USAMV Cluj-Napoca și Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu GAL Napoca Porolissum și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, vă invită să participați sâmbătă, 5 mai 2018, începând cu ora 10,30, la manifestarea culturală interactive – ÎMPREUNIȘUL – MĂSURIȘUL OILOR ÎN TRANSILVANIA TRADIȚIONALĂ
Manifestarea se va desfășura în Parcul Etnografic „Romulus Vuia”, str. Tăietura Turcului, după următorul program:
Ora 10,30: – Pregătirea magică interactivă a gospodăriei și a staurului măsurișului
– Prezentarea interactivă a unui inventar original de stână montană
– Prezentarea interactivă a echipamentului caracteristic unui păcurar de munte
– Prezentarea interactivă a instalației de obținere a focului viu
Ora 12,00: – Intrarea turmei de oi în staurul măsurișului, în frunte cu vlojoii îmbrăcați în frunze
– Udarea vlojoilor cu apă
– Începerea mulsului, descrierea inventarului pentru muls și a tehnicilor de muls
Ora 12, 30: – Până la încheierea mulsului – consumarea balmoșului și dans tradițional în curtea gospodăriei
Ora 14, 00: – Încheierea mulsului, explicarea modului de obținere a focului viu, plecarea turmei
Ora 14,30: – Măsurarea laptelui cu carâmbul, discutarea diverselor tehnici transilvănene de măsurare și de repartiție a laptelui
– Închegarea laptelui, discutarea tehnicilor de prelucrare a laptelui de oaie
– Explicarea modului de repartiție a laptelui cu cumpăna
– Dans tradițional
DATA: 5 MAI 2018
LOCUL DE DESFĂȘURARE: PARCUL ETNOGRAFIC ROMULUS VUIA, str. Tăietura Turcului (GOSPODĂRIA DIN BRAN)
Trecutul medieval timpuriu al satelor românești a fost interpretat deseori eronat, pornindu-se de la imaginea falsă a unor comunități în care creșterea oilor constituia baza economiei. Varianta extremă a acestei idei preconcepute a fost livrată de Sulzer (1781) și Roesler (1871), care susțineau originea pastorală a întregului popor român, care s-ar fi deplasat în secolul al XIII-lea – printr-o dinamică specific pastorală – din sudul Dunării în nordul ei. Această teorie – cu o coloratură politico-ideologică accentuată – este contrazisă însă de documentele transilvănene din secolele XIII-XIV, în care românii sunt atestați doar de două ori ca proprietari de oi și atunci doar indirect, prin menționarea obligațiilor lor fiscale. Urbariile transilvănene ample din secolul al XVI-lea confirmă decisiv statutul agro-pastoral, nu predominant pastoral, al românilor de aici, deoarece evidențiază faptul că în regiunile de deal, podiș și câmpie – deci în cea mai mare parte a teritoriului – majoritatea românilor deținea doar 10-40 de oi, deci efectivul necesar subzistenței unei familii care – în paralel – cultiva pământul.
În această realitate economică străveche – a numărului redus de oi deținut de familia românească – își are originea practica pastorală tradițională numită în unele sate măsuriș, în altele împreuniș, în altele sâmbră. Deoarece capacitatea nativă de lactație este redusă în cazul oilor, doar exploatarea laptelui unui număr mare de animale, reunite într-o turmă de 300-350 de capete, devine rentabilă (economie de timp, de inventar, de personal pastoral). În consecință, asocierea mai multor mici proprietari de oi era obligatorie încă din cele mai vechi timpuri, motiv pentru care gruparea pastorală astfel rezultată a reprezentat cea mai veche asociație cu caracter economic din satul românesc. Nevoiți să se asocieze pentru a exploata avantajos laptele puținelor oi proprii predate în turma comună, țăranii au căutat o metodă de repartiție proporțională a laptelui muls de trei ori pe zi de la întreaga turmă de 300-350 de capete. Această metodă consta în măsurarea laptelui furnizat de oile fiecărui proprietar (măsuriș) în momentul formării turmei mari (împreuniș), fără miei, la Sîngeorz (23 aprilie), urmând ca repartizarea între asociați a laptelui turmei în întreg sezonul pastoral (până toamna) să se facă proporțional cu cantitatea de lapte obținută la măsuriș de către fiecare asociat de la oile sale.
Existau însă factori obiectivi care limitau gradul de echitate al repartiției proporționale, așa încât asociații căutau să-i neutralizeze măcar în parte, prin metode ingenioase, care țineau cont de specificul biologic ovin. Se știa, de exemplu, că oile bine hrănite de proprietari în timpul iernii furnizau la măsuriș mai mult lapte decât cele hrănite slab sau mediocru iarna, dar după două săptămâni de pășunat în condiții egale, cantitatea de lapte furnizată de cele două categorii era deja comparabilă, situație ce dezavantaja pe proprietarii oilor hrănite mediocru anterior măsurișului. Pentru a elimina acest factor ce perturba echitatea, multe asociații pastorale hotărau ca înainte de măsuriș oile să pască timp de două săptămâni împreună, departe de sat și de proprietari, pentru a li se evidenția capacitatea de lactație nativă. Prin alte tehnici specifice era limitată sursa de inechitate generată de diferența de consistență între laptele din primăvară (mai diluat) și cel de toamnă (mai concentrat), sau de diferența de prestație între oile primăvăratice, care furnizează mult lapte la măsuriș – dar înțarcă repede – și oile tomnatice, care dau lapte puțin la măsuriș și mai mult lapte decât celelalte spre toamnă.
Desfășurarea măsurișului evidențiază peste tot aceeași preocupare pentru echitate în interiorul asociației, îmbinându-se totodată pragmatismul cu practicile de protecție magică a întregului proces. Oile din turma reunită sunt mulse complet – cu minimum opt ore înainte de măsuriș – de persoane străine de turmă sau legate la ochi, pentru ca toate oile să pornească în competiție cu șanse egale; turma este pășunată apoi departe de sat, timp de minimum opt ore, pentru a se omogeniza hrana; când turma revine pentru măsurarea laptelui, oile sunt împărțite proprietarilor, iar aceștia le mulg, supravegheați de persoane special desemnate, pentru a fi eliminate fraudele; laptele predat de către fiecare proprietar este măsurat în prezența tuturor asociaților, printr-o tehnică aleasă prin consens, și se hotărăște în comun modalitatea de repartiție și ordinea în care se va primi laptele; oile pleacă la pășune, unde vor rămâne sub cerul liber până în toamnă; asociații petrec cu mâncare, băutură, muzică și dans, măsurișul fiind considerat de săteni – ca anvergură – drept un echivalent laic al Paștilor.
Preocuparea permanentă de a obține, prin măsuri luate prin consens, un anumit confort psihic în interiorul asociației – fiecare membru participând la decizii și acceptând benevol unele dezavantaje inerente – a asigurat longevitatea remarcabilă a asociațiilor pastorale, care au alcătuit unități sociale durabile, ce mediau între familii și comunitatea sătească. Obicei caracteristic unei populații cu profil agro-pastoral, măsurișul constituie chintesența unui comportament asociativ pozitiv, atât de rar întâlnit în lumea noastră rurală tradițională, iar treptata sa dispariție, prin înlocuirea celor 20-25 de proprietari de oi cu cei doi-trei proprietari de turme din fiecare sat, trebuie compensată prin cultivarea sa, în formele sale originare, în context sărbătoresc. Proiectul ÎMPREUNIȘUL-MĂSURIȘUL OILOR ÎN TRANSILVANIA TRADIȚIONALĂ, inițiat de USAMV Cluj-Napoca și Muzeul Etnografic al Transilvaniei, în parteneriat cu GAL Napoca Porolissum și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, își propune tocmai o asemenea reconstituire fidelă a ceremonialului de măsuriș, în forma practicată în satele de deal și de podiș din nord-vestul Transilvaniei. Evenimentul va avea loc în data de 5 mai 2018, între orele 10.30-16.00, în Parcul Etnografic Romulus Vuia, str. Tăietura Turcului și va cuprinde toate etapele măsurișului – inclusiv petrecerea cu muzică și dans. Publicul interesat este invitat să participe la eveniment, acesta având și o latură interactivă. Intrarea este liberă.
Citește și:
Noii lideri de business ai Clujului
17 antreprenori și manageri au trecut de programul oferit de Transilvania Executive Education (TEE), 40% fiind avansați în…
15 octombrie 2025
La Ferma de Struți de la Ohaba Română nu se zboară, dar se mănâncă… fără colesterol VIDEO
O familie din Timiș a plecat la drum cu 50 de pui de struți. Iar de aici până…
14 octombrie 2025
Inițiativă din Maramureș: conectarea Portului Constanța la Asia Centrală
Senatorul Cristian Niculescu Țâgârlaș a pledat pentru o mai mare cooperare economică între Kazahstan și România, prin intermediul…
14 octombrie 2025
Bog’Art ridică Spitalul Pediatric Monobloc fără certitudinea finanțării integrale
Lucrările la noua unitate medicală de 230 milioane € din Cluj au ajuns la faza de pregătire a…
14 octombrie 2025
Vânzările EnergoBit și Napolact, în topul tranzacțiilor anului în România
Operațiunile inițiate pe piața românească de către Vinci (Franța) și Bonafarm (Ungaria) se apropie de 200 de milioane…
14 octombrie 2025
Casa Iancu de Hunedoara, restaurată pe banii Băii Mari
Municipalitatea a decis să scoată 1,1 milioane € din bugetul propriu pentru obiectivul istoric de cinci secole deoarece…
14 octombrie 2025
Electric Castle și-a anunțat capetele de afiș: The Cure și Twenty One Pilots
Cele două trupe celebre au fost confirmate pentru festivalul de anul viitor de pe domeniul Banffy, din localitatea…
14 octombrie 2025
„Bioeconomie: Parteneriat pentru un viitor durabil”, un eveniment major marca ASIMCOV
Asociația Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Covasna – ASIMCOV, coordonată de Vajda Lajos (foto deschidere), în parteneriat cu…
14 octombrie 2025
Investiții
Inovație la Oradea: Universitatea inaugurează Centrul CTT-UO Smart Industry
Universitatea din Oradea a inaugurat miercuri, 15 octombrie 2025, Centrul de Transfer Tehnologic (CTT-UO), un proiect strategic dedicat…
15 octombrie 2025
TECHConnect 2025: inovație aplicată, colaborare reală, deep tech și începutul Centru Innovation Valley
Timp de trei zile, între 7 și 9 octombrie, Brașov, Sibiu și Târgu Mureș au găzduit prima ediție a Festivalului de Transfer Tehnologic TECHConnect, organizat…
14 octombrie 2025
Sebeș, noul motor al mobilității electrice Mercedes-Benz: Star Assembly intră în era propulsiei viitorului
Uzina Star Assembly din Sebeș, divizie a grupului german Mercedes-Benz, a inaugurat noua linie de producție pentru unități…
13 octombrie 2025
De la idee la business: antreprenori și profesori inspiră studenții Universității din Oradea
Aula Magna a Universității din Oradea a găzduit vineri, 10 octombrie 2025, cea de-a doua ediție a proiectului…
11 octombrie 2025
Summit Agro România a sărbătorit cu artă Ziua gastronomiei și vinului românesc
Centrul pentru Cultura și Civilizația Gustului din Cetatea Oradea a găzduit, la începutul lunii octombrie, vernisajul expoziției „Via,…
11 octombrie 2025
Șeful CNIR a luat pulsul lucrărilor pe lotul Chiribiș – Biharia din A3 – Transilvania
Directorul general al Companiei Naționale de Investiții Rutiere (CNIR), Gabriel Budescu și secretarul de stat în Ministerul Transporturilor…
10 octombrie 2025
Cazarma Husarilor din Oradea va fi reabilitată cu fonduri RO-HU
A fost semnat contractul de finanțare europeană pentru restaurarea clădirii Manejului din ansamblul Cazarma Husarilor. Municipiul Oradea a…
9 octombrie 2025
Infrastructură
Șeful CNIR a luat pulsul lucrărilor pe lotul Chiribiș – Biharia din A3 – Transilvania
Directorul general al Companiei Naționale de Investiții Rutiere (CNIR), Gabriel Budescu și secretarul de stat în Ministerul Transporturilor…
10 octombrie 2025
Constructorii de la Aedificium deschid șantier după șantier
Proiectele în care este implicată compania clujeană de construcții sunt poziționate în județele Brașov, Hunedoara, Timiș, dar și…
9 octombrie 2025
Aeroportul Internațional Sibiu – primul aeroport din România pe care devine operațional Sistemul de Intrare/Ieșire (EES) la controlul de frontieră
Începând de duminică, 12 octombrie 2025, ora 10:30, la Aeroportul Internațional Sibiu devine operațional Sistemul de Intrare/Ieșire (EES…
9 octombrie 2025
Sofia Alves – director DG Regio: „Oradea și Bihorul, modele europene de dezvoltare”
Sofia Alves, director în cadrul Direcției Generale Politică Regională și Urbană (DG REGIO) a Comisiei Europene, a vizitat…
8 octombrie 2025
PORR Construct avansează rapid pe drumul către viitorul aquapark Sânmartin
PORR Construct a ajuns la un stadiu de 55% cu lucrările la drumul ce va lega Inelul Rutier…
7 octombrie 2025
Minicentura Dejului devine funcțională
Consiliul Județean (CJ) Cluj a terminat asfaltarea drumului care leagă localitățile Câțcău și Vad, rută ce funcționează ca…
2 octombrie 2025
PORR Construct forează piloții pasajului rutier de pe Centura Oradea
De câteva zile au început lucrările de construcție a pasajului rutier suprateran pe Centura Oradea, la intersecția cu…
1 octombrie 2025
Centura Zalău, gata după 17 ani. Apar două noi tronsoane din A3 în Sălaj
Inaugurarea variantei ocolitoare este programată în 15 noiembrie, iar anul viitor va fi terminat traseul Mihăiești – Zimbor…
30 septembrie 2025
Turism
Vinurile premium ale Cramei Fort Silvan, introduse în Circuitul Anotimpurilor
Centrul Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT) Zalău a inițiat un tur al toamnei pe Văile Crasnei…
13 octombrie 2025
De la idee la business: antreprenori și profesori inspiră studenții Universității din Oradea
Aula Magna a Universității din Oradea a găzduit vineri, 10 octombrie 2025, cea de-a doua ediție a proiectului…
11 octombrie 2025
Recomandare de weekend de la Visit Timiș: papricaș
Revenim cu o nouă recomandare de sfârșit de săptămână pentru toți cei care, poate, încă nu și-au făcut…
11 octombrie 2025
Summit Agro România a sărbătorit cu artă Ziua gastronomiei și vinului românesc
Centrul pentru Cultura și Civilizația Gustului din Cetatea Oradea a găzduit, la începutul lunii octombrie, vernisajul expoziției „Via,…
11 octombrie 2025
Licitație pentru reabilitarea Castelului Goga. Lucrări estimate la 6 milioane €
Consiliul Județean (CJ) Cluj a scos la licitație execuția lucrărilor de reabilitare, restaurare, consolidare și conservare a parcului…
10 octombrie 2025
Oradea FestiFall 2025 transformă orașul într-o scenă uriașă de muzică și lumină
Vineri, 10 octombrie, Oradea îmbracă haine de sărbătoare odată cu debutul unei noi ediții a festivalului Oradea FestiFall,…
9 octombrie 2025
Cazarma Husarilor din Oradea va fi reabilitată cu fonduri RO-HU
A fost semnat contractul de finanțare europeană pentru restaurarea clădirii Manejului din ansamblul Cazarma Husarilor. Municipiul Oradea a…
9 octombrie 2025
Educație
Inovație la Oradea: Universitatea inaugurează Centrul CTT-UO Smart Industry
Universitatea din Oradea a inaugurat miercuri, 15 octombrie 2025, Centrul de Transfer Tehnologic (CTT-UO), un proiect strategic dedicat…
15 octombrie 2025
Noii lideri de business ai Clujului
17 antreprenori și manageri au trecut de programul oferit de Transilvania Executive Education (TEE), 40% fiind avansați în…
15 octombrie 2025
De la idee la business: antreprenori și profesori inspiră studenții Universității din Oradea
Aula Magna a Universității din Oradea a găzduit vineri, 10 octombrie 2025, cea de-a doua ediție a proiectului…
11 octombrie 2025
Summit Agro România a sărbătorit cu artă Ziua gastronomiei și vinului românesc
Centrul pentru Cultura și Civilizația Gustului din Cetatea Oradea a găzduit, la începutul lunii octombrie, vernisajul expoziției „Via,…
11 octombrie 2025
Membrii Federației Patronilor Bihor față în față cu Direcția de Sănătate Publică Bihor
Sediul Federației Patronilor Bihor (FPB) a găzduit joi, 9 octombrie 2025, o întâlnirea între antreprenori și reprezentanții Direcției…
10 octombrie 2025
Mariya Gabriel, Doctor Honoris Causa la Cluj. “Ne-a facilitat intrarea în Silicon Valley”
Fostul comisar european în mandatele Juncker și Von der Leyen a primit titlul academic onorific din partea Universității…
8 octombrie 2025
BNI Varadinum se lansează la Oradea – ultimele bilete disponibile!
Ultimele două zile pentru a-ți asigura locul la Gala BNI Varadinum – cel mai mare grup BNI din…
8 octombrie 2025
OradeaJobExpo, o oportunitate pentru toți cei care caută un nou început în carieră
Bihorenii care doresc vor să se angajeze sau să-și schimbe actualul loc de muncă vor avea de unde…
7 octombrie 2025
Zi de Zi știri economice:
