Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Finalizarea Centralei electrice de la Iernut, în vară, cu rezerve

Proiectul noii centrale termoelectrice cu ciclu combinat de la Iernut a atins o bornă tehnică esențială: învârtirea cu succes a turbinei cu gaz nr. 16 la turaţie redusă (turning gear), alături de toate sistemele auxiliare de siguranţă, a anunțat în urmă cu câteva ministrul Energiei, Sebastian Ioan Burduja.



„Acest progres marchează o etapă cheie, iar proiectul a atins per total un grad de finalizare de 98%. Ce este mai greu abia urmează. De ce? Situația financiară extrem de dificilă a executantului Duro Felguera – aflat în insolvență – afectează în continuare ritmul lucrărilor și generează riscuri suplimentare. În același timp, având în vedere că proiectul Iernut este un proiect recuperat, care a fost demarat în anul 2017, rămânem prudenți și realiști cu privire la următoarele elemente, care ar putea afecta termenul de finalizare:
• apariţia unor probleme la echipamente care pot fi depistate doar în perioada de teste şi probe pentru punerea în funcţiune;
• prelungirea termenelor estimate iniţial necesare pentru curăţarea şi spălarea circuitelor din cauza staţionării pe o perioadă îndelungată;
• necesitatea repetării unor teste şi probe în vederea atingerii indicatorilor de performanţă din Contractul de finanţare semnat cu Ministerul Energiei”, a subliniat ministrul.

Un contractor în insolvență

Lucrările la noua Centrală termoelectrică cu ciclu combinat și turbine cu gaze de la Iernut ajunseseră în martie la un stadiu de realizare de 97%, potrivit datelor făcute publice atât de reprezentanții beneficiarului – compania ROMGAZ, cât și de Ministerul Energiei, acționarul majoritar al celui mai important și mare producător de gaze naturale din România.

Ultimul termen stabilit pentru finalizarea investiției era 30 iunie, convenit prin încheierea Actului adițional la Contractul de finanțare nr. 4/07.12.2017 pentru investiția “Ciclu combinat cu turbine pe gaz” – Iernut.

Prin Hotărârea Guvernului nr. 1.489/21.11.2024 s-a modificat Hotărârea Guvernului nr. 1.096/2013, pentru aprobarea mecanismului de alocare tranzitorie cu titlu gratuit a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră producătorilor de energie electrică, pentru perioada 2013 – 2020, inclusiv Planul Național de Investiții (PNI). Prin H.G. nr. 1.489/21.11.2024 se prelungesc: termenul de finalizare și punere în funcțiune a investițiilor finanțate nerambursabil din contul PNI – până la 30 iunie 2025, termenul de rambursare a cheltuielilor aferente investițiilor – până la 31 decembrie 2025, precum și celelalte termene corelative.

Prin urmare, a fost transmis de Ministerul Energiei Actul Adițional nr. 10 la Contractul de finanțare nr. 4/07.12.2017 pentru investiția „Ciclu combinat cu turbine pe gaz” – Iernut, semnat de ambele părți, înregistrat în S.N.G.N. Romgaz S.A. („ROMGAZ”) în data de 23 decembrie 2024.

Obiectul actului adițional este modificarea duratei contractului până la data de 31 decembrie 2025 pentru finanțare, precum și modificarea graficului de realizare a investiției prevăzut în contract. Data finalizării investiției, confirmată de punerea în funcțiune a acesteia, nu poate depăși data de 30 iunie 2025”, se arată într-un comunicat al beneficiarului.

Pentru a respecta termenul asumat în decembrie de finalizare a lucrărilor, la Iernut, în 8 martie, a mai avut loc o întâlnire între cei implicați în finalizarea lucrărilor la noua Centrală termoelectrică cu ciclu combinat și turbine cu gaze. La discuții au participat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, alături de Răzvan Popescu, director general al ROMGAZ, Aristotel Jude, director general adjunct al aceeași companii, echipa de la Iernut, membri ai conducerii antreprenorului Duro Felguera, ai subcontractorului principal General Electric și echipa de supervizare activă a lucrărilor din șantier, reprezentanți ai Hill International.
Participanții la discuții au analizat, în condițiile în care Duro Felguera întâmpină în prezent dificultăți financiare și se află în procedură de concordat preventiv, “soluții privind asigurarea, în limitele și cu respectarea contractului în derulare, a fluxului monetar necesar finalizării proiectului (3%), respectiv încheierea de convenții care să permită plata directă a subcontractorilor de către ROMGAZ, care depune toate eforturile pentru a asigura resursele necesare”.

Ferm că nu vor mai fi tolerate întârzierile, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a precizat, de asemenea, că: „A fost o întâlnire bună, axată pe soluții pentru accelerarea lucrărilor. Una dintre acestea este plata directă de către compania românească a subcontractorilor. General Electric a agreat condițiile pentru reluarea acordurilor. Săptămâna viitoare este critică pentru toate aceste demersuri de salvare a proiectului Iernut și garantez public că atât Ministerul Energiei, cât și Romgaz, companie din portofoliul nostru, vor face tot ceea ce este omenește posibil pentru a duce investiția dincolo de linia de sosire”.

În aprilie, managementul ROMGAZ a anunțat că a încheiat, în 28 martie, actul adițional nr. 2 la Contractul de proiectare și execuție lucrări nr. 40928/03.04.2023, având ca obiect ”Finalizarea lucrărilor și punerea în funcțiune a obiectivului de investiții Dezvoltarea CTE Iernut prin construcția unei centrale termoelectrice noi cu ciclu combinat cu turbine cu gaze”, aprobat în prealabil de Consiliul de Administrație.

„Prin Actul adițional nr. 2 se majorează prețul Contractului cu suma de 10.487.880 RON reprezentând valoarea serviciillor suplimentare de asistență tehnică prestate de subcontractorul General Electric. În consecință, garanția de bună execuție a Contractului se va suplimenta corespunzător, celelalte clauze contractuale rămânând neschimbate”, a anunțat compania.

În noiembrie 2016, ROMGAZ a raportat încheierea contractului de achiziție publică pentru construcția unei centrale termoelectrice noi, la Iernut. Câștigătoarea licitației deschise pentru execuția proiectului la cheie era asocierea formată din Duro Felguero S.A. şi S.C. Romelectro S.A. București.

Contractul de lucrări nr.13384/31.10.2016 a fost încheiat prin achiziție publică, prin aplicarea procedurii de licitaţie deschisă, având ca obiect executarea proiectului la cheie (respectiv proiectare, livrare echipamente, execuţie lucrări şi punere în funcţiune) ˮDezvoltarea Centralei Termice (CTE) Iernut prin construcţia unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gazeˮ. Centrala termoelectrică nouă de la Iernut va avea o putere instalată de 430 MW. Lucrările urmau să fie finalizate până în 2020, iar valoarea estimată a contractului se cifra la 268.836.329,82 euro, fără TVA. Investiția a fost blocată în 2020, iar în 2023 au reînceput lucrările cu același contractor general, în baza contractului de proiectare și execuție lucrări nr. 40928/03.04.2023.

„Am conștiința că salvarea acestui proiect a fost și rămâne prioritate zero. De la preluarea mandatului de ministru, am reușit alături de echipa Romgaz să deblocăm investiția, să semnăm un nou contract și să ducem proiectul de la 80% la 98%. Problemele Duro Felguera NU au legătură cu investiția de la Iernut, Romgaz fiind cu toate plățile la zi către executantul lucrărilor. Suntem pregătiți cu variante de lucru pentru finalizarea celor 2% rămași din lucrări pentru a pune în funcțiune termocentrala de la Iernut la capacitate maximă în acest an, indiferent de soarta companiei Duro Felguera”

Sebastian Burduja (27 mai)

sursa foto: LinkedIn Sebastian Burduja





Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Veltol Energy intră în competiție directă cu giganții industriei BESS – definește viitorul stocării de energie industriale cu Velionic

Articolul următor

Premieră la Cluj-Napoca: IULIUS va aduce în RIVUS brandul CINEPLEXX, cu tehnologii de ultimă generație

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Brașov, Covasna și Harghita 2024
The Voices of Business Awards Arad, Timiș și Caraș-Severin 2024
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Citeste mai mult

Angajări în domeniul feroviar

Târgul de Carieră Feroviară în România revine în luna iunie cu cea de-a X-a ediție și aduce în…
Turism
Citeste mai mult

Crama Jelna a luat bronzul la Top Hotel Awards

Pentru a treia oară consecutiv vinarii bistrițeni se clasează pe podiumul competiției destinate industriei ospitalității din România. „Suntem…
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share