Importate Infrastructura

Priorități de investiții POR 2014-2020 în Regiunea Vest

În 18 martie 2016, Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) a organizat evenimentul de lansare în Regiunea Vest a primelor priorități de investiții din cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020 (POR 2014-2020): Prioritatea de Investiții 3.1, Operațiunea A dedicată eficienței energetice pentru clădirile rezidențiale și Prioritatea de Investiții 6.1 dedicată modernizării drumurilor județene.

 

În cadrul evenimentului au luat cuvântul Sorin MAXIM – Secretar de Stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Silviu Adămuț – Director general al ADR Vest.

 

Temele abordate în cadrul evenimentului au vizat implementarea POR 2014-2020 (inclusiv calendarul următoarelor lansări de priorități de investiții) și informații specifice referitoare la cele două priorități de investiții lansate.

 

De asemenea, experții ADR Vest au prezentat participanților la eveniment informații detaliate referitoare la condițiile de accesare a fondurilor nerambursabile alocate Regiunii Vest prin cele două priorități de investiții, precizând că depunerea proiectelor pentru aceste priorități se va face începând cu data de 16 mai 2016.

 

Prioritatea de Investiții 3.1 – Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor, Operațiunea A – Clădiri rezidențiale vizează primăriile din mediul urban (municipii și orașe) în colaborare cu Asociațiile de Proprietari.

 

Solicitanții de finanțare nerambursabilă vor putea să depună proiecte, în vederea solicitării finanțării nerambursabile, până cel târziu în data de 16 noiembrie 2016.

 

În cadrul acestui apel de proiecte se va acorda finanțare nerambursabilă pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor rezidențiale cu un regim minim de înălțime de P+2 și construite în perioada 1950-1990. Astfel, se va acorda finanțare pentru lucrări de reabilitare termică a anvelopei, lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire, pentru instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile dar și pentru alte activități conexe (spre exemplu: înlocuirea lifturilor, a corpurilor de iluminat în spațiile comune, branșare/rebranşare la sistemul centralizat de termoficare, etc.).

 

Alocarea financiară pentru Regiunea Vest, aferentă acestui prim apel de proiecte, este de 42,88 milioane euro iar valoarea eligibilă a unei cereri de finanțare depusă în cadrul acestei priorități de investiții trebuie să se încadreze între minim 100.000 euro și maxim 5 milioane euro. 60% din valoarea eligibilă a unui proiect va reprezenta finanțarea nerambursabilă asigurată prin Fondul European de Dezvoltare Regională și bugetul de stat, iar 40% va reprezenta contribuția proprie a beneficiarului (primăria și Asociația de Proprietari).

 

Prioritatea de investitii 6.1 – Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multimodale vizează consiliile județene din Regiunea Vest.

 

Acest apel de proiecte este unul necompetitiv. Consiliul pentru Dezvoltare Regională Vest a aprobat lista proiectelor propuse pentru finanțare, precum și lista proiectelor de rezervă. Cele două liste se află în anexa acestui comunicat.

 

Proiectele trebuie să fie depuse în vederea solicitării finanțării nerambursabile până cel târziu în data de 16 noiembrie 2016.

 

Finanțarea nerambursabilă va fi acordată pentru modernizarea rețelei de drumuri județene care asigură conectivitatea cu rețeaua TEN-T, pentru construcția/modernizarea variantelor ocolitoare cu statut de drum județean aflate pe traseul drumului județean respectiv, construirea unor noi segmente de drum județean pentru conectarea la autostrăzi sau drumuri expres, precum și pentru investiții destinate siguranței rutiere (piste de biciclete, trasee pietonale, stații pentru transport public de pe traseul drumului județean finanțat).

 

Alocarea financiară pentru Regiunea Vest, aferentă acestui prim apel de proiecte, este de 93,54 milioane euro iar valoarea eligibilă a unei cereri de finanțare depusă în cadrul acestei priorități de investiții trebuie să se încadreze între minim 1 milion euro și maxim 50 milioane euro. Finanțarea nerambursabilă acordată în cadrul acestei priorități de investiții, prin Fondul European de Dezvoltare Regională și bugetul de stat, va fi de maxim 98% din valoarea eligibilă a unui proiect iar contribuția beneficiarului va fi de minim 2% din totalul cheltuielilor eligibile.

 

Ghidurile solicitantului pentru cele două priorități de investiții se găsesc pe pagina web a Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest, www.adrvest.ro, la secțiunea Fonduri Europene/POR 2014-2020/Ghiduri de finanțare.

 

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să nu ezitați să ne contactați – persoana de contact: Oana MINESCU, Specialist Relații Publice; telefon/fax: 0256-491.981/0256-491.923; e-mail: oana.minescu@adrvest.ro.

 

Related posts

Timișoara: Pod identic cu Hulme Arch Bridge din Manchester, finalizat în 2020

Stefana Muresan

Academicianul Ioan Aurel Pop, rectorul UBB, ar putea fi noul președinte al Academiei Române

Stefana Muresan

În așteptarea turiștilor. Maramureșul își primenește infrastructura rutieră

Nora Dumitrescu

Contract semnat pentru construcția primei secțiuni a Autostrăzii Pitești- Sibiu

Ligia Voro

Aerodromul Bistriţa, singurul din România certificat internaţional

Stefana Muresan

Perspective pentru România de la Franz Weiler, CEO Uniqa Asigurări și președinte Foreign Investors Council

redactia

Trei curse externe noi, deschise de Blue Air la Aeroportul International Iasi

Stefana Muresan

Strada Bună Ziua din Cluj, modernizată cu 5 milioane de euro

Nora Dumitrescu

Bihorenii învață de la unguri despre managementul bazinelor didactice

Traian Dan

Baza sportivă Dinamo din Satu Mare redevine funcționabilă

Gruita Ienasoiu

Tronsonul Aiud – Decea al Autostrăzii Sebeș-Turda ar putea fi finalizat în toamnă

Stefana Muresan

MT: Trei coridoare, inclusiv secţiunea Târgu Mureş – Târgu Neamţ, vor face legătura Moldova – Transilvania – Europa Centrală

Stefana Muresan

Turda va avea un drum cu 4 benzi, din bani europeni

Stefana Muresan

Exploatările de cărbune rămân în strategia energetică

Transilvania Business

TAROM conectează Sibiul de București

Stefana Muresan

BUSINESS to more BUSINESS – Conferința Regională de la Constanta

Treceri de pietoni 3D, amenajate în centrul Zalăului

Nora Dumitrescu

[Enjoy Transylvania!] Maramureș: Investments

Transilvania Business

Aeroportul Sibiu: numărul pasagerilor a crescut cu aproape o treime

redactia

Gală destinată femeilor din agricultură – PRIA Women in Agriculture

Investiții de peste 380 de milioane de Euro: promisiunile celor care vor Aeroportul Internațional Sibiu în concesiune pentru 50 de ani

Papuc Irina

Contracte semnate pentru extinderea rețelei de canalizare și modernizarea celei de alimentare cu apă, în Blaj

redactia

Satu Mare: Al treilea pod se licitează din nou. Aproape 150 milioane lei, fără TVA

Stefana Muresan

Ryanair, noi recrutări

Stefana Muresan

Leave a Comment