Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Acrobaţii aerului la BIAS 2016

 

A fost o zi fierbinte și la propriu și la figurat pe pista Aeroportului Internaţional Bucureşti Băneasa–Aurel Vlaicu unde ne-am putut bucura de sutele de maeștri în ale acrobațiilor – 250 de piloți și parașutiști, potrivit organizatorilor. Peste 100 de aeronave civile şi militare au fost expuse privirilor zecilor de mii de participanți sau au evoluat pe cerul dogoritor al Capitalei.

 

Cea de-a opta ediţie a celui mai impresionant spectacol aviatic din România, BIAS 2016 a început înaintea amiezii, în organizarea atentă a Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, Forțelor Aeriene Române, Aeroclubului României, ROMAERO, Clubului Sportiv AIBO și ROMATSA.

 

Primii care au încântat cu evoluțiile lor, la limita liniei dintre viață și moarte pentru un necunoscător – au fost piloții din Aeroclubul României, alături de Forțele Aeriene Române și Iacării Acrobați.

 

De-a lungul zilei ne-au uimit, provocându-ne neobișnuite onomatopee și sunete de groază și de admirație când am privit virajele, picajele sau zborurile paralele cu solul, la foarte mică altitudine, au fost maeștrii aviației militare și civile din Spania, Ucraina, Cehia, SUA, Grecia, Bulgaria, Austria, Lituania. În timpul unora dintre reprezentații am renunțat să ne mai vorbim, atât de gălăgioase au fost aeronavele conduse și ne vin în minte F18 Hornet, SU 27 sau MIG-21 Lancer.

Dar să vedem ce surprize ne-au pregătit organizatorii.

 

Forțele Armate Cehe au adus pe cerul capitalei, în premieră la BIAS, avionul multirol cu greutate redusă, monomotor, de fabricație suedeză – JAS 39 Gripen. Forțele Aeriene Cehe evoluează și cu L-159 ALCA, aeronave de luptă multirol fabricate în Cehia. Evoluția aeronavei cehe a fost o premieră la BIAS 2016.

 

Suhoi (Su-27), aflat în dotarea Forțele Aeriene Ucrainiene, este un alt supersonic care a fost prezent la BIAS 2016.

Flying Bulls a revenit la BIAS 2016 cu două aeronave unice atât prin trecutul lor, cât și prin caracteristicile tehnice și estetice. F4U Corsair, avion de vânătoare-bombardament american intrat în serviciu în Al Doilea Război Mondial și veteranul B25 Mitchell, bombardier mediu bimotor.

 

Iacării Acrobați & Jurgis Kairys au făcut spectacol la BIAS. Iacării Acrobați au evoluat cu cele trei aparate YAK 52 TW (fabricate integral în România), iar  Jurgis Kairys a fost extraordinar și impresionant.

 

Forțele Armate Spaniole au adus la BIAS 2016 un bimotor supersonic multirol consacrat – F18 Hornet.

 

De asemenea, echipele din Aeroclubul României – Hawks of Romania, Blue Wings, Lotul Naţional de Paraşutism, White Wings și The Pelicans – alături de TAROM ne-au testat limitele, prin execuțiile pigmentate cu adrenalină, culoare și îndemânare.

 

Forțele Aeriene Române s-au prezentat pe cerul Capitalei cu aeronavele supersonice MIG-21 Lancer sau elicopterul Mi-17.

 

Participanții au putut admira și zeci de aeronave civile, de la avioane ultrauşoare până la business jet-uri, ale producătorilor, proprietarilor și furnizorilor de servicii de aviație generală, la cea de-a patra ediției a General Aviation Exhibition

 

BIAS 2016 s-a încheiat, cum altfel, cu focuri de artificii, cu promisiunea lui Valentin Iordache, directorul de relații externe al Companiei Naționale Aeroporturi București, că BIAS 2017 va fi un spectacol și mai deosebit, și cu un concert în care i-am ascultat pe Linda Teodosiu, venită din Germania alături de tatăl ei special pentru BIAS, Nicu Alifantis, respectiv Mircea Baniciu, Vlady Cnejevici & Teo Boar.

 

BIAS 2016 s-a desfășurat sub înaltul patronaj al Ministerului Transporturilor, Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

RALF 2016, cu Emil Dumitru, Președintele PRO AGRO: Este esențial să fim prezenți la masa discuțiilor

Articolul următor

~Video 1

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share