15 personalități ale medicinei clujene au fost premiate joi seara, la Grand Hotel Napoca, în cadrul Galei Elitelor Medicale, eveniment în premieră la Cluj, care a adunat reprezentanți de seamă din domeniu, dar și din lumea academică, politică sau economică.
„Domeniul medical merită pe deplin o asemenea gală. Vrem să demonstrăm că un astfel de eveniment de ținută poate avea loc nu numai la București, unde până acum clujenii invitați se simțeau marginalizați pentru că premianții erau de obicei din sudul țării. Avem ambiția să facem din Cluj un Heidelberg românesc. Tocmai de aceea viitoarea ediție a Galei Elitelor Medicale se va extinde la nivel regional”, a anunțat inițiatorul proiectului, Ionuț Geană.
“Cred că acest premiu se datorează nu atât mie, cât echipei pe care o coordonez la Spitalul Municipal Cluj-Napoca. Este o echipă formată din tineri excepționali și cred că este cea mai mare realizarea a mea ca profesor, ca dascăl, ca mentor, atât pentru faptul că i-am putut forma în chirurgia modernă, urologică, cât și pentru faptul că am reușit sa îi țin în Cluj, în țară, pe cei mai mulți dintre ei. Acolo unde sunt fiecare, sunt tineri de nădejde, care știu ce au de făcut cu chirurgia robotică, chirurgia miniinvazivă. Dați-mi voie să consider această distincție ca fiind acordată echipei pe care o coorodonez”, a declarat profesorul urolog Ioan Coman.
“Sunt onorat și emoționat de acest premiu. Așa cum am scris într-un eseu anul trecut, despre elitele medicale, în medicină avem avantajul că elitele se pot cuantifica în funcție de realizări mai ușor decât în alte domenii, și, în orice caz, mai bine decât în politică.
Pentru cei care lucrează în mediul universitar, cuantificarea performanței care ne dă dreptul la înscrierea în elite, se face prin evaluări atât științifice, cât și academice, dar și prin faima de medic bun. Uitându-ma în jur văd multe elite. Sigur că organizatorii nu au acordat decât 15 premii, dar sunt convins că și în anii viitori, distinsele colege, distinșii colegi, vor putea, pe măsura performanțelor, să acceadă și dumnealor la un premiu atât de frumos ca acesta”, a afirmat Dan Dumitrașcu, președinte al Comitetului internațional de legături al Fundației Roma, autoritatea mondială care se ocupă de tulburălile funcționale digestive, profesor la Clinica Medicală II din Cluj-Napoca, și membru corespondent al Academiei de Științe Medicale.
„Pentru acest premiu trebuie să mulțumim nu numai dascălilor, ci și studenților. Facultatea de Medicină din Cluj este în acest moment instituția de învățământ cu cea mai modernă curriculă și are cei mai mulți studenți străini din România. Aceasta este una dintre cele mai bune din țară, doar modestia mă face să nu spun că e chiar cea mai bună”, a subliniat Anca Buzoianu, decanul Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu”.
Medicii premiați au atras atenția la unison asupra valului de mediatizare negativă care se revarsă asupra acestora în ultima perioadă, în condițiile în care specialiștii clujeni au înregistrat succese de prestigiu, inclusiv la nivel internațional. Un mesaj emoționant a venit din străinătate, prin intermediul internetului, din partea unui alt laureat, neurochirurgul Ștefan Florian.
„Inițiativa de a premia medicina clujeană este de apreciat în aceste vremuri în care medicii trăiesc în permanență sub presiunea oprobriului public, deși ei sunt aceia care se sacrifică pentru binele semenilor lor. Pentru orice pacient, medicul lui este cel mai bun, iar pe lista premianților ar trebui să se afle mai mulți asemenea eroi, unii dintre ei modești și anonimi, dar aplecați asupra aproapelui lor. Școala de la Cluj are deja o tradiție în România, și am speranța că această gală va fi urmată de un lung șir de evenimente pozitive”.
Distinctia “Combinarea activității practice cu cercetarea” i-a revenit profesorului doctor Cornel Iancu.
“Viața de chirurg este mai deosebită față de celelalte specialități, iar cum pe orice chirurg îl intereseaza partea profesională, acesta a fost și motivul pentru care ani în șir nu am vrut să intru în Universitate. Am acest prilej acum sa le mulțumesc lui Marius Bojiță si lui Patriciu Achimaș, că m-au convins să accept să intru în această universitate.
Partea de cercetare se datorează unui colectiv de oameni excepționali care fac parte din Departamentul de nano-medicină, în care își desfășoară activitatea fiziologi, chimiști biologi, atomo-patologi și așa mai departe. Lor le datorez o serie de recunoașteri internaționale, multiplele articole care au fost publicate. Trebuie să recunosc meritele colectivului de la Chirurgie III, datorită căruia clinica a ajuns la ora actuală una dintre cele mai cunoscute secții de chirurgie din țară”, a declarat Cornel Iancu.
Medic primar neurolog, medic primar al Departamentului de neuroștiinte al Facultății de Medicină din cadrul UMF, președinte al Societății de Neurologie din România, președinte al Societății pentru Studiul neuroprotecției și neuroplasticității, membru titular al Academiei de Știinte Medicale din România, Dafin Mureșanu, a primit trofeul pentru “Cercetarea în neuro-știinte fundamentale și clinice”.
“Este un privilegiu să ne aflăm sub cupola acestei inițiative exceptionale, care vine să mai semene și lucruri pozitive într-o zonă în care, într-adevăr, este meritorie. E o mare bucurie să putem avea universitate de un asemenea prestigiu, o facultate de un asemenea nivel care să ne ajute să și să ne miște în lume nu numai gândurile, dar și toate instituțiile pe care neuroștiințele le-au generat și ne-au pus acolo unde ne este locul, la nivel internațional.
E un exemplu viu și este o pură coincidență faptul că în această seară ne aflam aici după un curs internațional foarte important organizat în cadrul școlii doctorale. Cercetarea nu este lucru puțin, iar România nu mai este binecuvantată și privilegiată ca un tărâm pe care să se dezvolte cercetarea și cineva să o îngrijească.
Noi trebuie să smulgem cu eforturi șansa de a putea trăi intr-o asemenea nișă, pentru că nimeni, astăzi, nu ne mai sprijină în mod puternic, și nu ne mai aclamă marile noastre realizări. Trebuie să avem în minte faptul că cercetarea științifică nu înseamnă doar să vrei lucruri nemaivăzute, ci inseamnă să gândești ceea ce nimeni nu a gândit despre ceea ce toată lumea vede”, a afirmat Dafin Mureșanu.
Gheorghe Benga este, de departe, cel mai valoros produs al școlii medicale clujene. Acesta a reușit în anul 1986 să demonstreze existența unei proteine-canal pentru apă, în membrana celulară a celulelor roșii. Realizarea lui Gheorghe Benga a influențat viitorul practicii medicale din întreaga lume, motiv pentru care organizatorii ”Galei Elitelor Medicale Clujene” i-au acordat trofeul “Opera omnia”.
“Principala contribuție a mea în cercetarea medicală, conform aprecierilor unor cronicari în domeniul știintei medicale, reprezintă cea mai importantă descoperire care s-a produs de la începutul Școlii medicale clujene. Trebuie să îmi exprim recunostința celor care m-au format.
Descoperirea s-a făcut aici, după ideile mele și după un program de ceretare de câțiva ani, în care am dezvoltat inclusiv laboratoare pentru experiențe. Închin această distincție Școlii medicale clujene, studenților, familiei care mi-a dat genele, și bune și rele, și nepoatei mele care poate să ajungă studentă la această universitate”, a afirmat Gheorghe Benga.
Doctorului Vlad Predescu i-a fost acordată distincția pentru “Performanțe în domeniul ortopediei și traumatologiei”.
“Premiul acordat este o onoare pentru mine și in acelasi timp reprezintă o recunoaștere a activității și a eforturilor noastre zilnice. În ultimii ani ne-am concentrat foarte mult asupra tehnicilor de protezare articulară, mai ales la protezarea genunchiului reușind să introducem în practica curentă artroplastia cu proteză personalizată de genunchi, tehnică care reprezintă o revoluție în protezarea genunchiului. Acest premiu este o onoare pentru mine și datorită faptului ca el vine de la Cluj, Clujul fiind un centru medical extrem de puternic, populat de tradiție și istorie în acest domeniu”, a fost mesajul transmis de către Vad Predescu.
Premiați au fost nu doar medicii sau profesorii, ci și studenții sau rezidenții care s-au remarcat prin activitatea pusă în slujba pacienților.
De asemenea, în cadrul evenimentului și-au prezentat activitatea companii din industria de dispozitive medicale (Medical Technologies International), farmaceutică (Terapia) sau cosmetică (Farmec). La Gală au participat peste 300 de invitați, seara încheindu-se cu recitalul cvartetului de coarde Cantabile Quartet.
Despre “Clujul Elitelor și Valorilor”
Gala Elitelor Medicale Clujene premiază cei mai performanți medici, cele mai valoroase cadre universitare și cei mai buni studenți din acest sector de activitate, fiind inițiată de “Clujul Elitelor și Valorilor”, în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu”.
Aceasta este o reuniune a excelenței care va fi organizată anual, fiind punctul de pornire al unor manifestări periodice de anvergură. Începând cu ediția 2017, Gala se va extinde la nivel regional și va premia excelența în medicină la nivelul Transilvaniei.
Premianții Galei Elitelor Medicale Clujene 2016
Anca Buzoianu, prof. univ. dr. (management academic)
Dan Dumitrașcu, prof. univ. dr. (dezvoltare academică prin colaborări internaționale)
Ioan Coman, prof. univ. dr. (performanță în chirurgia robotică)
Dafin Mureșanu, prof. univ. dr. (cercetare în neuroștiințe fundamentale și clinice)
Ștefan Ioan Florian, prof. univ. dr. (creșterea vizibilității academice)
Petre Sușcă, economist (eficiență în managementul medical)
Cornel Iancu, prof. univ. dr. (combinarea activității practice cu cercetarea)
Vlad Predescu, șef lucrări dr. (performanțe în ortopedie)
Gheorghe Benga, academician (Opera Omnia)
Ciprian Tomuleasa, dr. (tânăr cercetător de succes)
Alex Zlibuț, student UMF Cluj-Napoca (student eminent)
Iuliana Nenu, student UMF Cluj-Napoca (rezultate deosebite în cercetare)
David Saikali, dr. (cel mai bine integrat rezident din Uniunea Europeană)
Călin Popa, dr. (cel mai altruist rezident)
Demostene Șofron, jurnalist (activitate în presa medicală)
Citește și:
Topul înscrierilor timpurii la UBB: 1. Psihologie, 2. Drept, 3. Economice
Numărul candidaților din prima zi a admiterii la facultățile universității din Cluj este aproape dublu față de anul…
11 iulie 2025
Top 25 de companii din Transilvania și Banat în funcție de cifra de afaceri
Primele 25 de companii din regiunile de dezvoltare Vest, Nord – Vest și Centru au o cifră de…
11 iulie 2025
Băile Cojocna, „resuscitate” în stațiune balneară
Baza de tratament subdimensionată necesită intervenții consistente, restaurantul este utilizat doar parțial, iar clădirea hotelului a funcționat foarte…
11 iulie 2025
Problemele membrelor inferioare: când sunt semne de alarmă și ce investigații se recomandă
Membrele inferioare — picioarele noastre — suportă zilnic întreaga greutate a corpului și sunt esențiale pentru mobilitate. Orice…
11 iulie 2025
Atmosferă istorică la Timișoara: Festivalul Medieval al Castelului Huniade te poartă înapoi în timp, printre cavaleri și domnițe
Festivalul Medieval al Castelului Huniade are loc între 11–13 iulie și aduce în prim plan cavaleri, ateliere, muzică…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
13 ani pentru primul drum expres de Cluj
Cea dintâi șosea cu acest regim din județ, DEx 4, a devenit funcțională, însă fără soluționarea optimă a…
10 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Investiții
Top 25 de companii din Transilvania și Banat în funcție de cifra de afaceri
Primele 25 de companii din regiunile de dezvoltare Vest, Nord – Vest și Centru au o cifră de…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Oportunități de investiții în Bihor: licitații deschise pentru PSI în cinci orașe
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a demarat procesul de licitație publică pentru concesionarea de parcele în cele…
10 iulie 2025
inVest organizează la Timișoara un Speed Beer-a-thon
Evenimentul are loc în această seară la CoWork Timișoara, cu începere de la ora 18. Sunt așteptați antreprenori…
10 iulie 2025
Pasajul Oșorhei: Începe turnarea betonului pe cel mai aglomerat drum din Bihor
Pas important în construcția unuia dintre cele mai așteptate proiecte de infrastructură din județul Bihor. Miercuri, 9 iulie…
9 iulie 2025
Memorandum de Colaborare între Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad
Biroul de Afaceri Externe al Provinciei Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad au semnat, miercuri, 9 iulie 2025,…
9 iulie 2025
Pod peste continente: Arad și Hainan sărbătoresc 25 de ani de înfrățire
Un sfert de secol de cooperare, schimb de bune practici și solidaritate reciprocă. Relația dintre Județul Arad și…
9 iulie 2025
Infrastructură
13 ani pentru primul drum expres de Cluj
Cea dintâi șosea cu acest regim din județ, DEx 4, a devenit funcțională, însă fără soluționarea optimă a…
10 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Oportunități de investiții în Bihor: licitații deschise pentru PSI în cinci orașe
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a demarat procesul de licitație publică pentru concesionarea de parcele în cele…
10 iulie 2025
ARL Cluj montează grinzile de la Pasajul Italsofa
Administrația județeană susține că nu se lucrează concomitent și la Pasajul Văcarilor din Baia Mare pentru a nu…
9 iulie 2025
Pasajul Oșorhei: Începe turnarea betonului pe cel mai aglomerat drum din Bihor
Pas important în construcția unuia dintre cele mai așteptate proiecte de infrastructură din județul Bihor. Miercuri, 9 iulie…
9 iulie 2025
Memorandum de Colaborare între Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad
Biroul de Afaceri Externe al Provinciei Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad au semnat, miercuri, 9 iulie 2025,…
9 iulie 2025
Pod peste continente: Arad și Hainan sărbătoresc 25 de ani de înfrățire
Un sfert de secol de cooperare, schimb de bune practici și solidaritate reciprocă. Relația dintre Județul Arad și…
9 iulie 2025
Noul prefect al Clujului: “Mulți investitori importanți vor să vină aici”
Cinci companii din domeniile automotive, construcții de mașini, farmaceutic sau industria ospitalității au solicitat informații despre terenurile disponibile…
8 iulie 2025
Turism
Băile Cojocna, „resuscitate” în stațiune balneară
Baza de tratament subdimensionată necesită intervenții consistente, restaurantul este utilizat doar parțial, iar clădirea hotelului a funcționat foarte…
11 iulie 2025
7 lucruri care nu trebuie să lipsească din bagajul pentru plajă
Sosirea sezonului cald marchează momentul perfect pentru planuri la mare, zile relaxante sub soare și ieșiri pe nisip.…
11 iulie 2025
Atmosferă istorică la Timișoara: Festivalul Medieval al Castelului Huniade te poartă înapoi în timp, printre cavaleri și domnițe
Festivalul Medieval al Castelului Huniade are loc între 11–13 iulie și aduce în prim plan cavaleri, ateliere, muzică…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Andreea Marinescu: „Hotelul modern trebuie să fie un spațiu viu, sustenabil și relevant pentru comunitate”
“Ne dorim să fim mai mult decât o destinație de cazare. Vrem să fim o alegere conștientă, un…
10 iulie 2025
Târgul de Turism al României – Ediția de Toamnă
Cel mai mare târg de turism are loc la ROMEXPO! După succesul remarcabil al ediției din februarie, care…
8 iulie 2025
Megaproiect de 25 milioane € la Salina Turda. “Să evităm un dezastru ca la Praid”
Municipalitatea cere statului bani pentru lucrări urgente de punere în siguranță și consolidare pentru obiectivul care atrage anual…
7 iulie 2025
Peste 260.000 de pasageri în semestruI I 2025 și noi rute ce deschid orizonturi
În primele șase luni ale anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu a fost alegerea a 260.234 de călători, față…
7 iulie 2025
Educație
Topul înscrierilor timpurii la UBB: 1. Psihologie, 2. Drept, 3. Economice
Numărul candidaților din prima zi a admiterii la facultățile universității din Cluj este aproape dublu față de anul…
11 iulie 2025
Universitatea Babeș-Bolyai va sprijini tinerii cercetători în DeepTech
Instituția clujeană de învățământ superior participă la un proiect finanțat prin programul Horizon Europe al Uniunii Europene (UE).…
8 iulie 2025
Mai puțini șomeri în județul Bihor: cifrele AJOFM Bihor arată o tendință pozitivă
La sfârșitul lunii iunie 2025, rata șomajului în județul Bihor a coborât la 2,05%, potrivit datelor centralizate de…
7 iulie 2025
EU GREEN aduce inovația sustenabilă la Universitatea din Oradea
Timp de cinci zile, între 7 și 11 iulie 2025, Universitatea din Oradea este gazda întâlnirilor directe din…
7 iulie 2025
Conexiuni și lecții de business: eveniment special la Incubatorul CRESC Oradea Mare
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a reunit joi, 3 iulie 2025, reprezentanții unora dintre companiile reprezentative din…
5 iulie 2025
Parteneriat strategic între Universitatea Babeș-Bolyai și Palo Alto Networks
Colaborarea cu liderul mondial în securitate cibernetică (CS) se va reflecta în formarea academică, programele de licență, masteratul…
4 iulie 2025
900 de copii din România, sprijiniți pentru educație și dezvoltare socio-emoțională
În anul școlar 2024–2025, Fundația Regală Margareta a României a oferit sprijin educațional, material, social și emoțional pentru…
3 iulie 2025
Rețeaua, valoarea în business și cinnamon rolls, într-un eveniment marca Sibiu IT Cluster
Într-un mediu economic aflat în continuă transformare, succesul unei afaceri nu mai poate fi separat de formarea profesională…
2 iulie 2025
Zi de Zi știri economice:
