențial pentru viitorul agriculturii europene: „No budget, no vision.”

„Am contribuit activ la conturarea acestui mesaj european, atât prin structurile COPA-COGECA (comitetul organizațiilor profesionale agricole, n. red.), cât și prin colaborarea noastră cu organizații și camerele agricole din 10 state membre din Europa Centrală și de Est. Ne bucură că vocea fermierilor români a fost ascultată la Bruxelles.

În sectorul agroalimentar sunt foarte multe provocări. Nu acceptăm ca fermierii și cooperativele să primească mai puțini bani decât un buget actualizat cu inflația din ultimii șapte ani, adică minimum 30%. PAC și Coeziunea trebuie să fie susținute pe picior de egalitate cu celelalte priorități strategice ale UE. Fără buget PAC actualizat, nu există viziune privind viitorul agriculturii”, a transmis conducerea AAC.

Alianța a subliniat că agricultura și politica de coeziune trebuie să rămână priorități fundamentale ale UE, în completarea noilor provocări legate de securitate, apărare și competitivitate economică. Votul final în plenul PE este așteptat în săptămâna 5-11 mai.

Principalele direcții susținute prin raportul adoptat:

  • Recunoașterea rolului esențial al securității alimentare în autonomia strategică a UE
  • Susținerea fermierilor tineri, a fermelor mici și a sectorului pescuitului
  • Promovarea unei PAC moderne, sustenabile și simplificate, care să răspundă provocărilor climatice, inflaționiste și birocratice
  • Refuzul modelului unitar de plan național în favoarea unei politici agricole flexibile și adaptate nevoilor locale și regionale




Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Neversea

Neversea, anulat. Motivul: plaja nu mai este disponibilă

Articolul următor
Neversea Kapital

Festivalul de pe Arena Națională, înlocuitor pentru cel de la Marea Neagră

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Citeste mai mult

Crama Jelna a luat bronzul la Top Hotel Awards

Pentru a treia oară consecutiv vinarii bistrițeni se clasează pe podiumul competiției destinate industriei ospitalității din România. „Suntem…
Investiții
Infrastructură
Turism
Citeste mai mult

Crama Jelna a luat bronzul la Top Hotel Awards

Pentru a treia oară consecutiv vinarii bistrițeni se clasează pe podiumul competiției destinate industriei ospitalității din România. „Suntem…
CNIPT
Citeste mai mult

Peregrinări prin Țara de Jos a Călatei

Centrul Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT) Zalău va promova această zonă a județului Sălaj printr-un tur…
Educație
Citeste mai mult

KINDER EXPO în Timișoara

KINDER EXPO, târg dedicat femeilor însărcinate, bebelușilor și copiilor , va avea loc în Timișoara, între 23 și…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share