USAMV Cluj-Napoca și Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu GAL Napoca Porolissum și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, vă invită să participați sâmbătă, 5 mai 2018, începând cu ora 10,30, la manifestarea culturală interactive – ÎMPREUNIȘUL – MĂSURIȘUL OILOR ÎN TRANSILVANIA TRADIȚIONALĂ
Manifestarea se va desfășura în Parcul Etnografic „Romulus Vuia”, str. Tăietura Turcului, după următorul program:
Ora 10,30: – Pregătirea magică interactivă a gospodăriei și a staurului măsurișului
– Prezentarea interactivă a unui inventar original de stână montană
– Prezentarea interactivă a echipamentului caracteristic unui păcurar de munte
– Prezentarea interactivă a instalației de obținere a focului viu
Ora 12,00: – Intrarea turmei de oi în staurul măsurișului, în frunte cu vlojoii îmbrăcați în frunze
– Udarea vlojoilor cu apă
– Începerea mulsului, descrierea inventarului pentru muls și a tehnicilor de muls
Ora 12, 30: – Până la încheierea mulsului – consumarea balmoșului și dans tradițional în curtea gospodăriei
Ora 14, 00: – Încheierea mulsului, explicarea modului de obținere a focului viu, plecarea turmei
Ora 14,30: – Măsurarea laptelui cu carâmbul, discutarea diverselor tehnici transilvănene de măsurare și de repartiție a laptelui
– Închegarea laptelui, discutarea tehnicilor de prelucrare a laptelui de oaie
– Explicarea modului de repartiție a laptelui cu cumpăna
– Dans tradițional
DATA: 5 MAI 2018
LOCUL DE DESFĂȘURARE: PARCUL ETNOGRAFIC ROMULUS VUIA, str. Tăietura Turcului (GOSPODĂRIA DIN BRAN)
Trecutul medieval timpuriu al satelor românești a fost interpretat deseori eronat, pornindu-se de la imaginea falsă a unor comunități în care creșterea oilor constituia baza economiei. Varianta extremă a acestei idei preconcepute a fost livrată de Sulzer (1781) și Roesler (1871), care susțineau originea pastorală a întregului popor român, care s-ar fi deplasat în secolul al XIII-lea – printr-o dinamică specific pastorală – din sudul Dunării în nordul ei. Această teorie – cu o coloratură politico-ideologică accentuată – este contrazisă însă de documentele transilvănene din secolele XIII-XIV, în care românii sunt atestați doar de două ori ca proprietari de oi și atunci doar indirect, prin menționarea obligațiilor lor fiscale. Urbariile transilvănene ample din secolul al XVI-lea confirmă decisiv statutul agro-pastoral, nu predominant pastoral, al românilor de aici, deoarece evidențiază faptul că în regiunile de deal, podiș și câmpie – deci în cea mai mare parte a teritoriului – majoritatea românilor deținea doar 10-40 de oi, deci efectivul necesar subzistenței unei familii care – în paralel – cultiva pământul.
În această realitate economică străveche – a numărului redus de oi deținut de familia românească – își are originea practica pastorală tradițională numită în unele sate măsuriș, în altele împreuniș, în altele sâmbră. Deoarece capacitatea nativă de lactație este redusă în cazul oilor, doar exploatarea laptelui unui număr mare de animale, reunite într-o turmă de 300-350 de capete, devine rentabilă (economie de timp, de inventar, de personal pastoral). În consecință, asocierea mai multor mici proprietari de oi era obligatorie încă din cele mai vechi timpuri, motiv pentru care gruparea pastorală astfel rezultată a reprezentat cea mai veche asociație cu caracter economic din satul românesc. Nevoiți să se asocieze pentru a exploata avantajos laptele puținelor oi proprii predate în turma comună, țăranii au căutat o metodă de repartiție proporțională a laptelui muls de trei ori pe zi de la întreaga turmă de 300-350 de capete. Această metodă consta în măsurarea laptelui furnizat de oile fiecărui proprietar (măsuriș) în momentul formării turmei mari (împreuniș), fără miei, la Sîngeorz (23 aprilie), urmând ca repartizarea între asociați a laptelui turmei în întreg sezonul pastoral (până toamna) să se facă proporțional cu cantitatea de lapte obținută la măsuriș de către fiecare asociat de la oile sale.
Existau însă factori obiectivi care limitau gradul de echitate al repartiției proporționale, așa încât asociații căutau să-i neutralizeze măcar în parte, prin metode ingenioase, care țineau cont de specificul biologic ovin. Se știa, de exemplu, că oile bine hrănite de proprietari în timpul iernii furnizau la măsuriș mai mult lapte decât cele hrănite slab sau mediocru iarna, dar după două săptămâni de pășunat în condiții egale, cantitatea de lapte furnizată de cele două categorii era deja comparabilă, situație ce dezavantaja pe proprietarii oilor hrănite mediocru anterior măsurișului. Pentru a elimina acest factor ce perturba echitatea, multe asociații pastorale hotărau ca înainte de măsuriș oile să pască timp de două săptămâni împreună, departe de sat și de proprietari, pentru a li se evidenția capacitatea de lactație nativă. Prin alte tehnici specifice era limitată sursa de inechitate generată de diferența de consistență între laptele din primăvară (mai diluat) și cel de toamnă (mai concentrat), sau de diferența de prestație între oile primăvăratice, care furnizează mult lapte la măsuriș – dar înțarcă repede – și oile tomnatice, care dau lapte puțin la măsuriș și mai mult lapte decât celelalte spre toamnă.
Desfășurarea măsurișului evidențiază peste tot aceeași preocupare pentru echitate în interiorul asociației, îmbinându-se totodată pragmatismul cu practicile de protecție magică a întregului proces. Oile din turma reunită sunt mulse complet – cu minimum opt ore înainte de măsuriș – de persoane străine de turmă sau legate la ochi, pentru ca toate oile să pornească în competiție cu șanse egale; turma este pășunată apoi departe de sat, timp de minimum opt ore, pentru a se omogeniza hrana; când turma revine pentru măsurarea laptelui, oile sunt împărțite proprietarilor, iar aceștia le mulg, supravegheați de persoane special desemnate, pentru a fi eliminate fraudele; laptele predat de către fiecare proprietar este măsurat în prezența tuturor asociaților, printr-o tehnică aleasă prin consens, și se hotărăște în comun modalitatea de repartiție și ordinea în care se va primi laptele; oile pleacă la pășune, unde vor rămâne sub cerul liber până în toamnă; asociații petrec cu mâncare, băutură, muzică și dans, măsurișul fiind considerat de săteni – ca anvergură – drept un echivalent laic al Paștilor.
Preocuparea permanentă de a obține, prin măsuri luate prin consens, un anumit confort psihic în interiorul asociației – fiecare membru participând la decizii și acceptând benevol unele dezavantaje inerente – a asigurat longevitatea remarcabilă a asociațiilor pastorale, care au alcătuit unități sociale durabile, ce mediau între familii și comunitatea sătească. Obicei caracteristic unei populații cu profil agro-pastoral, măsurișul constituie chintesența unui comportament asociativ pozitiv, atât de rar întâlnit în lumea noastră rurală tradițională, iar treptata sa dispariție, prin înlocuirea celor 20-25 de proprietari de oi cu cei doi-trei proprietari de turme din fiecare sat, trebuie compensată prin cultivarea sa, în formele sale originare, în context sărbătoresc. Proiectul ÎMPREUNIȘUL-MĂSURIȘUL OILOR ÎN TRANSILVANIA TRADIȚIONALĂ, inițiat de USAMV Cluj-Napoca și Muzeul Etnografic al Transilvaniei, în parteneriat cu GAL Napoca Porolissum și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, își propune tocmai o asemenea reconstituire fidelă a ceremonialului de măsuriș, în forma practicată în satele de deal și de podiș din nord-vestul Transilvaniei. Evenimentul va avea loc în data de 5 mai 2018, între orele 10.30-16.00, în Parcul Etnografic Romulus Vuia, str. Tăietura Turcului și va cuprinde toate etapele măsurișului – inclusiv petrecerea cu muzică și dans. Publicul interesat este invitat să participe la eveniment, acesta având și o latură interactivă. Intrarea este liberă.
Citește și:
Care este stadiul lucrărilor la Autostrada A3 Transilvania în județul Bihor
Veștile sunt încurajatoare pentru finalul anului 2025 pe cele două loturi ale Autostrăzii A 3 Transilvania: Suplacu de…
21 noiembrie 2025
Șefii ADR-urilor din Transilvania și Banat, la sfat cu vicepreședintele Comisiei Europene
Directorii generali ai structurilor Nord-Vest – Marcel Boloș, Centru – Simion Crețu, Vest – Sorin Maxim au participat,…
21 noiembrie 2025
Banca Transilvania a atras 500 milioane € la Dublin. Obligațiuni listate pe Euronext
Societatea bancară din Cluj finalizează cu succes o emisiune de tip Additional Tier 1 (AT1) prin care primește…
21 noiembrie 2025
Trafic fluidizat la ieșirea din Oradea spre Cluj: se deschide Pasajul Oșorhei
Sâmbătă, 22 noiembrie 2025, la ora 9:00, se deschide traficul pe pasajul suprateran de la ieșirea din…
21 noiembrie 2025
ARL Cluj finalizează primul pasaj rutier din Maramureș
Constructorul din grupul Strabag a primit până acum 80% din valoarea lucrării efectuate din proiectul de 12 milioane…
21 noiembrie 2025
Bogdan Coconoiu, AnimaWings: “Clujul e perla coroanei”
Corporate Affairs Managerul companiei cu capital românesc ne-a declarat că aceasta va avea în curând o bază permanentă…
20 noiembrie 2025
Israelienii, invitați să își aducă tehnologiile de apărare la Cluj
Investitorii din acest stat au încă o prezență foarte redusă în zonă, cu un capital de numai 1,6…
20 noiembrie 2025
Norwegian va zbura de la Cluj spre Oslo și Copenhaga
Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj (AIAIC) a anunțat extinderea operațiunilor companiei aeriene din sezonul de vară al anului…
20 noiembrie 2025
Investiții
Care este stadiul lucrărilor la Autostrada A3 Transilvania în județul Bihor
Veștile sunt încurajatoare pentru finalul anului 2025 pe cele două loturi ale Autostrăzii A 3 Transilvania: Suplacu de…
21 noiembrie 2025
Trafic fluidizat la ieșirea din Oradea spre Cluj: se deschide Pasajul Oșorhei
Sâmbătă, 22 noiembrie 2025, la ora 9:00, se deschide traficul pe pasajul suprateran de la ieșirea din…
21 noiembrie 2025
Nokian Tyres Oradea, prima fabrică de anvelope din lume, cu zero emisii de CO2
Nokian Tyres a organizat, marți, 18 noiembrie, un eveniment dedicat sustenabilității și viitorului producției industriale responsabile, confirmând statutul…
18 noiembrie 2025
Knauf ridică la Huedin una dintre cele mai mare fabrici de gips-carton din Europa
Unitatea de producție presupune o investiție de 88 milioane €, o condiție esențială pusă de concernul german și…
18 noiembrie 2025
Seceta, provocarea numărul unu pentru cultivatori. Irigațiile devin obligatorii
Agricultura din România se află într-un punct de inflexiune, în care adaptarea la schimbările climatice nu mai este…
18 noiembrie 2025
De la lohn la leadership tehnologic – Regiunea Nord-Vest a României, pol al cooperării româno-germane
România a cunoscut o dezvoltare economică remarcabilă în ultimele două decenii. Totul a început treptat, odată cu demararea…
17 noiembrie 2025
Premierul Bolojan și Nokian Tyres analizează noi oportunități de dezvoltare în România
Prim-ministrul României, Ilie Bolojan, a primit luni, 17 noiembrie 2025, la Palatul Victoria, delegația Nokian Tyres condusă de…
17 noiembrie 2025
TECHconnect 2025. Lupta costului per piesă și de ce România nu poate face transferul la industria „5.0”
Diferența de cost per piesă dintre China, SUA și Europa s-a lărgit. Europa se confruntă cu fragmentare tehnologică,…
17 noiembrie 2025
Infrastructură
Care este stadiul lucrărilor la Autostrada A3 Transilvania în județul Bihor
Veștile sunt încurajatoare pentru finalul anului 2025 pe cele două loturi ale Autostrăzii A 3 Transilvania: Suplacu de…
21 noiembrie 2025
Trafic fluidizat la ieșirea din Oradea spre Cluj: se deschide Pasajul Oșorhei
Sâmbătă, 22 noiembrie 2025, la ora 9:00, se deschide traficul pe pasajul suprateran de la ieșirea din…
21 noiembrie 2025
ARL Cluj finalizează primul pasaj rutier din Maramureș
Constructorul din grupul Strabag a primit până acum 80% din valoarea lucrării efectuate din proiectul de 12 milioane…
21 noiembrie 2025
Sălăjenii vor circula pe autostradă până la Viena
Anul viitor va fi dat în trafic tronsonul Nușfalău – Borș al Autostrăzii Transilvania (A3), susține deputatul Lucian…
15 noiembrie 2025
Achizițiile publice între blocaje și soluții: practicieni și decidenți cer reforme profunde
Conferința „Achizițiile publice între lege și practică: dialog pentru eficiență și transparență”, organizată de deputata Corina Gabriela Ene…
14 noiembrie 2025
Rețele Electrice Banat investește masiv în digitalizare în Caraș-Severin
Rețele Electrice Banat, parte a grupului PPC România, a demarat un program amplu de investiții pentru modernizarea infrastructurii…
13 noiembrie 2025
PORR Construct și CJ Bihor au semnat contractul pentru pasajul rutier peste linia de tram-tren
Miercuri, 12 noiembrie 2025, la sediul Consiliului Județean Bihor, a fost semnat contractul pentru proiectarea și execuția unui…
12 noiembrie 2025
Dimex 2000 și Kareol Serv reabilitează rețeaua de apă-canal a Băii Mari
Cele două companii de construcții vor acționa pe străzile Coșbuc, Silviculturii și Anton Pann din municipiul maramureșean. În…
12 noiembrie 2025
Turism
Consorțiu pentru turismul premium în Transilvania. Miza: 350 milioane €
Complexurile Wonderland Resort și Alpin, SunRai Creasta Cocoșului și El Paradiso, alături de noua rută Via Transilvanica, sunt…
19 noiembrie 2025
Marile hoteluri ale Transilvaniei și Banatului se promovează la Barcelona
Unitățile turistice Radisson Blu, Ibis, Timișoara, Grand Napoca din aceste regiuni ale României, alături de Marriott sau Sheraton…
18 noiembrie 2025
Secretele din spatele Oradea Experience: aplicația care schimbă regulile jocului
Din greutăți, spre tehnologie: povestea tânărului care a creat aplicația Oradea Experience. Într-o lume în care poveștile de…
18 noiembrie 2025
Tinere talente în bucătărie: Magia culinară care a cucerit Festivalul „D’ale porcului”
Cea de-a doua zi a Festivalului–concurs „D’ale porcului” s-a desfășurat duminică, 16 noiembrie 2025, într-o atmosferă animată, în…
16 noiembrie 2025
Proiectele majore ale Aro Palace, dezvăluite acționarilor Transilvania Investments
Compania brașoveană Transilvania Investments a organizat Ziua Investitorului, care a avut loc la Hotelul Aro Palace. Managementul companiei…
16 noiembrie 2025
Campionii gustului tradițional, în duel la Festivalul „D’ale Porcului” 2025
Adevărații campioni la Turneul Campionilor de la Festivalul-Concurs „D’ale Porcului”, ediția a XII-a, desfășurat în 15 și 16…
15 noiembrie 2025
Operatorii din turismul românesc fac echilibristică între afaceri și politică
Foști membri ai Guvernului României dau vina pe cei actuali pentru prăbușirea acestui sector până pe ultimul loc…
14 noiembrie 2025
Pe urmele Marii Uniri, la Arad – orașul unde s-a scris istoria României moderne
Circuitul turistic al clădirilor Marii Uniri a fost recunoscut oficial drept rută cultural-turistică de către Ministerul Economiei, Digitalizării,…
13 noiembrie 2025
Educație
Cum rămânem umani în era AI: Lecțiile de la „The Human Shift” Oradea
Lidership în era AI și burnout: Esența Conferinței „The Human Shift” de la Oradea. Double Tree by Hilton…
21 noiembrie 2025
Leadership și inovație în industrie: provocările pieței, AI și resursa umană
Patru lideri din companii de top, din industrii diferite, au dezbătut la The Human Shift, în cadrul unui…
21 noiembrie 2025
Studenți și elevi din Cluj, care se formează în domeniul construcțiilor, în vizită la RIVUS
30 de studenți de la Facultatea de Construcții din cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca și 30 de elevi de…
20 noiembrie 2025
Tinerii softiști ai universităților din București și Cluj au luptat pentru supremație în România
Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii a anunțat câștigătorii Burselor ANIS, cadre universitare tinere care inovează…
20 noiembrie 2025
Secretele din spatele Oradea Experience: aplicația care schimbă regulile jocului
Din greutăți, spre tehnologie: povestea tânărului care a creat aplicația Oradea Experience. Într-o lume în care poveștile de…
18 noiembrie 2025
Rezultate bune pentru studenții orădeni la „Student Design & Manufacturing Competition 2025”
Ediția a V-a a competiției naționale dedicată studenților s-a desfășurat la Universitatea din Oradea. Universitatea din Oradea a…
17 noiembrie 2025
Tinere talente în bucătărie: Magia culinară care a cucerit Festivalul „D’ale porcului”
Cea de-a doua zi a Festivalului–concurs „D’ale porcului” s-a desfășurat duminică, 16 noiembrie 2025, într-o atmosferă animată, în…
16 noiembrie 2025
Campionii gustului tradițional, în duel la Festivalul „D’ale Porcului” 2025
Adevărații campioni la Turneul Campionilor de la Festivalul-Concurs „D’ale Porcului”, ediția a XII-a, desfășurat în 15 și 16…
15 noiembrie 2025



