Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

CJ | Gala Elitelor Medicale Clujene 2016, ediția I.Cei mai buni MEDICI dintre cei buni

15 personalități ale medicinei clujene au fost premiate joi seara, la Grand Hotel Napoca, în cadrul Galei Elitelor Medicale, eveniment în premieră la Cluj, care a adunat reprezentanți de seamă din domeniu, dar și din lumea academică, politică sau economică.

„Domeniul medical merită pe deplin o asemenea gală. Vrem să demonstrăm că un astfel de eveniment de ținută poate avea loc nu numai la București, unde până acum clujenii invitați se simțeau marginalizați pentru că premianții erau de obicei din sudul țării. Avem ambiția să facem din Cluj un Heidelberg românesc. Tocmai de aceea viitoarea ediție a Galei Elitelor Medicale se va extinde la nivel regional”, a anunțat inițiatorul proiectului, Ionuț Geană.

“Cred că acest premiu se datorează nu atât mie, cât echipei pe care o coordonez la Spitalul Municipal Cluj-Napoca. Este o echipă formată din tineri excepționali și cred că este cea mai mare realizarea a mea ca profesor, ca dascăl, ca mentor, atât pentru faptul că i-am putut forma în chirurgia modernă, urologică,  cât și pentru faptul că am reușit sa îi țin în Cluj, în țară,  pe cei mai mulți dintre ei. Acolo unde sunt fiecare, sunt tineri de nădejde, care știu ce au de făcut cu chirurgia robotică, chirurgia miniinvazivă. Dați-mi voie să consider această distincție ca fiind acordată echipei pe care o coorodonez”, a declarat profesorul urolog Ioan Coman.

“Sunt onorat și emoționat de acest premiu. Așa cum am scris într-un eseu anul trecut, despre elitele medicale, în medicină avem avantajul că elitele se pot cuantifica în  funcție de realizări mai ușor decât în alte domenii, și, în orice caz, mai bine decât în politică.

Pentru cei care lucrează în mediul universitar, cuantificarea performanței care ne dă dreptul la înscrierea în elite, se face prin evaluări atât științifice, cât și academice, dar și prin faima de medic bun. Uitându-ma în jur văd multe elite. Sigur că organizatorii nu au acordat decât 15 premii, dar sunt convins că și în anii viitori, distinsele colege, distinșii colegi, vor putea, pe măsura performanțelor, să acceadă și dumnealor la un premiu atât de frumos ca acesta”, a afirmat Dan Dumitrașcu, președinte al Comitetului internațional de legături al Fundației Roma, autoritatea mondială care se ocupă de tulburălile funcționale digestive, profesor la Clinica Medicală II din Cluj-Napoca, și membru corespondent al Academiei de Științe Medicale.

„Pentru acest premiu trebuie să mulțumim nu numai dascălilor, ci și studenților. Facultatea de Medicină din Cluj este în acest moment instituția de învățământ cu cea mai modernă curriculă și are cei mai mulți studenți străini din România. Aceasta este una dintre cele mai bune din țară, doar modestia mă face să nu spun că e chiar cea mai bună”, a subliniat Anca Buzoianu, decanul Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu”.

Medicii premiați au atras atenția la unison asupra valului de mediatizare negativă care se revarsă asupra acestora în ultima perioadă, în condițiile în care specialiștii clujeni au înregistrat succese de prestigiu, inclusiv la nivel internațional. Un mesaj emoționant a venit din străinătate, prin intermediul internetului, din partea unui alt laureat, neurochirurgul Ștefan Florian.

„Inițiativa de a premia medicina clujeană este de apreciat în aceste vremuri în care medicii trăiesc în permanență sub presiunea oprobriului public, deși ei sunt aceia care se sacrifică pentru binele semenilor lor. Pentru orice pacient, medicul lui este cel mai bun, iar pe lista premianților ar trebui să se afle mai mulți asemenea eroi, unii dintre ei modești și anonimi, dar aplecați asupra aproapelui lor. Școala de la Cluj are deja o tradiție în România, și am speranța că această gală va fi urmată de un lung șir de evenimente pozitive”.

Distinctia “Combinarea activității practice cu cercetarea” i-a revenit profesorului doctor Cornel Iancu.

“Viața de chirurg este mai deosebită față de celelalte specialități, iar cum pe orice chirurg îl intereseaza partea profesională, acesta a fost și motivul pentru care ani în șir nu am vrut să intru în Universitate. Am acest prilej acum sa le mulțumesc lui Marius Bojiță si lui Patriciu Achimaș, că m-au convins să accept să intru în această universitate.

Partea de cercetare se datorează unui colectiv de oameni excepționali care fac parte din Departamentul de nano-medicină, în care își desfășoară activitatea fiziologi, chimiști biologi, atomo-patologi și așa mai departe. Lor le datorez o serie de recunoașteri internaționale, multiplele articole care au fost publicate. Trebuie să recunosc meritele colectivului de la Chirurgie III, datorită căruia clinica a ajuns la ora actuală una dintre cele mai cunoscute secții de chirurgie din țară”, a declarat Cornel Iancu.

Medic primar neurolog, medic primar al Departamentului de neuroștiinte al Facultății de Medicină din cadrul UMF, președinte al Societății de Neurologie din România, președinte al Societății pentru Studiul neuroprotecției și neuroplasticității, membru titular al Academiei de Știinte Medicale din România, Dafin Mureșanu, a primit trofeul pentru “Cercetarea în neuro-știinte fundamentale și clinice”.

“Este un privilegiu să ne aflăm sub cupola acestei inițiative exceptionale, care vine să mai semene și lucruri pozitive într-o zonă în care, într-adevăr, este meritorie. E o mare bucurie să putem avea universitate de un asemenea prestigiu, o facultate de un asemenea nivel care să ne ajute să și să ne miște în lume nu numai gândurile, dar și toate instituțiile pe care neuroștiințele le-au generat și ne-au pus acolo unde ne este locul, la nivel internațional.

E un exemplu viu și este o pură coincidență faptul că în această seară ne aflam aici după un curs internațional foarte important organizat în cadrul școlii doctorale. Cercetarea nu este lucru puțin, iar România nu mai este binecuvantată și privilegiată ca un tărâm pe care să se dezvolte cercetarea și cineva să o îngrijească.

Noi trebuie să smulgem cu eforturi șansa de a putea trăi intr-o asemenea nișă, pentru că nimeni, astăzi, nu ne mai sprijină în mod puternic, și nu ne mai aclamă marile noastre realizări. Trebuie să avem în minte faptul că cercetarea științifică nu înseamnă doar să vrei lucruri nemaivăzute, ci inseamnă să gândești ceea ce nimeni nu a gândit despre ceea ce toată lumea vede”, a afirmat Dafin Mureșanu.

Gheorghe Benga este, de departe, cel mai valoros produs al școlii medicale clujene. Acesta a reușit în anul 1986 să demonstreze existența unei proteine-canal pentru apă, în membrana celulară a celulelor roșii. Realizarea lui Gheorghe Benga a influențat viitorul practicii medicale din întreaga lume, motiv pentru care organizatorii ”Galei Elitelor Medicale Clujene” i-au acordat trofeul “Opera omnia”.

“Principala contribuție a mea în cercetarea medicală, conform aprecierilor unor cronicari în domeniul știintei medicale, reprezintă cea mai importantă descoperire care s-a produs de la începutul Școlii medicale clujene. Trebuie să îmi exprim recunostința celor care m-au format.

Descoperirea s-a făcut aici, după ideile mele și după un program de ceretare de câțiva ani, în care am dezvoltat inclusiv laboratoare pentru experiențe. Închin această distincție Școlii medicale clujene, studenților, familiei care mi-a dat genele, și bune și rele, și nepoatei mele care poate să ajungă studentă la această universitate”, a afirmat Gheorghe Benga.

Doctorului Vlad Predescu i-a fost acordată distincția pentru “Performanțe în domeniul ortopediei și traumatologiei”.

“Premiul acordat este o onoare pentru mine și in acelasi timp reprezintă o recunoaștere a activității și a eforturilor noastre zilnice. În ultimii ani ne-am concentrat foarte mult asupra tehnicilor de protezare articulară, mai ales la protezarea genunchiului reușind să introducem în practica curentă artroplastia cu proteză personalizată de genunchi, tehnică care reprezintă o revoluție în protezarea genunchiului. Acest premiu este o onoare pentru mine și datorită faptului ca el vine de la Cluj, Clujul fiind un centru medical extrem de puternic, populat de tradiție și istorie în acest domeniu”, a fost mesajul transmis de către Vad Predescu.

Premiați au fost nu doar medicii sau profesorii, ci și studenții sau rezidenții care s-au remarcat prin activitatea pusă în slujba pacienților.

De asemenea, în cadrul evenimentului și-au prezentat activitatea companii din industria de dispozitive medicale (Medical Technologies International), farmaceutică (Terapia) sau cosmetică (Farmec). La Gală au participat peste 300 de invitați, seara încheindu-se cu recitalul cvartetului de coarde Cantabile Quartet.

 

Despre “Clujul Elitelor și Valorilor”

Gala Elitelor Medicale Clujene premiază cei mai performanți medici, cele mai valoroase cadre universitare și cei mai buni studenți din acest sector de activitate, fiind inițiată de “Clujul Elitelor și Valorilor”, în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu”.

Aceasta este o reuniune a excelenței care va fi organizată anual, fiind punctul de pornire al unor manifestări periodice de anvergură. Începând cu ediția 2017, Gala se va extinde la nivel regional și va premia excelența în medicină la nivelul Transilvaniei.

Premianții Galei Elitelor Medicale Clujene 2016

Anca Buzoianu, prof. univ. dr. (management academic)
Dan Dumitrașcu, prof. univ. dr. (dezvoltare academică prin colaborări internaționale)
Ioan Coman, prof. univ. dr. (performanță în chirurgia robotică)
Dafin Mureșanu, prof. univ. dr. (cercetare în neuroștiințe fundamentale și clinice)
Ștefan Ioan Florian, prof. univ. dr. (creșterea vizibilității academice)
Petre Sușcă, economist (eficiență în managementul medical)
Cornel Iancu, prof. univ. dr. (combinarea activității practice cu cercetarea)
Vlad Predescu, șef lucrări dr. (performanțe în ortopedie)
Gheorghe Benga, academician (Opera Omnia)
Ciprian Tomuleasa, dr. (tânăr cercetător de succes)
Alex Zlibuț, student UMF Cluj-Napoca (student eminent)
Iuliana Nenu, student UMF Cluj-Napoca (rezultate deosebite în cercetare)
David Saikali, dr. (cel mai bine integrat rezident din Uniunea Europeană)
Călin Popa, dr. (cel mai altruist rezident)
Demostene Șofron, jurnalist (activitate în presa medicală)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

B | Teme fierbinți disecate la FOREN 2016

Articolul următor

B | Sectorul sanitar public va trebui să-si privească prin lentile economice activitatea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share