Eveniment Importate

Teatrul din Turda pune in scena piesa “La ordin Fuhrer!”

Teatrul „Aureliu Manea”  din Turda îşi aşteaptă spectatorii în 16 aplilie 2016 la premiera spectacolului LA ORDIN, FUHRER!, regia Mihai Măniuţiu, în care Alexandra Dușa, Valentin Oncu, Raluca Radu, Ștefania Misăilă şi 20 de studenţi vor avea şansa de a juca alături de Maia Morgenstern, directoarea Teatrului Evreiesc din Bucureşti, cunoscută publicului din spectacole şi pelicule memorabile.

Biletele la premiera din 16 aprilie s-au epuizat în patru zile, după cum ne-a mărturisit actriţa Narcisa Pintea, directorul teatrului „Aureliu Manea”  din Turda, iar pentru reprezentaţia din 25 mai a început deja vânzarea biletelor.

Cu ocazia zilei porţilor deschise a Teatrului Naţional din Cluj-Napoca, invitata specială a fost actriţa Maia Morgenster, care a purtat, la invitaţia regizorului şi directorului Mihai Mănuţiu o discuție cu publicul, urmată de o sesiune de autografe.

Actriţa care o joacă de 25 de ani pe Lola Blau, sub regia lui Alexandru Dabija şi a jucat în pelicule intrate în istoria cinematografiei mondiale  ne-a vorbit de spectacolul LA ORDIN, FUHRER!

„La Turda se va întâmpla un fenomen cultural, pe cât de devastator pentru mine, pentru că din punct de vedere emoţional mă copleşeşte, mă tulbură, îmi dă energie şi mă seacă de energie, la fel de paradoxal, ce mă înalţă şi m-aruncă în cele mai cumplite abisuri ale amintirilor mele, ale conştiinţei mele. Forma artistică pe  care o va îmbrăca spectacolul nostru, unde sunt invitaţi actori tineri şi foarte tineri e absolut benefică” a mărturisit Maia Morgenstern.

Textul piesei în traducerea lui Dan Stoica, îi aparţinei unei austriece multipremiată, Brigitte Schwaiger. Dramaturga  a creionat un personaj extrem de complex, adus pe scenă de Maia Morgenstern şi personalitatea sa uluitoare. O vom vedea, aşadar întruchipând o orfană austriacă, adoptată, căzută pradă seducţiei fasciste, pe  care o cultivă până la fanatism.

Dacă în copilărie, lecturile zilnice din  „Mein Kampf” capătă ritmicitatea şi ardoarea unor rugăciuni, iubirea pentru un ofiţer SS şi nevoia de a-şi dovedi originea ariană o aduc în faţa unor situaţii şocante: victimă a ideologiei şi propagandei extreme, indiferentă la scenele cumplite la care este martoră, ea se se înrolează voluntar într-un lagar de exterminare ca supraveghetor, dar va suferi şocul confruntării cu realitatea identitară.

Alături de Maia Morgenster şi actorii teatrului din Turda vor urca pe scenă 20 de studenţi, anul I actorie, de la Facultatea de Teatru şi Televiziune a Universităţii Babeș-Bolyai din Cluj, clasa profesor Miriam Cuibuş şi Cătălin Codreanu: Nadina Cîmpianu, Bogdan Ujeniuc, Cătălin Mocan, Sânziana Pintean, Mihaela Ceaicovschi, Monica Pop, Alexandra Cheroiu, Claudia Moroşanu, Cătălina Bogza, Vlad Marin, Corinias Caraba, Iuliana Danciu, Andreea Jurj, Ion Gijulete, Bogdan Sălceanu, George Olar, Theodor Gabăr, Andrei Han, Alex Macavei, Raluca Munteanu.

Coregrafia este semnată de Andreea Gavriliu, decorul, Adrian Damian, costumele, Claudia Castrase, iar muzica  Şerban (Ian) Ursachi. Light-design,  Lucian Moga.

Related posts

PRIA Competition Chișinău în 21 noiembrie 2019

Ionut Oprea

Parteneriat win-win pentru agricultură sustenabilă

Creștere de peste 50% a profitului pentru AGROSEL în 2015

Prima ediție a ‘HOTSPOT SIBIU 2017’, în 27 iunie

Stefana Muresan

Bosch, al doilea centru de servicii de afaceri

Transilvania Business

XPN Live: Antreprenoriatul și soluțiile IT în era post COVID-19

A. I.

Strategia de Dezvoltare Inteligentă a Regiunii Nord-Vest 2014-2020

Transilvania Business

Peste 12 ore, Energynomics organizează online Energy Strategy Summit 2020

Ligia Voro

Bistriţeanca Tina Olari premiată la “Dedales de oro”

Transilvania Business

Feeric Fashion Week

Transilvania Business

PRIA Drugs and Medicine Publicity

redactia

Salonul Auto la BBP

Your business guide

Transilvania Business

2016, anul preturilor de transfer

Transilvania Business

Şcoala profesională trebuie să funcționeze ca o întreprindere

Smart City Industry Awards 2016

Transilvania Business

Inovația tehnologică și clădirile smart din ce în ce mai des întâlnite în industria Real Estate

Stefana Muresan

Weinfest Medias 2019. Turrepitz – paznicul cetății – te cheamă în vechea metropolă de vin a Transilvaniei

Nicolae Pop

Cel mai mare eveniment de arhitectura, în aceasta toamna, la Cluj-Napoca

De ce au nevoie liderii si companiile din Romania, de Business Diplomacy?

redactia

Cum sprijinim antreprenoriatul inovativ în industria alimentară?

Ligia Voro

Conferința Internațională Arhitecții Educației revine în toamnă la Cluj-Napoca

Stefana Muresan

HOTCO 2020, Hotel Investment Platform CEE & Caucasus

Ionut Oprea

Prima conferinţă regională de HR sub umbrela HR WORLD – The Future of Talent, desfășurată la Cluj Napoca, un real succes

Stefana Muresan

Leave a Comment