Eveniment Importate

IMM-urile din mediul rural sunt sprijinite de guvern

Ministerul Economiei derulează prin Direcţia Politici Antreprenoriale un Program naţional multianual pentru înfiinţarea şi dezvoltarea intreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) în mediul rural. Bugetul total alocat acestuia se ridică la 25.900.000 lei pentru anul 2016.

Proiectul procedurii de implementare a acestui program prevede posibilitatea obţinerii de către antreprenorii rurali a unei finanţări nerambursabile de până la 125.000 de lei , aproximativ 27.700 de euro, ceea ce va reprezenta maximum 90% din investiţia pe care trebuie fiecare antreprenor trebuie să o realizeze în cadrul acestui program de sprijin.

Sumele sunt destinate investiţiilor pentru cel puţin 207 afaceri din mediul rural, dar antreprenorii care sunt acceptaţi în acest program vor investi, iniţial banii proprii, urmând ca statul să  deconteze cheltuielile în limita ajutorului nerambursabil obţinut.

Sunt vizate investiţiile în echipamente tehnologice, maşini, utilaje şi instalaţii de lucru-inclusiv software-ul aferent, necesare desfăşurării activităţilor pentru care a solicitat finanţare, cu excepţia maşinilor şi aparatelor pentru jocurile de noroc mecanice, electrice, electronice, a meselor de biliard, instrumentelor şi automatelor musicale. Aparate şi instalaţii de măsura, control, reglare, cititoare pentru cod de bare, cântare electronice cu/fără printer pentru etichetare, aparate de marcat electronice fiscale, autoutilitare.

De asemenea, sumele pot fi  investite în active necorporale ce privesc brevete de invenţie, mărci de produse şi servicii (francize, etichetare ecologică, licenţe), software pentru comerţul online, software necesar activităţii pentru care se solicită finanţare.

Nu lipsesc din lista agreată computere şi altel din domeniu tehnicii electronice, precum  servere, monitoare, imprimante, inclusiv sisteme portabile, licenţe necesare desfăşurării activităţii, sisteme audio-video.

Spaţiile de lucru, de producţie şi cele destinate  prestărilor de servicii şi comerţ, clădiri, hale de productie si comert, chiar din elemente prefabricate, intră şi ele în acestă categorie şi vor putea fi decontate prin acest program.

Nu sunt eligibile activele achiziţionate în sistem de leasing, second-hand şi care au beneficiat anterior de  subvenţiii sau finanţări  nerambursabil din surse terţe, taxa pe valoare adaugată (TVA), taxe, avize, comisioane, ambalajul, transportul, punerea în funcţiune, instruirea personalului pentru utilizarea celor achiziţionate.

Programul se adresează societăţilor cu cel mult 249 angajaţi şi o cifră de afaceri anuală netă de maximum 50 milioane euro  sau active totale care să nu depăşească  43 milioane euro, echivalent în moneda naţională.

Ajutorul de minimis este destinat societăţilor comerciale,cooperative, societăţilor cooperative meşteşugăreşti mixte, persoanelor fizice autorizate care desfăşoară activităţi economice independente, intreprinderilor individuale şi intreprinderilor familiale.

Acestea trebuie să aibă sediul social şi punctul /punctele de lucru în mediul rural, cel mult 5 ani de la înregistrarea în Registrul Comerţului la data deschiderii aplicaţiei electronice de înscriere a planului de afaceri. Societatea nu trebuie să aibă datorii la bugetul general consolidat şi la bugetele locale.

Antreprenorii trebuie să investească anual cel puţin 30 de procente din profit timp de  3 ani în anul imediat rmator primirii alocaţiei financiare nerambursabil şi să angajeze cel puţin 1 salariat până la depunerea decontului.

Related posts

DisruptHR – împreună schimbăm ritmul la Cluj-Napoca!

Stefana Muresan

Boc îi cheamă pe japonezi să investească la Cluj

Nora Dumitrescu

Cel mai mare târg apicol din România, „Sărbătoarea Mierii” de la Blaj, pe 24 şi 25 martie

Stefana Muresan

Estimare cuantum ANT bovine

Transilvania Business

GTS Telecom, platforma cloud de 200 mii euro la Cluj Napoca

Primăria Cluj, singura care emite acorduri de funcționare pentru agenții economici în format digital

Stefana Muresan

Bogdan CHIRIȚOIU, Președintele Consiliului Concurenței, participă la conferința PRIA Competition în 27 februarie 2018

Stefana Muresan

HR Summit Cluj-Napoca 2017: concluzii și idei de pus în practică

Stefana Muresan

BVB: Banca Transilvania şi Romgaz – Cele mai semnificative tranzacţii la inchidere

Stefana Muresan

Michelin, la 40 de ani de existenţă a fabricii de la Zalău: investiţii de 33 milioane de euro și 100 de noi locuri de muncă

Stefana Muresan

După preluarea Bancpost, Banca Transilvania, la un pas de prima poziție

Stefana Muresan

Evoluția pozitivă a economiei va diminua efectul Legii dării în plată

Târgul de Cariere Cluj revine cu o ediție specială

redactia

BUNE PRACTICI ÎN INOVARE URBANĂ LA CONFERINȚA DIALOGURI URBANE ORGANIZATĂ DE CENTRUL CULTURAL CLUJEAN

redactia

BUSINESS CHALLENGE – FOR ENTREPRENEURS ONLY?

redactia

Invitați de marcă la Balul Rotary Zalău 201: Sava Negrean Brudașcu, Alin Panc, Anatholis, Feeling Dance, DJ Tică

redactia

Asociația de afaceri Belgia-România "BEROBA" devine Cameră de Comerț Bilaterală

Ionut Oprea

Evenimente satelit în premieră și speakeri de la companii de top precum eBay, IBM și Techcrunch vin la Techsylvania 2018

Stefana Muresan

Tinerii care schimbă lumea se întâlnesc online la Ziua Națională IMPACT între 1-5 iunie

Papuc Irina

Palatul Noblesse – Lifestyle Palace deschide sezonul dăruirii alături de Fundația pentru copii “Șansă la Viitor”

Ionut Oprea

CJ | Conferinţa Best Marketing vine la Cluj

Transilvania Business

Ministrul Agriculturii, la PRIA Gala Fermierilor Români la București, în 28 septembrie 2017

Stefana Muresan

Forumul European al Roboticii 2019

redactia

Tehnologia Made in RO prezentă la Bucharest Technology Week

Stefana Muresan

Leave a Comment