Cursa cu vehiculul Karsan e-Atak a fost realizată, în zona Cluj Arena, de către cei care voiau să experimenteze transportul public asistat de tehnologie autonomă.
“Pentru dată în istoria orașului nostru va circula primul autobuz fără șofer. Acesta va fi viitorul: veți da comandă unui robot să vină cu cafeaua, apoi de pe telefon veți comanda să vă aducă mașina autonomă în fața blocului. Pe drumul spre locul de muncă veți citi ziarul în timp ce mașina vă va duce singură la locul dorit.
Tehnologia a avansat foarte mult, iar aici putem să o testăm pe cea a viitorului. În unele orașe europene autobuzele autonome au fost integrate, în anumite zone limitate, în sistemul de transport public. Obiectivul nostru este ca, după ce am adus primele autobuze electrice în România, să ne pregătim pentru cele cu hidrogen. Realizăm trenul metropolitan, apoi venim cu etapa a treia, autobuzele autonome.
Avem bani europeni la dispoziție, încă nu și legislație. Lucrăm și noi, și Europa la implementarea legislației aferente. Acest “șofer” nu va fi niciodată obosit, somnoros, nu se va uita pe telefon să trimită mesaje. Am văzut în Aeroportul din Munchen că trecerea de la un terminal la altul se face cu un trenuleț fără șofer; desigur că este o linie securizată, nu are obstacole exterioare”, a spus primarul Clujului, Emil Boc.
„Omul să pună condiții tehnologiei, nu invers”
“Astfel de autobuze iau singure decizia în funcție de inteligența artificială (AI). Cel electric pe care îl vedeți acum la Cluj are o autonomie de 300 km. Am văzut un studiu care arată că autobuzele autonome ar reduce cu 97% numărul de accidente. Mereu omul va trebui să fie în spate, să monitorizeze.
În Cluj avem în vedere extinderea rutelor și unele noi, cu autobuze electrice și cu hidrogen – după ce lansăm stația de producție pentru mai multe întrebuințări ale hidrogenului, inclusiv pentru sistemul de termoficare a orașului.
Transportul în comun va fi coloana vertebrală a orașului: trenul metropolitan a intrat în licitație, metroul își continuă drumul în subteran, astfel încă revoluția mobilității să meargă până la capăt în Cluj-Napoca. Să nu spunem nu tehnologiei: ne va face viața mai bună sau mai comodă, cu condiția ca omul să îi pună condiții, nu invers.
Iată că am circulat în trafic cu un autobuz autonom fără nicio problemă, dacă avem încredere în știință, în tehnologie, în puterea oamenilor de a aduce ce e mai bun, putem face din Cluj orașul cu cea mai bună calitate a vieții din România și unul de referință în România. Avem la dispoziție fondurile UE, specialiștii de la Universitatea Tehnică (UTCN), experții europeni”, a menționat edilul.
Folosește senzori și algoritmi inteligenți
În cadrul Summitului Internațional pentru Neutralitate Climatică (SINC), Primăria Cluj-Napoca și UTCN, prin Electric Mobility Applied Research Center), au organizat o demonstrație publică având la dispoziție un autobuz autonom electric de nivel 4 – Karsan e-Atak, ca parte a eforturilor comune de promovare a mobilității urbane inteligente și sustenabile.
Evenimentul a avut loc în fața Hotelului Radisson Blu, sediul principal al SINC, fiind deschis participanților care vor să experimenteze direct transportul public asistat de tehnologie autonomă.
Demonstrația a fost realizată în parteneriat cu Karsan, producătorul autobuzului, și Adastec, companie responsabilă cu implementarea funcției de conducere autonomă. Tehnologia prezentată permite autobuzului să circule fără intervenție umană în condiții controlate, folosind senzori și algoritmi inteligenți pentru a asigura siguranța pasagerilor și eficiența în trafic.
Semir Aydin, AV Sales Manager al Karsan, și Harun Sencer Yesevi, Perception & Prediction Engineer al Adastec Corp, au fost prezenți pentru a explica detaliat funcționalitățile tehnice ale vehiculului și modul în care procesează datele din trafic pentru a lua decizii în timp real. Pe parcursul demonstrației, participanții au putut urca în autobuz și observa comportamentul acestuia în regim autonom: oprirea în stații, deschiderea ușilor, pornirea din loc și interacțiunea cu semafoarele și traficul.
Autobuzul funcționează autonom, cu viteze de până la 40 km/h, îndeplinind toate sarcinile unui șofer uman: urmează rute prestabilite, oprește la stații, deschide și închide ușile, respectă reglementările de trafic și furnizează date în timp real pentru gestionarea flotei. Având o lungime de 8,3 m și o capacitate de 52 de pasageri, Karsan e-ATAK oferă o autonomie de până la 300 km la o singură încărcare.
Performanța sa a fost validată prin teste în SUA (Universitatea de Stat din Michigan) și în mai multe țări europene: Norvegia, Finlanda, Franța și Elveția. Karsan Autonomous e-ATAK rămâne singurul autobuz autonom de Nivel 4 din lume, operat în 12 proiecte din 11 țări.
Karsan produce pentru cele mai importante mărci din segmentul vehiculelor comerciale, inclusiv propria marcă. Fabrica din Hasanaga – Bursa (Turcia) are capacitatea de 20.000 de vehicule pe an, de la autoturisme la camioane grele, minibuze și autobuze.