Agricultura Importate

Ioan Oleleu: Produsele alimentare românești, mai bune decât cele din alte zone

În România se conturează din ce în ce mai clar un sistem de relaţionare cu alte state, care să le permită producătorilor să îşi exporte produsele. Lupta pentru pieţele externe este dublată de una mult mai acerbă pentru piaţa internă, care, de mai mulţi ani, pare să fi fost cucerită de alimentele din import. În aceste condiţii, pentru a avea şanse, producătorii trebuie să le propună cumpărătorilor produse de bună calitate, sănătoase, certificate de organismele abilitate.

Astfel, atribuţiile Direcţiilor Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) din teritoriu devin mult mai importante, iar verificările făcute sunt mai complexe şi mai serioase ca niciodată, pentru că de rezultatele testărilor depinde reputaţia şi prestanţa tuturor, după cum ne-a declarat directorul DSVSA Cluj, Ioan Oleleu, într-un interviu.

Acesta a mai vorbit despre campaniile naţionale şi locale în desfăşurare, despre şansele producătorilor români de a ieşi pe pieţele externe şi, nu în ultimul rând, despre rezultatele analizelor  făcute produselor locale.

TB: Care sunt principalele campanii în desfăşurare în care sunt implicaţi în această perioadă inspectorii DSVSA Cluj?

Ioan Oleleu: La nivelul DSVSA Cluj, conform planului strategic, se desfăşoară programe de control  periodice în teritoriu, atât la unităţile de procesare, cât și la cele de comercializare. În unitățile de procesare, supravegherea în direcția siguranței alimentelor este permanentă și este asigurată de personal sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor specializat pe fiecare domeniu.

În momentul de față, conform notelor de serviciu primite de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, se desfășoară acțiuni de verificare în domeniul creșterii puilor de carne și abatorizării acestora, precum și acțiuni de verificare a obiectivelor turistice la nivelul județului Cluj.

Dacă pentru domeniul turistic, obiectivele nu sunt foarte multe la nivelul județului Cluj, totuși, se impune o monitorizare a condițiilor de funcționare pentru câteva dintre acestea, cum ar fi taberele școlare, stațiunile și pensiunile din zona de munte etc. Aceste acțiuni se desfășoară în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică şi Oficiul Județean pentru Protecţia Consumatorului.

Referitor la acțiunile de verificare din domeniul creșterii puilor de carne și abatorizării și comercializării acestora, au fost verificate până în prezent patru unități de abatorizare, 10 ferme de creștere a puilor și una de găini ouătoare.

Dacă pentru fermele de creștere obiectivul principal care se are în vedere este de verificare a condițiilor de biosecuritate, pentru celelalte se are în vedere, în principal, verificarea condițiilor de igienă și de salubritate a produselor. Ca urmare a controalelor au fost înregistrate și neconformități, motiv pentru care au fost aplicate 3 sancțiuni, conform legislației în vigoare.

Acţiunile vor continua şi în perioada următoare, atât în ceea ce priveşte unităţile de producţie, cât şi pe cele de depozitare care sunt implicate în schimburi intracomunitare cu produse animale sau non-animale. De altfel, verificarea produselor care fac obiectul schimburilor se face la nivelul fiecărui transport care vizează schimbul comunitar. În acest sens, au fost înregistrate neconformităţi, spre exemplu acum există o cantitate de produse neconforme sechestrată într-un anumit depozit pentru care suntem într-o procedură de verificare, urmând ca decizia finală să îi fie comunicată agentului economic implicat conform legislaţiei în vigoare.

TB: Ce vizează, de fapt, aceste campanii?

IO: Pentru noi, cei de la DSVSA, principalul obiectiv este de a ne asigura că tot ce înseamnă aliment în judeţ este sigur pentru consumatori . Nu facem diferenţă între produsele care sunt procesate la noi şi cele care vin dintr-un alt stat, din punct de vedere al controalelor efectuate. Produsele intrate pe piața locală, conform programului strategic, sunt monitorizate în permanență, fie că vorbim de alimente din Uniunea Europeană sau din ţări terţe. O componentă importantă a controalelor este reprezentată de recoltarea de eșantioane, care sunt analizate în cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar Cluj.

TB: Aveţi infrastructura necesară pentru a face toate verificările?

IO: La Cluj funcţionează unul dintre cele mai bune laboratoare la nivel naţional şi european. Din acest punct de vedere, avem peste 140 de analize acreditate care pot fi realizate aici, pentru un domeniu larg de produse alimentare. Se efectuează în laboratoarele noastre analize pentru igiena și siguranța alimentară precum şi pentru sănătatea animalelor.

O componentă foarte importantă pe care o dezvoltăm în continuu este reprezentată de realizarea analizelor complexe care se efectuează de fiecare agent economic în cadrul programelor proprii de autocontrol în laboratorul nostru. Există agenți economici care au dezvoltate propriile laboratoare uzinale de capacitate mică, dar toate acestea funcționează sub supravegherea și controlul laboratorului din cadrul DSVSA Cluj.

TB: Vă veţi orienta şi către cercetare?

IO: Da. Recent am propus conducerii ANSVSA începerea demersurilor de obţinere a extinderii domeniilor de activitate prin introducerea codului CAEN  pentru cercetare-dezvoltare pentru DSVSA-uri. Consider oportună implicarea instituției în proiecte de cercetare, atât prin prisma şanselor pe care le oferă pe de o parte fondurile europene, precum și gradul înalt de specializare a personalului din cadrul laboratorului și, nu în ultimul rând, dotarea cu aparatură care poate face față multor provocări.

TB: Cum pregătiţi sectorul pentru deschiderea către pieţele externe, atât de atent pregătită în ultima perioadă?

IO: Exportul de produse alimentare, atât din zona animală cât şi non-animală, precum şi de animale vii din Cluj este un lucru bun, care le oferă şanse de dezvoltare agenţilor economici din judeţ. Aici vorbim despre două sectoare.

Primul este al produselor alimentare procesate, vizate pentru schimburi intracomunitare, atât din domeniul preparatelor din carne, cât şi al produselor lactate. Pentru produsele procesate sunt unităţi care respectă normele europene, aşa că pot efectua atât schimburi intracomunitare, cât și operațiuni de export. Ca și exemple sunt Mariflor, Cosm Fan şi o altă unitate, care, pe lângă schimburi intracomunitare, mai efectuează schimburi cu ţări terţe, respectiv Ucraina, Cia Aboliv, din localitatea Mihai Viteazu.

Al doilea sector foarte important este cel al exporturilor de animale vii în special către ţări terţe. Există la nivelul judeţului Cluj două unități care efectuează operațiuni de export cu animale vii în Israel şi o a treia care a efectuat un prim transport de carne de bovină în Iordania, urmând ca în perioada următoare schimburile comerciale să fie intensificate.

La nivelul județului Cluj avem un număr important de ovine, respectiv peste 600.000 de capete, iar noi nu suntem consumatori de carne de ovine în toată perioada anului, aşa că este nevoie de pieţe noi pentru desfacerea acestora pe tot parcursul anului. Prin export se poate asigura un preţ bun pentru crescătorii de animale. Din păcate în domeniul bovinelor preţul e unul mic, atât pentru animalele vii, cât şi pentru lapte, ca materie primă în momentul de față.

TB: Legea 321, a supermarketurilor, a primit votul de susţinere în Parlament, marile magaz
ine vor fi obligate de acum înainte să aibă pe rafturi mai multe produse româneşti, peste 50%. Ce pregătiri se fac pentru verificarea aplicării acestei legi de către hipermarketuri?

IO: În primul rând, este foarte clar că DSVSA aplică legislația existentă prin efectuarea de controale. Un fapt care mă bucură este că reprezentanţii mai multor hipermarketuri au fost la noi în instituţie şi ne-au solicitat date despre producători din judeţ cu care să stabilească relaţii de colaborare.

Noi, conform legislației în vigoare, asigurăm verificarea salubrității produselor din toate unitățile de producție de la nivel județean. Cu cât numărul unităţilor care vor colabora cu hipermarketurile va fi mai mare, cu atât va fi mai bine, fiindcă va stimula acel spirit naţionalist care ar trebui să fie în fiecare din noi, să căutăm produsul care este procesat la noi în comunitate şi să ne uităm mai puţin la produse ce provin din alte zone.

Aş putea spune, fără falsă modestie, că produsele care se obţin în unităţile de procesare de la nivelul judeţului Cluj sunt mult mai sigure şi mult mai bune din multe puncte de vedere decât alte produse din diferite colţuri ale lumii. Nu pot decât să încurajez schimburile comerciale dintre agenţii comerciali locali şi hipermarketuri, iar DSVSA Cluj va juca un rol de control al calităţii şi salubrităţii produselor agroalimentare care se produc la Cluj.

Related posts

Bălțata, vedetă europeană la Târgu Mureș

Ligia Voro

Sibiul a preluat oficial titlul de Regiune Gastronomică Europeană, în cadrul unei ceremonii cu sute de kilograme de mâncare

redactia

Rodbun- 100 mil. euro până în 2020

Stefana Muresan

B2B Expo și infoTRIP, Secțiuni centrale ale Conferinței Meat & Milk 2016

Primii 5 investitori aduc 6 mil. euro în Parcul Industrial Bistrița

Creșteri semnificative pentru magazinele on-line

Încasarea SAPS pentru deținatorii de pajiști fără animale

Transilvania Business

PROJECT EXPO, primul targ imobiliar din 2016

Importantă sumă de bani în 2019 pentru agricultorii și crescătorii de animale

redactia

Companie a grupului Peppermint, Ertex International, o firmă de top în domeniul textil european

Stefana Muresan

A fi sau a nu fi în afara fabricii de literatură cu Mircea Cărtărescu şi Solenoid

Transilvania Business

Variante de cazare la Untold

Fermier brașovean a lansat MeatBox

Stefana Muresan

Conferința anuală a DAFCOCHIM Agro: Pământul, obiectivul ADAMA

Ligia Voro

ERASMUS+ USAMV INTERNATIONAL DINNER

Ajutor financiar pentru fermierii care deţin între 3 şi 9 vaci

Stefana Muresan

Cristian Popescu, Partener, Popovici Nițu Stoica & Asociații participă LIVE la conferința PRIA Agriculture, despre exportul de cereale

Papuc Irina

Aproape 21 miliarde de euro pentru agricultură, cum îi cheltuim

Ligia Voro

AB | Vin de casa cu must de la Jidvei

Transilvania Business

ODE HAS STARTED PRODUCING IN ITS ESKİŞEHİR FACTORY

Raluca Ursu

O nouă piață digitală internațională dedicată jucătorilor din sectorul agricol, lansată

Ligia Voro

Dați 1 ban pentru pian!

Principalul eveniment Angus al anului – Licitația de Bovine Aberdeen Angus în România!

Stefana Muresan

Investiții de 9 milioane de euro în producția de lactate marca „Țara Mea”, în 2018

Stefana Muresan

Leave a Comment