Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Teatrul din Turda pune in scena piesa “La ordin Fuhrer!”

Teatrul „Aureliu Manea”  din Turda îşi aşteaptă spectatorii în 16 aplilie 2016 la premiera spectacolului LA ORDIN, FUHRER!, regia Mihai Măniuţiu, în care Alexandra Dușa, Valentin Oncu, Raluca Radu, Ștefania Misăilă şi 20 de studenţi vor avea şansa de a juca alături de Maia Morgenstern, directoarea Teatrului Evreiesc din Bucureşti, cunoscută publicului din spectacole şi pelicule memorabile.

Biletele la premiera din 16 aprilie s-au epuizat în patru zile, după cum ne-a mărturisit actriţa Narcisa Pintea, directorul teatrului „Aureliu Manea”  din Turda, iar pentru reprezentaţia din 25 mai a început deja vânzarea biletelor.

Cu ocazia zilei porţilor deschise a Teatrului Naţional din Cluj-Napoca, invitata specială a fost actriţa Maia Morgenster, care a purtat, la invitaţia regizorului şi directorului Mihai Mănuţiu o discuție cu publicul, urmată de o sesiune de autografe.

Actriţa care o joacă de 25 de ani pe Lola Blau, sub regia lui Alexandru Dabija şi a jucat în pelicule intrate în istoria cinematografiei mondiale  ne-a vorbit de spectacolul LA ORDIN, FUHRER!

„La Turda se va întâmpla un fenomen cultural, pe cât de devastator pentru mine, pentru că din punct de vedere emoţional mă copleşeşte, mă tulbură, îmi dă energie şi mă seacă de energie, la fel de paradoxal, ce mă înalţă şi m-aruncă în cele mai cumplite abisuri ale amintirilor mele, ale conştiinţei mele. Forma artistică pe  care o va îmbrăca spectacolul nostru, unde sunt invitaţi actori tineri şi foarte tineri e absolut benefică” a mărturisit Maia Morgenstern.

Textul piesei în traducerea lui Dan Stoica, îi aparţinei unei austriece multipremiată, Brigitte Schwaiger. Dramaturga  a creionat un personaj extrem de complex, adus pe scenă de Maia Morgenstern şi personalitatea sa uluitoare. O vom vedea, aşadar întruchipând o orfană austriacă, adoptată, căzută pradă seducţiei fasciste, pe  care o cultivă până la fanatism.

Dacă în copilărie, lecturile zilnice din  „Mein Kampf” capătă ritmicitatea şi ardoarea unor rugăciuni, iubirea pentru un ofiţer SS şi nevoia de a-şi dovedi originea ariană o aduc în faţa unor situaţii şocante: victimă a ideologiei şi propagandei extreme, indiferentă la scenele cumplite la care este martoră, ea se se înrolează voluntar într-un lagar de exterminare ca supraveghetor, dar va suferi şocul confruntării cu realitatea identitară.

Alături de Maia Morgenster şi actorii teatrului din Turda vor urca pe scenă 20 de studenţi, anul I actorie, de la Facultatea de Teatru şi Televiziune a Universităţii Babeș-Bolyai din Cluj, clasa profesor Miriam Cuibuş şi Cătălin Codreanu: Nadina Cîmpianu, Bogdan Ujeniuc, Cătălin Mocan, Sânziana Pintean, Mihaela Ceaicovschi, Monica Pop, Alexandra Cheroiu, Claudia Moroşanu, Cătălina Bogza, Vlad Marin, Corinias Caraba, Iuliana Danciu, Andreea Jurj, Ion Gijulete, Bogdan Sălceanu, George Olar, Theodor Gabăr, Andrei Han, Alex Macavei, Raluca Munteanu.

Coregrafia este semnată de Andreea Gavriliu, decorul, Adrian Damian, costumele, Claudia Castrase, iar muzica  Şerban (Ian) Ursachi. Light-design,  Lucian Moga.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

APIA a inceput plata finală a subvențiilor

Articolul următor

Transilvania, raiul brânzeturilor de calitate (III) - Telemeaua de Ibănești

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share