Aceștia avertizează că supraaccizarea va afecta competitivitatea producătorilor români și consumul intern, ducând la creșterea importurilor de vin ieftin.
Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă (CFRAP) a solicitat Guvernului României reanalizarea propunerii de accizare a vinului liniștit. Acesta susține că reducerea deficitului bugetar nu trebuie să submineze competitivitatea sectorului viti-vinicol.
CFRAP a transmis Ministerului Finanțelor o scrisoare de poziție prin care își exprimă îngrijorarea profundă față de intenția Guvernului de a introduce, din 2025, o acciză de 76 lei / hectolitru pentru vinul liniștit, respectiv 83 lei / hectolitru din 2026.
Conform documentului, o astfel de măsură riscă să afecteze grav competitivitatea producătorilor români, în special a micilor viticultori și a cramelor independente, în condițiile în care cele mai multe state vitivinicole din UE (inclusiv Italia, Spania, Germania, Grecia sau Bulgaria) nu aplică accize pentru vinul liniștit, păstrând un cadru fiscal favorabil producției locale.
„Această decizie ar putea conduce la scăderea suplimentară a consumului intern, la creșterea importurilor de vinuri ieftine din afara UE și la pierderea competitivității vinului românesc pe piața națională și internațională”, a declarat Florian Ciolacu, director executiv al CFRAP.
În scrisoarea transmisă ministrului Finanțelor, Alexandru Nazare, CFRAP propune stabilirea unei accize simbolice, de maximum 2 € / hectolitru – pentru a păstra un echilibru între obiectivele bugetare ale statului și nevoia de protecție a unui sector agricol cu rol strategic în dezvoltarea rurală și păstrarea patrimoniului cultural.
CFRAP a reiterat disponibilitatea sa de a lucra în parteneriat cu autoritățile pentru formularea unor politici fiscale echilibrate, care să susțină sustenabilitatea economică a producției agricole și agroalimentare din România.