Universitatea din Oradea face un pas important spre viitorul educației și al colaborării internaționale, lansând inițiativa „Living Labs UO”. Joi, 17 iulie 2025, rectorul prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău a prezidat prima întâlnire a grupului de lucru dedicat acestui proiect ambițios, menit să transforme universitatea într-un spațiu viu de experimentare, inovare și interconectare globală. Cu accent pe colaborare transdisciplinară, deschidere către comunitate și integrare în rețele internaționale, „Living Labs” reprezintă o nouă viziune asupra rolului universității în societatea de azi și de mâine.
Cu acest prilej, prorectorul prof. univ. dr. Sanda Filip, expertul coordonator al proiectului „Living Labs UO”, a anunțat că instituția academică orădeană dă startul primelor astfel de „laboratoare vii”, dedicate accelerării dezvoltării globale, inovației deschise și transsectoriale.
Entități din 40 de țări
Living Labs înseamnă azi: 172 de entități, din 40 de țări, având 14 domenii de activitate: Ape și oceane, Mobilitate, Armonizare, Gen în inovație, Sisteme urbane digitale și soluții pentru tranziție, Agricultură – alimentație – sate, Educație, Sănătate, Inovare societală și drepturi digitale, Energie și mediu, Cultură și creativitate, respectiv Tranziție spre „Super Living Labs”.
Universitatea din Oradea își propune ca, pentru început, să „atace” nouă dintre aceste domenii, coordonatorii fiecăruia, cadre didactice universitare, urmând să propună înființarea de „Living Labs” în două direcții aparent divergente: trecut și viitor. Este vorba despre păstrarea moștenirii culturale, protecția mediului, cultura vinului sau despre realitatea virtuală, robotică, educație…
„Acum plantăm niște semințe, roadele le vom culege mai târziu, dar vă rog să priviți acest proiect ca pe o bună oportunitate de a colabora cu diverse instituții, pe diverse domenii, în întreaga lume”, le-a spus, la întâlnirea de lucru, rectorul Universității din Oradea colegilor săi.
Prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău a mărturisit că vrea să atragă în acest proiect și partenerii din alianța academică europeană EU GREEN, realizând, în interiorul acesteia, hub-uri „Living Labs”.
„Am convingerea că parteneriatele noastre vor da aripi acestei inițiative a Universității din Oradea”, a mai adăugat rectorul.
La rândul său, prorectorul prof. univ. dr. Sanda Filip a subliniat abordarea inovativă a ceea ce sunt „Living Labs”.
„Este ceva complet diferit față de până acum. Trebuie să ieșim în lume, pentru că aceste «Living Labs» pot deveni conexiunea noastră cu societatea”, a spus prof. univ. dr. Sanda Filip.
Oportunități pentru inovație
„European Network of Living Labs” se autodefinește ca o mișcare a organizațiilor ce își doresc să contribuie la accelerarea dezvoltării globale, prin intermediul unor ecosisteme deschise, dedicate creației, inovării incluzive, transfrontaliere și transsectoriale. Participanții împărtășesc, ca valori fundamentale, munca împreună și inovația deschisă. „Living Labs” oferă membrilor săi „oportunități de a-și dezvolta capacitățile și cunoștințele pentru a se întări, în vederea dezvoltării de produse și servicii inovative”.