Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

tIMOn: casele viitorului sunt prietenoase cu mediul

Stații de încărcare a autovehiculelor electrice, sisteme de colectare a apei de ploaie, materiale de construcții termoizolante, care păstrează căldura în interior iarna și asigura “răcoare” vara, gazon pe acoperiș pentru izolare termică, case pasive cu costuri de întreținere reduse cu 90%: acestea sunt câteva dintre elementele “verzi” pe care dezvoltatorii de locuințe le propun la ediția din această primăvară a tIMOn.

 

Dezvoltatorii imobiliari reușesc să construiască și imobile prietenoase cu natura! Într-un București dominat de aglomerație și poluare, noile ansambluri rezidențiale oferă oxigen locuitorilor. Daca nou vs vechi reprezintă în continuare o dilemă, noul aduce și concepte revoluționare în materie de locuințe: spații verzi de zeci de mii de metri patrați, terenuri de tenis, dar și tehnologii ”din viitor”.

 

“Constatăm cu plăcere că asistăm la schimbări majore in randul ansamblurilor noi: peste 80% din cladirile expuse la targ au obtinut certificat energetic clasa A – altele chiar A++, precum Northlane sau Decebal Tower – , dezvoltatorii precum Adama obtin certificari europene privind calitatea constructiilor, din ce in ce mai multe cladiri noi sunt gandite pentru a fi prietenoase cu mediul, ba chiar incep sa implementeze solutii pentru obtinere a energiei proprii.” (Vlad Vlasceanu director tIMOn)

 

Un cireș pentru fiecare apartament

 

Unul dintre ansamblurile prezentate în premiera și în exclusivitate la Târgul Național Imobiliar – tIMOn, care va avea loc între 24 si 27 martie în Piața Constituției din București este CHERRY VILLE ODĂII, cu 304 apartamente de 2, 3 si 4 camere. Regimul de înălțime a blocurilor este de 2 etaje, plus unul retras, gradul de utilizare a terenului fiind de doar 25%. Asfel, complexul va cuprinde spații verzi pe o suprafață de 20.000 mp. Un element inedit al acestui complex este livada de cireși, dezvoltatorul având în plan să planteze câte un cireș pentru fiecare apartament. Complexul va avea terenuri de sport pe 16.500 mp, piscina exterioară și este certificate energetic clasa A. Pentru a asigura costuri mai reduse pentru întreținere, complexul este prevazut cu sistem de colectare a apei de ploaie. Sistemul poate genera economii la întreținere cu până la 20%.

 

Costuri reduse la întreținere

 

Fondul de investiții RPF Development începe a treia faza a proiectului Vitan Residence și va finaliza în toamnă complexul Tineretului Park Residence.

 

Blocurile sunt construite respectând principiile “blocurilor verzi”, adică materialele de construcție folosite sunt termoizolante, se folosesc panourile solare pentru încălzirea apei. De asemenea, pe acoperiș a fost plantat gazon, care are rol termoizolant. Pereții blocurilor au izolație din polistiren dens de 15 cm, față de standardul de 10 cm, tâmplăria PVC este dublă, cu o distanță mai mare față de standard, care păstrează, de asemenea, căldura în interior, pe timpul iernii. De aceea, întreținerea, pe timp de iarnă este cu până la 40% mai redusă față de un bloc vechi.

 

Statisticile RPF Development arată că pentru un apartament de două camere, de 83 de metri patrati, și în condițiile unor temperaturi de minus 20 de grade în exterior și de 27 grade la interior, factura la întreținere este, în medie, 270 de lei/lună. În cazul construcțiilor vechi întreținerea depășește 400 de lei/lună. Totdată, în cazul unui studio cu o suprafață de 50 de metri patrati, întreținerea costă, în medie, 120 de lei în timpul iernii, față de peste 200 de lei într-un bloc vechi.

 

Stație de încărcare pentru mașinile electrice

 

O facilitate nouă pe care dezvoltatorii de locuințe au inclus-o în complexurile rezidențiale o reprezintă stațiile de alimentare a mașinilor electrice, asa cum este cazul Laguna Residence. Complexul are certificare energetică clasa A, utilizează materiale sustenabile și ecologice și este prevăzut de asemenea cu sistem de colectare a apei de ploaie. Ansamblul cuprinde spații verzi pe o suprafață de 15.000 mp și va avea o stație de încărcare electrică pentru autovehicule – ETREL G5, de 22 kw.

 

EcoVillas este primul ansamblu rezidențial de case pasive, cu pierderi de caldură aproape egale cu zero, ce folosește ca sursă de încălzire energia geotermică cu ajutorul pompelor de caldură fabricate în Suedia, reducând astfel costurile de întreținere cu 90% față de o casă standard.

 

Complexul EcoVillas este alcătuit din 32 de case, în prima fază fiind construite 16, fiecare având o suprafață construită de 128 metri patrați plus terasă și loc de parcare.

 

Cu ajutorul utilizării resurselor naturale, respectiv folosirea încălzirii geotermice, locatarii complexului vor avea un consum de energie redus de până la 90%, factura unei astfel de locuințe ajungând la aproximativ 13-15 euro într-o lună de iarnă. Complexul utilizează 80% energie verde din totalul consumului.

 

Casele sunt utilate cu un sistem de ventilare modern, cu recuperare de căldură, și au instalație de încălzire prin pardoseală. Totodată, acestea pot fi construite cu sisteme de colectare a apei de ploaie și de refolosire a apei menajere.

 

Centrale termice cu condensare

 

Și firma Magecom, aparținând unor investitori români, vine la tIMOn cu patru proiecte rezidențiale certificate energetic clasa A, Peroni Residence, Magecom Residence, City Office Residence și Parfumului Residence. Toate proiectele sunt “prietenoase cu mediul”, dezvoltatorul utilizând pentru fiecare apartament centrala în condensație, care generează economii la întreținere, dar și reduce emisiile de bioxid de carbon. Centralele termice cu condensare utilizează cea mai modernă tehnologie în sistemele de încălzire.

 

Centralele termice cu condensare reprezintă, pe plan mondial, stadiul actual cel mai avansat al tehnologiei în sistemele de încălzire. Astfel, un fenomen natural, procesul de condensare, este utilizat și valorificat în obținerea unor aparate și sisteme de încălzire de înalt randament, cu un consum foarte economic de combustibil gazos și care oferă o protecție maximă mediului ambiant.

 

“Cele mai multe clădiri de birouri din București sunt verzi, iar angajații văd avantajele unei astfel de construcții. Cumpărătorii de locuințe sunt majoritatea angajați în clădirile de birouri verzi, iar aceștia vor să și trăiască într-o casa verde. Dezvoltatorii de locuințe sunt mult mai atenți la nevoile pieței din această cauză în ultima vreme aceștia au început să construiască locuințe care să îndeplinească cerințele potențialilor cumpărători în materie de eficență energetică și protecția mediului.”(Vlad Vlasceanu, directorul tIMOn)

 

tIMOn Târgul Imobiliar Național începe joi, 24 martie, în Piața Constituției din București și va fi deschis până duminică, 27 martie.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

In Romania anului 2016, companiile au chef si potential de afaceri

Articolul următor

REAL ESTATE & CONSTRUCTION FORUM

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share