Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

IMM-urile din mediul rural sunt sprijinite de guvern

Ministerul Economiei derulează prin Direcţia Politici Antreprenoriale un Program naţional multianual pentru înfiinţarea şi dezvoltarea intreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) în mediul rural. Bugetul total alocat acestuia se ridică la 25.900.000 lei pentru anul 2016.

Proiectul procedurii de implementare a acestui program prevede posibilitatea obţinerii de către antreprenorii rurali a unei finanţări nerambursabile de până la 125.000 de lei , aproximativ 27.700 de euro, ceea ce va reprezenta maximum 90% din investiţia pe care trebuie fiecare antreprenor trebuie să o realizeze în cadrul acestui program de sprijin.

Sumele sunt destinate investiţiilor pentru cel puţin 207 afaceri din mediul rural, dar antreprenorii care sunt acceptaţi în acest program vor investi, iniţial banii proprii, urmând ca statul să  deconteze cheltuielile în limita ajutorului nerambursabil obţinut.

Sunt vizate investiţiile în echipamente tehnologice, maşini, utilaje şi instalaţii de lucru-inclusiv software-ul aferent, necesare desfăşurării activităţilor pentru care a solicitat finanţare, cu excepţia maşinilor şi aparatelor pentru jocurile de noroc mecanice, electrice, electronice, a meselor de biliard, instrumentelor şi automatelor musicale. Aparate şi instalaţii de măsura, control, reglare, cititoare pentru cod de bare, cântare electronice cu/fără printer pentru etichetare, aparate de marcat electronice fiscale, autoutilitare.

De asemenea, sumele pot fi  investite în active necorporale ce privesc brevete de invenţie, mărci de produse şi servicii (francize, etichetare ecologică, licenţe), software pentru comerţul online, software necesar activităţii pentru care se solicită finanţare.

Nu lipsesc din lista agreată computere şi altel din domeniu tehnicii electronice, precum  servere, monitoare, imprimante, inclusiv sisteme portabile, licenţe necesare desfăşurării activităţii, sisteme audio-video.

Spaţiile de lucru, de producţie şi cele destinate  prestărilor de servicii şi comerţ, clădiri, hale de productie si comert, chiar din elemente prefabricate, intră şi ele în acestă categorie şi vor putea fi decontate prin acest program.

Nu sunt eligibile activele achiziţionate în sistem de leasing, second-hand şi care au beneficiat anterior de  subvenţiii sau finanţări  nerambursabil din surse terţe, taxa pe valoare adaugată (TVA), taxe, avize, comisioane, ambalajul, transportul, punerea în funcţiune, instruirea personalului pentru utilizarea celor achiziţionate.

Programul se adresează societăţilor cu cel mult 249 angajaţi şi o cifră de afaceri anuală netă de maximum 50 milioane euro  sau active totale care să nu depăşească  43 milioane euro, echivalent în moneda naţională.

Ajutorul de minimis este destinat societăţilor comerciale,cooperative, societăţilor cooperative meşteşugăreşti mixte, persoanelor fizice autorizate care desfăşoară activităţi economice independente, intreprinderilor individuale şi intreprinderilor familiale.

Acestea trebuie să aibă sediul social şi punctul /punctele de lucru în mediul rural, cel mult 5 ani de la înregistrarea în Registrul Comerţului la data deschiderii aplicaţiei electronice de înscriere a planului de afaceri. Societatea nu trebuie să aibă datorii la bugetul general consolidat şi la bugetele locale.

Antreprenorii trebuie să investească anual cel puţin 30 de procente din profit timp de  3 ani în anul imediat rmator primirii alocaţiei financiare nerambursabil şi să angajeze cel puţin 1 salariat până la depunerea decontului.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

BearingPoint a castigat Central Banking Award 2016 la categoria „Furnizorul de Tehnologie al Anului”

Articolul următor

HR Summit Cluj-Napoca

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share