Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Clujul a găzduit cea mai amplă ediție Clusters Meet Regions

Clusters Meet Regions

Peste 300 de participanți din 25 de țări s-au reunit, între 1 și 2 iulie, la Cluj-Napoca, pentru ediția record a conferinței europene Clusters Meet Regions – un eveniment dedicat colaborării între regiuni, companii, universități și instituții publice din toată Europa.



„Clusters Meet Regions” (Clusterele întâlnesc regiunile) este o conferință europeană unde se promovează colaborarea. Aici se întâlnesc reprezentanți ai clusterelor – rețele care grupează firme – , universități, centre de cercetare, autorități, dar și firme și alți reprezentanți ai ecosistemului – pentru a găsi soluții concrete la provocări economice și sociale. Scopul este de a învăța unii de la alții și de a crea împreună proiecte care aduc valoare regiunilor din care provin cu focus pe firmele membre din aceste clustere.

Timp de două zile, în cele trei locații – Hotel Radisson Blu, Centrul de Excelență pentru Mobilă (CEM) și Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC) – s-au desfășurat sesiuni pline de conținut relevant și interactiv, prezentări de bune practici, dezbateri aplicate și vizite în ecosistemul local. Atmosfera a fost una dinamică, orientată spre dialog și conectare reală între clustere, autorități publice, mediul academic și sectorul privat.

În deschiderea conferinței, Bianca Muntean, reprezentant Smart Transylvania și manager Transilvania IT Cluster, a subliniat cum parteneriatele construite în ultimul deceniu au transformat ideile în impact concret.

„Clusters Meet Regions este o platformă pentru conectarea actorilor locali la rețele internaționale, pentru promovarea transferului de tehnologie și pentru susținerea colaborării public-private. Am demonstrat că regiunea noastră este pregătită să contribuie activ la transformarea digitală și verde a Europei, prin clustere mature, parteneriate solide și proiecte cu impact real.

Tema de anul acesta – Clusterele ca motoare ale transferului de tehnologie –  a vorbit despre ceea ce construim aici, în Transilvania, de peste un deceniu: parteneriate care se extind dincolo de proiecte și ecosisteme care transformă idei în impact real” – Bianca Muntean, reprezentant Smart Transylvania și Transilvania IT Cluster Manager.

Printre invitații speciali s-au numărat reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării, ai Comisiei Europene, precum și lideri din ecosistemul regional de inovare. Tema principală a conferinței, „Clusterele – motoare ale transferului de tehnologie”, a fost discutată în multiple sesiuni, cu intervenții din partea a peste 70 de speakeri naționali și internaționali.

Conținutul conferinței a reflectat o preocupare reală pentru temele actuale care definesc viitorul dezvoltării regionale: digitalizarea prin Centrele Europene de Inovare Digitală (European Digital Innovation Hubs), inovația verde în agro-industrie și energie regenerabilă, egalitatea de gen în ecosistemele de afaceri, specializarea inteligentă în design și mobilier, dar și implicarea activă a clusterelor în dezvoltarea de orașe inteligente și neutre climatic.

De asemenea, au fost prezentate mai multe  exemple de succes de transfer de tehnologie din cercetare către piață, într-o sesiune specială de pitching și schimb de bune practici.

„Noi am încercat să poziționăm clusterele din România la nivel internațional și am reușit. România are la acest moment clustere de top la nivel european. 7 clustere sunt medaliate cu aur pentru excelența în managementul de cluster. Aceasta este cea de-a 14 conferință națională de acest tip.

Prima a fost în 2012. 2015 a fost anul în care s-a organizat la Cluj prima conferință națională a clusterelor. În 2017 a avut loc conferința Open Innovation 2.0 fiind cea mai mare conferință din toate timpurile dedicată inovării, organizată în România. Clusterele sunt așadar motoare ale inovației” – Daniel Coșniță, președintele Clustero, în deschiderea primului panel de discuții.

Un moment deosebit l-a constituit sesiunea de întâlniri de afaceri bilaterale, unde au avut loc peste 100 de sesiuni facilitate de Enterprise Europe Network, deschizând noi oportunități concrete de colaborare și proiecte transnaționale.

Cea de-a doua zi a adus în prim-plan specializarea inteligentă în sectorul creativ și de mobilier, precum și inițiativa europeană M100 Mirror Mission Hub, cu accent pe rolul clusterelor în dezvoltarea urbană sustenabilă. Ziua s-a încheiat cu vizite de studiu la infrastructura de cercetare din domeniul energiei alternative și la Centrul de Excelență în Mobilier, oferind participanților ocazia de a vedea exemple concrete de bune practici în transferul de tehnologie și colaborare regională.

Evenimentul a fost susținut prin finanțarea oferită de UEFISCDI reprezentând un exemplu de parteneriat public-privat funcțional, cu rezultate concrete.

„Clusters Meet Regions îi reunește pe toți cei care vor să înțeleagă ce înseamnă inovare aplicată, ce însemnă transferul de tehnologie și cum toți factorii implicați pot să colaboreze între ei. Pentru România, nu doar pentru Cluj, a fost o mare oportunitate să arătăm ce se întâmplă aici și bineînțeles să învățăm. Ediția a fost un real succes” – Ciprian Morcan, manager Cluster Mobilier Transilvan.

Cluj-Napoca a arătat încă o dată că este un punct de referință pe harta europeană a inovării, evenimentul de la Cluj fiind cel mai mare din cele 23 din seria Clusters Meet Regions organizate, iar 40% din participanții evenimentului au fost internaționali.

Evenimentul a fost organizat de Smart Transylvania, Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Academia Română și CLUSTERO (Asociația Clusterelor din România), cu sprijinul Uniunii Europene și în parteneriat cu UEFISCDI, instituția care sprijină cercetarea și inovarea în România.





Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

7 oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate la Inelul Metropolitan de Nord

Articolul următor

Lifeart răcorește marile festivaluri din România!

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Brașov, Covasna și Harghita 2024
The Voices of Business Awards Arad, Timiș și Caraș-Severin 2024
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Citeste mai mult

Bătaie cu apă în Centrul Reșiței

Summer Craft organizează astăzi un eveniment inedit chiar în Centrul Civic al municipiului Reșița: în Piața 1 Decembrie…
Investiții
Infrastructură
Citeste mai mult

Incursiune în istoria Inteligenței Artificiale

„Aducem 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐥𝐢𝐠𝐞𝐧𝐭̗𝐚 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚̆ mai aproape, în Regiunea Vest” a fost sloganul impus de ADR Vest, aceștia reușind ca…
Turism
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share