Fondatorul centrului de echitație din Runcu și președintele Federației Române de Turism Ecvestru (FRTE) s-a arătat nemulțumit de birocrația căreia trebuie să îi facă față investitorii din țară pentru a avea acces la finanțare.
“Eu provin dintr-o comunitate foarte mică, satul nostru are 300 de locuitori. Sustenabil înseamnă să fim acolo și peste 30 de ani, iar comunitatea să se poată dezvolta în direcția sa potrivită. În 2008, când am pornit proiectul Potcoava, la Runcu (județul Dâmbovița), aveam în vedere 70 de paturi în trei pensiuni, acum sunt peste 400 de paturi, deci cred că viitorul sună interesant.
Apoi, sustenabilitatea înseamnă să nu ne blocăm în tradiții, care înseamnă rădăcini, nu limitare. Pe lângă cai, noi avem acolo și capre; am observat că, dacă schimbăm ieslele (locul unde mănâncă animale), forma acestora, reducem risipa de furaj cu peste 50%, după un model adaptat din Franța.
Tradiția locului spunea că se face altfel treaba asta. Prin urmare sustenabil înseamnă și să ridici capul din pământ, să te compari cu alte țări, să vezi ce ți se potrivește de acolo, ce e rentabil economic. Dacă nu faci asta și nu te adaptezi, bați pasul pe loc, nu ești sustenabil. Există o retorică: doar la oraș poți să te realizezi, să mergem toți doar la București, sau la Cluj, să facem toți IT, una care a alungat tinerii din sate.
Cei buni au plecat către orașe în căutarea visului, mulți nu l-au găsit, în timp ce în mediul rural poate fi un loc de foarte bine. Aici nu mă refer la angajați, că mai găsești – mai buni, mai răi, îi școlești, investești în training – ci la antreprenori care pot să dezvolte comunitatea. Sunt oameni care au crescut la sat fără părinții plecați la muncă în străinătate și au ajuns la 30 de ani sau trăiesc din cei câteva sute de euro trimiși lunar de părinți și nu mai sunt nevoiți să muncească.
După ce au văzut investiția noastră, foarte mulți oameni din zonă au început să dezvolte mici pensiuni pentru că au văzut că există potențial. Așa au crescut prețurile la terenuri, au fost oameni care au câștigat o mulțime de bani, au investit și ei câte ceva.
Clientul nostru este un copil care vrea să cunoască lumea, natura, caii, animalele și își obligă părintele să îl aducă la noi. Consumatorul nostru este copilul, părintele este cel care plătește, pentru copii facem cam totul, indiferent de bugetul familiei.
Am avut grijă și ca sectorul de lactate să îl ducem către consumatorul copil, să avem produse sănătoase. Tot ce facem noi se face pentru ca acest copil să fie bucuros, iar părintele să aibă liniște, siguranță: îl lasă acolo, știe că e pe mâine bune și se întoarce duminică să îl ia”, a explicat fondatorul Potcoava Mountain Hideaway, la Gala România 2030.
Birocrația europeană și impactul AI
“Nu poți să vorbești despre viitor fără să știi impactul inteligenței artificiale (AI). În șase ore soția mea a reușit astfel să concretizeze un website de la zero, pentru care până acum trebuia să vorbești cu cineva mereu foarte ocupat. Plăteam niște bani pe campanii de promovare, dar o analiză pe ChatGPT mi-a desființat pur și simplu compania care ne furniza aceste servicii. Nu putem să neglijăm AI, oriunde ne-am afla, să știm cum ne va ajuta să mergem mai departe.
Vorbind despre provocări, legat de stabilitate, nu cunoaștem cum ne vor afecta taxele care se profilează. O organizație mică nu are atâtea resurse încât să absoarbă aceste modificări, nici nu are puterea să le pună în spatele oaspetelui.
Sunt provocări și la fondurile UE: când noi am implementat două proiecte pentru o mică fermă de capre a trebuit să facem ceva atât de complicat de parcă eram Elon Musk care încerca să creeze o rachetă. Până se aprobă proiectul, se dublează prețurile materialelor și nu ai nicio posibilitate de a schimba acest lucru.
Fondurile UE reprezintă o bună sursă de dezvoltare și sunt convins că procedurile se pot simplifica, sunt multe lucruri complicate și inutile care nu se întâmplă în alte țări din Europa. Eu am gestionat și proiecte direct de la Bruxelles, pe când eram angajat, totul se întâmpla foarte ușor.
Am un prieten care a accesat fonduri UE prin Budapesta, pentru că este etnic maghiar, a mers foarte repede: eu am depus un dosar întreg, el – două coli A4. Dosarul meu avea foarte multe detalii, iar oamenii care îl analizau își “prindeau urechile” – câte prize, cuie, becuri. Dacă s-ar simplifica procedurile, rata de accesare a acestor fonduri ar fi de 100%”, consideră Ionuț Popescu.
Calul, spaima comuniștilor
Acesta s-a referit la investiția sa, dar și la piața turismului ecvestru din România. “Noi avem mai multe proiecte la Potcoava, indiferent de cum merg lucrurile la guvernare, însă într-un ritm mai greu: vom ridica o nouă clădire, o vom extinde pe cea veche, facem încă un grajd, mai cumpărăm niște cai. În România există 200 de centre de echitație care nu sunt cluburi sportive, ci de agrement.
Ca să avem perspectiva corectă, în Germania sunt 4.500, dacă am păstra proporția populațiilor tot ar trebui să ajungem la peste 1.000 de centre. Este o creștere de la an la an; acum 15 ani nu aveam în țară mai mult de 50 de centre. În realitate este o revenire la realitate: în comunism calul era considerat drept un apanaj al burgeziei, fiind eliminat.
Avem o problemă de legislație: oricine poate să pună o șa veche pe un cal și să considere că face turism ecvestru. Nu putem să o lăsăm pe haiducie, fiindcă statistic vorbind călătoria este mai periculoasă decât motociclismul: motocicleta nu are voință proprie; calul, da.
Din postura de președinte încă nu am reușit să atrag atenția politicienilor, deși de șase ani bat la ușa diverselor guverne. Ar fi o bucurie să punem un cadru legislativ minim care să permită o dezvoltare coerentă a turismului ecvestru, pentru ca străinul să se simtă în siguranță în România”, a spus oficialul FRTE.
Recâștigarea potențialului rural în turism și agricultură, ecoturismul, comunitățile sustenabile au fost principalele teme dezbătute la secțiunea agrifood, sustenabilitate, turism, HoReCa a conferinței România 2030 – Gala Aniversară Transilvania Business 15 ani. Conferința România 2030 și Gala Aniversară Transilvania Business 15 ani au avut loc la UNDA Open Possibilities din București. Evenimentele sunt rezultatul unui parteneriat între CIS Group, Total PR, UNDA Open Possibilities și Transilvania Business.
Parteneri de încredere
Le mulțumim partenerilor care ne-au sprijinit în organizarea Conferinței România 2030 și a Galei Aniversare Transilvania Business 15 ani.
A fost alături de noi Summit Agro România ca partener Gold.
Grupurile DAFCOCHIM și IRUM–MAVI, DAW Bența România, Maurer Imobiliare ni s-au alăturat ca parteneri Silver.
AAGES, Chimcomplex, E.ON Energie România, Gedeon Richter România, GEODATA Services, Hirschmann Automotive TM, Lactalis România, Medical Devices & Diagnostics, Medica Advanced Solutions Partnership for Life, Sportmed Systems, ROMGAZ, CMC Grup Risk Advisor, Enayati Medical City ne-au fost parteneri Bronze.
Am avut ca parteneri Networking: Fundația Pro Economica, Ideologist Art, Crama Liliac, Perla Harghitei și Transavia.