Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Noua parcare, pe 5 niveluri, de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, gata în august

Drum Asfalt (lider de asociere) și Grup Construcții Est (asociat) au ajuns cu lucrările la parcarea supraetajată de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea Bihor la un stadiu de execuție fizică de circa 90%. Parcarea, situată pe strada Gheorghe Doja, va avea cinci niveluri (S+P+2E+Terasă) și va oferi 516 locuri de parcare, inclusiv 21 pentru persoane cu dizabilități, plus 10 stații de încărcare pentru autovehicule electrice.

La ultimul etaj, parcarea va fi deschisă, dar deasupra va fi montat un sistem de panouri voltaice.



Noua parcare supraetajată de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor va avea un impact pozitiv asupra traficului din zonă. Prin oferirea celor 516 locuri de parcare, se va reduce presiunea asupra spațiilor de parcare limitate din jurul spitalului, diminuând astfel aglomerația și congestia traficului în zonă.

Ea este astfel proiectată încât să îmbunătățească fluxul de vehicule, facilitând accesul și ieșirea din zonă, și reducând timpul de așteptare pentru pacienți și vizitatori.

Faptul că parcarea s-a construit la poalele unui deal, a permis ca la fiecare nivel să aibă o intrare separată, independentă de celelalte niveluri.

Parcarea supraetajată de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor din Oradea a fost estimată la o valoare de 45.854.745 lei fără TVA (aproximativ 9-10 milioane de euro). Finanțarea este asigurată din fonduri de la bugetul local al Primăriei Oradea.

Stadiul lucrărilor

Deși, inițial, se estima că parcarea va fi gata în luna mai 2025, din cauza unor probleme cu exproprierea unui teren din spatele parcării, acestea au fost devansate pentru august – septembrie 2025.

Informații despre stadiul lucrărilor la parcarea supraetajată cu 5 niveluri ne-a oferit Cristian Mune, dirigintele de șantier.

„În acest moment avem un stadiu de execuție de 90%. Toate sistemele care deservesc funcționalitatea de bază și funcționalitatea finală, mă refer la instalații de tip ventilații, combaterea incendiilor, instalații sanitare, fațade și arhitectură, sunt aproape finalizate. La fel, și terasa este acoperită cu un sistem metalic care va susține panourile fotovoltaice ce se vor monta spre finalitatea lucrării. Zona din spate cu accesul pe terasă și pe etajul 2 este în lucru. Avem aprovizionat aproape tot materialul de bază. Facem săpături și trasaje în urma expropierii. Zona de demisol și zona de parter, până la finele lunii mai vor fi finalizate cu rășini epoxidice, inclusiv trasaje, marcaje, treceri de pietoni și semnalistică pe pereți”, ne-a informat Cristian Mune, la finalul lunii mai.

Cu toate acestea, nu vor fi date în folosință până la finalizarea întregii parcări: demisol, parter, etajele 1 și 2, plus terasă.

„Toate nivelurile trebuie puse în funcțiune deodată, pentru că lucrează cu un server central în Primărie. Un server de curenți slabi, instalat într-un spațiu tehnic al parcării”, precizează dirigintele de șantier.

În zona de demisol sunt și bazinele de combatere a incendiilor și instalațiile de șplinchere care vor deservi clădirea Ambulatoriului și a Spitalului Clinic Județean de Urgență.

Pentru că parcarea a fost construită pe amplasamentul vechiului bazin, pe parcursul executării lucrării, constructorul a construit un bazin provizoriu, conform indicațiilor directe și specifice date de pompieri, pentru  înlocuirea bazinului dezafectat.

 

Mobilizare maximă

Cristian Mune spune că în perioada de vârf a lucrărilor a avut pe șantier și 150 de muncitori pe zi.

Din octombrie 2023, până în octombrie 2024, în această parcare s-au turnat 10.500 de metri cubi de beton. Mai mult ca la Oradea Arena.

„După părerea mea, sunt câteva criterii de bază a unei construcții, pe care trebuie să le armonizezi de la bun început. Să îți creezi forța de muncă optimă din punct de vedere al posturilor. Să te încadrezi în buget. Să respecți proiectul. Să fie funcțională și să poți să o predai beneficiarului”, conchide Cristian Mune.

Articol publicat în Transilvania Business 138

 





Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Fond de Investiții cu Capital de Risc de minim 7 milioane euro pentru startup-urile inovative din Regiunea Centru

Articolul următor

Un duel al pesimiștilor și optimiștilor în panelul de energie la Conferința România 2030

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Brașov, Covasna și Harghita 2024
The Voices of Business Awards Arad, Timiș și Caraș-Severin 2024
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share