USAMV Cluj-Napoca și Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu GAL Napoca Porolissum și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, vă invită să participați sâmbătă, 5 mai 2018, începând cu ora 10,30, la manifestarea culturală interactive – ÎMPREUNIȘUL – MĂSURIȘUL OILOR ÎN TRANSILVANIA TRADIȚIONALĂ
Manifestarea se va desfășura în Parcul Etnografic „Romulus Vuia”, str. Tăietura Turcului, după următorul program:
Ora 10,30: – Pregătirea magică interactivă a gospodăriei și a staurului măsurișului
– Prezentarea interactivă a unui inventar original de stână montană
– Prezentarea interactivă a echipamentului caracteristic unui păcurar de munte
– Prezentarea interactivă a instalației de obținere a focului viu
Ora 12,00: – Intrarea turmei de oi în staurul măsurișului, în frunte cu vlojoii îmbrăcați în frunze
– Udarea vlojoilor cu apă
– Începerea mulsului, descrierea inventarului pentru muls și a tehnicilor de muls
Ora 12, 30: – Până la încheierea mulsului – consumarea balmoșului și dans tradițional în curtea gospodăriei
Ora 14, 00: – Încheierea mulsului, explicarea modului de obținere a focului viu, plecarea turmei
Ora 14,30: – Măsurarea laptelui cu carâmbul, discutarea diverselor tehnici transilvănene de măsurare și de repartiție a laptelui
– Închegarea laptelui, discutarea tehnicilor de prelucrare a laptelui de oaie
– Explicarea modului de repartiție a laptelui cu cumpăna
– Dans tradițional
DATA: 5 MAI 2018
LOCUL DE DESFĂȘURARE: PARCUL ETNOGRAFIC ROMULUS VUIA, str. Tăietura Turcului (GOSPODĂRIA DIN BRAN)
Trecutul medieval timpuriu al satelor românești a fost interpretat deseori eronat, pornindu-se de la imaginea falsă a unor comunități în care creșterea oilor constituia baza economiei. Varianta extremă a acestei idei preconcepute a fost livrată de Sulzer (1781) și Roesler (1871), care susțineau originea pastorală a întregului popor român, care s-ar fi deplasat în secolul al XIII-lea – printr-o dinamică specific pastorală – din sudul Dunării în nordul ei. Această teorie – cu o coloratură politico-ideologică accentuată – este contrazisă însă de documentele transilvănene din secolele XIII-XIV, în care românii sunt atestați doar de două ori ca proprietari de oi și atunci doar indirect, prin menționarea obligațiilor lor fiscale. Urbariile transilvănene ample din secolul al XVI-lea confirmă decisiv statutul agro-pastoral, nu predominant pastoral, al românilor de aici, deoarece evidențiază faptul că în regiunile de deal, podiș și câmpie – deci în cea mai mare parte a teritoriului – majoritatea românilor deținea doar 10-40 de oi, deci efectivul necesar subzistenței unei familii care – în paralel – cultiva pământul.
În această realitate economică străveche – a numărului redus de oi deținut de familia românească – își are originea practica pastorală tradițională numită în unele sate măsuriș, în altele împreuniș, în altele sâmbră. Deoarece capacitatea nativă de lactație este redusă în cazul oilor, doar exploatarea laptelui unui număr mare de animale, reunite într-o turmă de 300-350 de capete, devine rentabilă (economie de timp, de inventar, de personal pastoral). În consecință, asocierea mai multor mici proprietari de oi era obligatorie încă din cele mai vechi timpuri, motiv pentru care gruparea pastorală astfel rezultată a reprezentat cea mai veche asociație cu caracter economic din satul românesc. Nevoiți să se asocieze pentru a exploata avantajos laptele puținelor oi proprii predate în turma comună, țăranii au căutat o metodă de repartiție proporțională a laptelui muls de trei ori pe zi de la întreaga turmă de 300-350 de capete. Această metodă consta în măsurarea laptelui furnizat de oile fiecărui proprietar (măsuriș) în momentul formării turmei mari (împreuniș), fără miei, la Sîngeorz (23 aprilie), urmând ca repartizarea între asociați a laptelui turmei în întreg sezonul pastoral (până toamna) să se facă proporțional cu cantitatea de lapte obținută la măsuriș de către fiecare asociat de la oile sale.
Existau însă factori obiectivi care limitau gradul de echitate al repartiției proporționale, așa încât asociații căutau să-i neutralizeze măcar în parte, prin metode ingenioase, care țineau cont de specificul biologic ovin. Se știa, de exemplu, că oile bine hrănite de proprietari în timpul iernii furnizau la măsuriș mai mult lapte decât cele hrănite slab sau mediocru iarna, dar după două săptămâni de pășunat în condiții egale, cantitatea de lapte furnizată de cele două categorii era deja comparabilă, situație ce dezavantaja pe proprietarii oilor hrănite mediocru anterior măsurișului. Pentru a elimina acest factor ce perturba echitatea, multe asociații pastorale hotărau ca înainte de măsuriș oile să pască timp de două săptămâni împreună, departe de sat și de proprietari, pentru a li se evidenția capacitatea de lactație nativă. Prin alte tehnici specifice era limitată sursa de inechitate generată de diferența de consistență între laptele din primăvară (mai diluat) și cel de toamnă (mai concentrat), sau de diferența de prestație între oile primăvăratice, care furnizează mult lapte la măsuriș – dar înțarcă repede – și oile tomnatice, care dau lapte puțin la măsuriș și mai mult lapte decât celelalte spre toamnă.
Desfășurarea măsurișului evidențiază peste tot aceeași preocupare pentru echitate în interiorul asociației, îmbinându-se totodată pragmatismul cu practicile de protecție magică a întregului proces. Oile din turma reunită sunt mulse complet – cu minimum opt ore înainte de măsuriș – de persoane străine de turmă sau legate la ochi, pentru ca toate oile să pornească în competiție cu șanse egale; turma este pășunată apoi departe de sat, timp de minimum opt ore, pentru a se omogeniza hrana; când turma revine pentru măsurarea laptelui, oile sunt împărțite proprietarilor, iar aceștia le mulg, supravegheați de persoane special desemnate, pentru a fi eliminate fraudele; laptele predat de către fiecare proprietar este măsurat în prezența tuturor asociaților, printr-o tehnică aleasă prin consens, și se hotărăște în comun modalitatea de repartiție și ordinea în care se va primi laptele; oile pleacă la pășune, unde vor rămâne sub cerul liber până în toamnă; asociații petrec cu mâncare, băutură, muzică și dans, măsurișul fiind considerat de săteni – ca anvergură – drept un echivalent laic al Paștilor.
Preocuparea permanentă de a obține, prin măsuri luate prin consens, un anumit confort psihic în interiorul asociației – fiecare membru participând la decizii și acceptând benevol unele dezavantaje inerente – a asigurat longevitatea remarcabilă a asociațiilor pastorale, care au alcătuit unități sociale durabile, ce mediau între familii și comunitatea sătească. Obicei caracteristic unei populații cu profil agro-pastoral, măsurișul constituie chintesența unui comportament asociativ pozitiv, atât de rar întâlnit în lumea noastră rurală tradițională, iar treptata sa dispariție, prin înlocuirea celor 20-25 de proprietari de oi cu cei doi-trei proprietari de turme din fiecare sat, trebuie compensată prin cultivarea sa, în formele sale originare, în context sărbătoresc. Proiectul ÎMPREUNIȘUL-MĂSURIȘUL OILOR ÎN TRANSILVANIA TRADIȚIONALĂ, inițiat de USAMV Cluj-Napoca și Muzeul Etnografic al Transilvaniei, în parteneriat cu GAL Napoca Porolissum și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, își propune tocmai o asemenea reconstituire fidelă a ceremonialului de măsuriș, în forma practicată în satele de deal și de podiș din nord-vestul Transilvaniei. Evenimentul va avea loc în data de 5 mai 2018, între orele 10.30-16.00, în Parcul Etnografic Romulus Vuia, str. Tăietura Turcului și va cuprinde toate etapele măsurișului – inclusiv petrecerea cu muzică și dans. Publicul interesat este invitat să participe la eveniment, acesta având și o latură interactivă. Intrarea este liberă.
Citește și:
Fabrica Nokian Tyres din Oradea începe livrările de anvelope
Nokian Tyres începe livrările de la noua sa fabrică din Oradea. Anvelopele de iarnă și cele all-season sunt…
28 martie 2025
Căminul 4 al Universității din Oradea, mai prietenos cu locatarii
Căminul C4, aflat în campusul central al Universității din Oradea, a devenit și mai prietenos pentru tinerii săi…
28 martie 2025
Care este stadiul lucrărilor la parcurile de specializare inteligentă din Bihor
Lucrările la parcurile de specializare inteligentă din Marghita, Aleșd și Beiuș avansează. Lucrările la cel de-al patrulea Parc,…
28 martie 2025
WineUp Fair in Transylvania 2025, 10 ani de excelență în lumea vinului.
WineUp Fair in Transylvania sărbătorește un deceniu de pasiune și excelență, marcând 10 ani de la prima ediție…
28 martie 2025
HackathUSO – maraton de programare de 72 de ore la Oradea STEAM Park
Uniunea Studenților din Oradea, în colaborare cu Make IT in Oradea și Steam Park, organizează HackathUSO, un hackathon…
27 martie 2025
Via Transilvanica se extinde. Va cuprinde și alte regiuni ale României
Inițiatorii proiectului au decis ca în următorii ani să conecteze traseul turistic cu celelalte zone ale țării noastre.…
27 martie 2025
Ambasadorul Estoniei, cu ochii pe digitalizarea Clujului
O delegație diplomatică a țării baltice a trecut în revistă proiectele administrației județene și locale. Vicepreședintele Consiliului Județean…
27 martie 2025
Sisteme moderne de echipamente medicale la SCJUBH cu fonduri UE
În data de 26 martie 2025 a fost semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Investiții în infrastructura laboratoarelor…
27 martie 2025
Investiții
Fabrica Nokian Tyres din Oradea începe livrările de anvelope
Nokian Tyres începe livrările de la noua sa fabrică din Oradea. Anvelopele de iarnă și cele all-season sunt…
28 martie 2025
Căminul 4 al Universității din Oradea, mai prietenos cu locatarii
Căminul C4, aflat în campusul central al Universității din Oradea, a devenit și mai prietenos pentru tinerii săi…
28 martie 2025
Care este stadiul lucrărilor la parcurile de specializare inteligentă din Bihor
Lucrările la parcurile de specializare inteligentă din Marghita, Aleșd și Beiuș avansează. Lucrările la cel de-al patrulea Parc,…
28 martie 2025
Primarul Oradiei, la inaugurarea Centrului Educațional-Cultural din Stăuceni, Republica Moldova
Astăzi, 27 martie 2025, cu ocazia aniversării a 107 ani de la Unirea Basarabiei cu România, primarul municipiului…
28 martie 2025
Sisteme moderne de echipamente medicale la SCJUBH cu fonduri UE
În data de 26 martie 2025 a fost semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Investiții în infrastructura laboratoarelor…
27 martie 2025
Sudarea unei șine în mai puțin de 2 minute și repunerea pe șine a unui tramvai deraiat
Cea de-a doua zi a Conferinței Club Feroviar – Infrastructură, organizată la Oradea în 26 și 27 martie…
27 martie 2025
Aproape 10% din finanțările pentru utilaje agricole prin AFIR au venit în județul Bihor
31 de milioane de euro finanțări pentru utilaje moderne prin AFIR, din totalul de 312,9 milioane, au fost…
27 martie 2025
Lufthansa a pus în vânzare biletele pentru zborurile directe Oradea–München
Lufthansa a deschis marți, 25 martie 2025, rezervările pentru zborurile directe între München și Oradea, disponibile prin toate…
25 martie 2025
Infrastructură
Căminul 4 al Universității din Oradea, mai prietenos cu locatarii
Căminul C4, aflat în campusul central al Universității din Oradea, a devenit și mai prietenos pentru tinerii săi…
28 martie 2025
Care este stadiul lucrărilor la parcurile de specializare inteligentă din Bihor
Lucrările la parcurile de specializare inteligentă din Marghita, Aleșd și Beiuș avansează. Lucrările la cel de-al patrulea Parc,…
28 martie 2025
Sudarea unei șine în mai puțin de 2 minute și repunerea pe șine a unui tramvai deraiat
Cea de-a doua zi a Conferinței Club Feroviar – Infrastructură, organizată la Oradea în 26 și 27 martie…
27 martie 2025
Republica Moldova solicită integrarea în circuitele economice regionale
Vicepremierul Moldovei, Vladimir Bolea, a subliniat importanța infrastructurii rutiere de conexiune cu România și Ucraina. Printre proiectele vitale…
24 martie 2025
Contrail și Hiarom expun echipamente feroviare inovatoare la Conferința de Infrastructură
Contrail, producător de echipamente pentru sudura căii ferate, și Hiarom, specialist în soluții tehnice pentru infrastructură feroviară, participă…
21 martie 2025
Turcii de la Nurol se apucă de VO Timișoara vest
Proiectul variantei de ocolire vest a orașului Timișoara este proiectată cu o lungime de aproape 14 km, pe…
21 martie 2025
DP World lansează un serviciu logistic complet de tip end-to-end pentru Europa
DP World anunță lansarea unui serviciu logistic pan-european și deschiderea centrului său operațional, Turnul de Control European, în…
20 martie 2025
Bugetul județului Cluj crește în acest an cu 10%
Această majorare se datorează în special proiectelor cu fonduri europene gestionate de forul administrativ județean. Consiliul Județean (CJ)…
20 martie 2025
Turism
COVER STORY. Patrick Ciorcilă – Brand Ambassador Consiglieri: „Un brand premium nu livrează doar produse, ci o experiență”
Patrick Ciorcilă se remarcă atât în lumea sportului de performanță, cât și în industria ospitalității. După ce s-a…
28 martie 2025
Via Transilvanica se extinde. Va cuprinde și alte regiuni ale României
Inițiatorii proiectului au decis ca în următorii ani să conecteze traseul turistic cu celelalte zone ale țării noastre.…
27 martie 2025
Lufthansa a pus în vânzare biletele pentru zborurile directe Oradea–München
Lufthansa a deschis marți, 25 martie 2025, rezervările pentru zborurile directe între München și Oradea, disponibile prin toate…
25 martie 2025
Peștera Urșilor a fost scanată 3D
Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea (FCCA), de la specializarea Măsurători Terestre și…
25 martie 2025
Oradea, Băile Felix și regiunea Bihorului se promovează în Republica Moldova
Echipa Visit Oradea a participat vineri, 21 martie, la o vizită de lucru în capitala Republicii Moldova, Chișinău,…
24 martie 2025
Județul Cluj a cumpărat teren pentru parcarea Castelului Banffy Răscruci
Forul județean a aprobat achiziționarea a unui imobil (teren și construcții) situat în vecinătatea monumentului istoric, în scopul…
21 martie 2025
Turismul clujean, blocat de birocrație. “Ne trebuie un an să aducem patru asiatici”
Managerii de hoteluri și restaurante acuză statul că le pune bețe în roate, iar instituțiile publice, că nu…
20 martie 2025
Bugetul județului Cluj crește în acest an cu 10%
Această majorare se datorează în special proiectelor cu fonduri europene gestionate de forul administrativ județean. Consiliul Județean (CJ)…
20 martie 2025
Educație
Căminul 4 al Universității din Oradea, mai prietenos cu locatarii
Căminul C4, aflat în campusul central al Universității din Oradea, a devenit și mai prietenos pentru tinerii săi…
28 martie 2025
Primarul Oradiei, la inaugurarea Centrului Educațional-Cultural din Stăuceni, Republica Moldova
Astăzi, 27 martie 2025, cu ocazia aniversării a 107 ani de la Unirea Basarabiei cu România, primarul municipiului…
28 martie 2025
HackathUSO – maraton de programare de 72 de ore la Oradea STEAM Park
Uniunea Studenților din Oradea, în colaborare cu Make IT in Oradea și Steam Park, organizează HackathUSO, un hackathon…
27 martie 2025
Ucenicia la locul de muncă, finanțată din fonduri europene
Majoritatea angajatorilor se confruntă cu lipsa forței de muncă, mai ales cu lipsa meseriașilor. O soluție este ucenicia…
26 martie 2025
Universitatea Iuliu Hațieganu a derulat proiecte anuale de 57 milioane €
Valoarea proiectelor în care a fost implicată instituția clujeană s-a dublat în 2024, conform raportului prezentat de rectorul…
26 martie 2025
Daniel David, ministrul Educației: Nu se taie nimic! Se descentralizează!
Tradiția, excelența și onoarea. Acestea sunt cele trei valori fundamentale după care se ghidează în viață Daniel David,…
25 martie 2025
Comunitățile marginalizate pot ieși din izolare cu ajutorul Economiei sociale
În comunitățile din mediul rural, economia socială poate fi factorul determinant pentru ieșirea din izolare, iar persoanele defavorizate…
25 martie 2025
Peștera Urșilor a fost scanată 3D
Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea (FCCA), de la specializarea Măsurători Terestre și…
25 martie 2025
Zi de Zi știri economice:
