Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Fabrica de medicamente GSK se transformă în mall

Gigantul farmaceutic britanic a renunțat la producția de medicamente în România | Foto: Forbes

Concernul britanic Glaxosmithkline (GSK) a vândut, cu 3 milioane de euro, fabrica sa de medicamente de pe Calea Turzii, din Cluj-Napoca, dezvoltatorului Hexagon Retail Properties (HRP), care va recurge la o reconversie, ridicând un complex comercial.

„Pentru Hexagon, achiziția la finele anului 2021 a imobilului din Cluj-Napoca deținut de Ferrosan a fost motivată de intenția de diversificare a investițiilor prin dezvoltarea în cadrul grupului a componentei de retail. Avem în vedere asigurarea dezvoltării unui format de retail axat pe oferirea unui mix de servicii și facilități personalizat zonelor rezidențiale care sunt în expansiune în proximitate”, a declarat directorul general al HRP, Florin Mariș.

HRP este deținut de Raul Ciurtin, Florin Mariș și familia Dobra, fiind implicat în mai multe proiecte imobiliare din Cluj-Napoca și București. Construirea fabricii a fost finalizată în 2015. Spațiul constă într-o clădire separată de birouri de 2.000 mp, 3.800 mp de depozite formate din camere curate, temperatura controlată și 12.800 mp de teren. Perimetrul poate fi folosit în scopuri multiple – livrări last-mile, logistică, depozitare, iar demolarea parțială va fi completată de o extindere, conform noilor proprietari.

Terenul a trecut prin “patru mâini”

În 2011, conducerea Pfizer anunţa preluarea fabricii Ferrosan – Alsifcom, prima capacitate de producţie a americanilor în ţara noastră. Mișcarea s-a realizat prin achiziţia companiei daneze Ferrosan Consumer Healthcare de la Altor, fond de investiții ce rămânea cu divizia de dispozitive medicale a Ferrosan. În 2019, GSK prelua fabrica odată cu achiziția Ferrosan de la Pfizer, pe care o vinde, astfel, după trei ani.

Alsifcom Intermed a fost înfiinţată de soţii Dorin şi Viorica Ilieş, fiind preluată de Ferrosan pentru 3,5 milioane de euro în 2007. Unitatea era singura facilitate de producţie pe care Ferrosan o deţinea în afara Danemarcei, compania achiziţionând, pe lângă activele Alsifcom, cu o suprafaţă de 1.500 mp, şi un teren de 5.000 mp, aflat în vecinătatea fabricii.

Ferrosan şi-a propus, la preluare, investiţii în linii de ambalare şi tehnologii de producţie, lucrări de extindere, noi fluxuri tehnologice. Unitatea din Cluj fabrica vitamine, minerale, produse cu probiotice şi pentru îngrijirea articulaţiilor. Tranzacţia însemna prezenţa Pfizer pe segmentul producţiei în România, până atunci americanii acţionând în ţara noastră doar ca importator de medicamente.

Mariș și Ciurtin s-au extins la București

Procesul de vânzare către Hexagon, intermediat de JLL a durat un an, finalizarea sa fiind marcată în decembrie 2021. Hexagon a fost reprezentată pe partea de achiziție de compania de brokeraj imobiliar Simon & Partners, prin Cristian Simon. GSK a fost asistată juridic de Biroul de Avocatură Băncilă, Diaconu, prin Roxana Dudău și Alexandra Siminiceanu, iar Hexagon, de Popovici Nițu Stoica & Asociații.

Hexagon City Cluj construiește acum un ansamblu rezidențial în estul Bucureștiului, pe format mixt. Complexul Estoria City va cuprinde 20.000 mp de spații comerciale, 50.000 mp spații de birouri, 3.000 de locuri de parcare, 25.000 mp spații verzi și 1.200 apartamente de 1-4 camere. Acesta este dezvoltat pe 14 ha, teren care a aparținut combinatului Policolor.

Hexagon are în proiect și un ansamblu cu 140 de apartamente pe str. Someșului, din Cluj-Napoca, având șase blocuri de 3-4 etaje. Grupul de firme și-a vândut cu 30 de milioane de euro portofoliul de trei clădiri din oraș, Vivido Business Center, Advancity Business Center şi Cube Office către Ideal Projects Services București, cu o suprafaţă desfăşurată de 20.000 mp.

Raul Ciurtin, fondatorul Albalact, modernizează complexul Camping Făget din Cluj-Napoca , transformându-l în centru de evenimente. El a deținut producătorul de lactate Albalact, cumpărat de Lactalis (Franța) cu 30 de milioane de euro. O parte din bani i-a redirecționat în industria conservelor, prin Prefera Foods Oiejdea și Salconserv Mediaș, unde a investit 12 milioane de euro în active și utilaje.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Românii, condamnați să scoată oricum banii din buzunar, prin facturi mărite sau prin impozite mărite!

Articolul următor

Consiliul Județean Timiș a reziliat contractul pentru extinderea singurului drum de legătură directă dintre Timișoara și autostrada A1

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share