În judeţul Bistriţa-Năsăud problemele legate de accesul redus al comunităţilor la infrastructura de apă şi apă uzată, calitatea necorespunzătoare a apei potabile şi lipsa facilităţilor de canalizare şi epurare în anumite zone au fost permanent în atenţia Consiliului Județean BN și a actualului operator regional, SC AQUABIS SA, care a derulat permanent programe cu finanţare nerambursabilă pentru rezolvarea lor.
La finalizarea investiţiilor realizate din diferite surse de finanţare, se va asigura conformarea totală pentru toate comunităţile în ceea ce priveşte apa potabilă şi în privinţa colectării şi epurării apelor uzate.
Scurt istoric
Domeniul serviciilor de alimentare cu apă, canalizare şi epurare a fost permanent expus provocărilor generate de modificările legislative şi de necesitatea de asigurare a acestor servicii pentru cât mai mulţi locuitori. O presiune suplimentară în acest sens e dată de aderarea României la Uniunea Europeană, care a adus cu sine noi constrângeri în acest domeniu.
SC AQUABIS SA, în calitatea sa de operator regional în judeţul Bistriţa-Năsăud, a încercat şi a reuşit permanent să fie aproape de locuitorii judeţului Bistriţa-Năsăud, extinzându-şi aria de furnizare a serviciilor şi fiind permanent preocupat să furnizeze aceste servicii în condiţiile impuse prin lege în ceea ce priveşte calitatea produsului furnizat.
Necesităţile investiţionale pentru un domeniu atât de important depăşesc capacitatea financiară atât a operatorului cât şi a beneficiarilor, de aceea a fost necesară abordarea investiţiilor realizate prin programe cu finanţare nerambursabilă.
Această sarcină a fost cu succes îndeplinită de către SC AQUABIS SA, care are o vastă experienţă în domeniul pregătirii şi implementării proiectelor finanţate prin diverse instrumente de finanţare nerambursabilă. De-a lungul timpului, AQUABIS a demonstrat că este capabilă să gestioneze proiecte de anvergură desfăşurate în sectorul alimentării cu apă şi al canalizării.
Prima investiţie majoră realizată de către Regia Autonomă Judeţeană de Apă (numele de atunci a operatorului) cu fonduri nerambursabile a fost cea finanţată în cadrul programului MUDP II- program de reabilitare a infrastructurii utilităţilor municipale.
Au fost realizate atunci: reabilitarea reţelelor de apă, reabilitarea reţelelor de canalizare, montarea contoarelor de apă potabilă, monitorizarea reţelelor de distribuţie a apei potabile, extinderea şi modernizarea fluxului tehnologic la Staţia de Epurare Bistriţa, modernizarea fluxului tehnologic la Staţia de Tratare Bistriţa.
În perioada 2004-2010 s-a implementat proiectul „Reabilitarea şi extinderea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare în zona oraşului Bistriţa” în cadrul programului ISPA.
Prin intermediul acestui proiect au fost realizaţi peste 112 km reţele de alimentare cu apă, peste 140 km reţele de canalizare, staţii de pompe ape uzate, hidrofoare, rezervoare, regulatoare de presiune. A fost reabilitată, tot în cadrul acestui proiect, Staţia de Tratare a Apei Bistriţa- Bârgăului şi staţia Bistriţa a fost upgradată în sensul dotării sale cu facilităţi de tratare a nămolului rezultat în procesul tehnologic.
Investiţii în perioada 2007-2015
În perioada 2007-2015, SC AQUABIS SA a derulat investiţii în cadrul proiectului major “Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bistriţa-Năsăud”, iar din economiile rezultate din proiectul major a accesat fonduri nerambursabile pentru un nou proiect de finanţare – „Extindere de reţele de alimentare cu apă, canalizare, tratare ape uzate şi branşamente individuale în localităţi din judeţul Bistriţa-Năsăud”.
Prin proiectul “Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bistriţa-Năsăud” au fost realizate investiţii în tratatea şi distribuirea apei potabile şi în colectarea şi epurarea apelor uzate pentru oraşele Bistriţa (reşedinţa judeţului), Beclean, Năsăud, Sîngeorz Băi şi pentru un număr total de 30 de localităţi care ori nu au un sistem de distribuţie a apei acceptabil ori este mai eficient să fie conectate la facilităţi regionale de tratare a apei potabile şi epurare a apei uzate.
În cadrul proiectului au fost prevăzute lucrări pentru staţii de tratare a apei noi, conducte de aducţiune principale, extinderea sistemului de distribuţie a apei, staţii de pompare noi, extinderea şi reabilitarea reţelei de canalizare, staţii de epurare noi şi reabilitate, cu tratare avansată (pentru o populaţie echivalentă de 131.000 locuitori echivalenţă (le), 21.000 le, 20.000 le şi 12.000 le) şi o altă staţie cu tratare secundară, pentru 7.000 lei.
Beneficiari ai proiectului sunt aproximativ 134.101 locuitori.
Rata de conectare la reţeaua de canalizare va fi de aproximativ 91 % în aglomerările incluse în proiect, un număr de aproximativ 30.034 locuitori fiind conectaţi suplimentar la sistemul de canalizare.
La sfârşitul proiectului, 98 % din populaţia aglomerărilor va fi conectată la sistemul de alimentare cu apă potabilă şi va avea acces la surse de apă potabilă corespunzătoare, (în plus faţă de situaţia actuală, încă 18.389 locuitori vor fi conectaţi la sisteme de alimentare cu apă potabilă).
Indicatorii finali (la sfîrşitul proiectului) în sisteme de alimentare cu apă potabilă sunt după cum urmează:
– o staţie nouă de tratare a apei la Beclean
– o zonă de captare reabilitată, cu o mică staţie de tratare a apei
– extindere a reţelei de distribuţie a apei pe o lungime de aprox. 60 km
– reabilitare rețele de distribuţie a apei pe o lungime de aprox. 32 km
– extindere aducţiuni pe o lungime de aprox. 52 km
– reabilitare aducţiuni pe o lungime de aprox. 28 km
– 5 staţii de pompare a apei potabile
– 9 rezervoare de înmagazinare a apei noi şi 5 rezervoare reabilitate
Indicatorii finali (la sfîrşitul proiectului) în sisteme de canalizare şi epurare sunt după cum urmează:
– 5 staţii de epurare a apelor uzate la Bistriţa, Beclean, Salva, Feldru şi Sîngeorz Băi
– extindere reţele de canalizare pe o lungime de aprox. 63 km
– reabilitare reţele de canalizare pe o lungime de aprox. 9 km
– staţii de pompare noi şi reabilitate 19 buc.
– colectoare principale de canalizare pe o lungime de aprox. 27 km
Conform Instrucţiunilor Ministerului Fondurilor Europene referitoare la utilizarea economiilor disponibile din Fondul de Coeziune – Axa 1 POS Mediu 2007-2013 şi a prevederilor privind aprobarea unor măsuri de eficientizare a sistemului de gestionare a instrumentelor structurale, beneficiarii proiectelor finanţate prin POS Mediu au putut propune noi investiţii spre finanţare.
Astfel, a fost realizat un nou proiect de investiţii „Extindere de reţele de alimentare cu apă, canalizare, tratare ape uzate şi branşamente individuale în localităţi din judeţul Bistriţa-Năsăud”. Prin noul proiect se realizează aproximativ 131 km conducte de apă potabilă şi aproximativ 121 km conducte de canalizare, inclusiv staţii de clorinare, staţii de pompare, rezervoare, branşamente de apă potabilă şi racorduri la canalizare.
Investiţii în perioada 2015-2020
Pentru a pregăti investiţiile din perioada următoare, SC AQUABIS SA a semnat un contract de finanţare pentru Etapa I a proiectului „Asistența tehnică pentru pregătirea aplicaţiei de finanţare şi a documentaţiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Bistriţa-Năsăud în perioada 2014-2020”.
Valoarea finanţată pentru această etapă este de 26.945.100 lei. Pentru serviciile din Etapa II-a a proiectului, constând în servicii de supervizare şi asistenţă tehnică din partea proiectantului, SC AQUABIS SA pregăteşte aplicaţia de finanţare.
Contractul pentru realizarea celor două etape a fost semnat în data de 03.12.2015.
Investiţiile directe ce se vor pregăti prin acest contract de asistenţă tehnică au o valoare de aproximativ 144.403.080 euro, fiind vorba de investiţii în sisteme de alimentare cu apă pentru localităţi cu un număr minim de 50 locuitori şi sisteme de canalizare care deservesc aglomerări cu un număr minim de 2000 locuitori echivalenţi.
Citește și:
Cluj-Napoca scoate tirurile de tranzit din oraș. Turda mai așteaptă
Autoritatea locală a interzis traficul greu fără permis de liber acces în reședința de județ, deviindu-l însă, în…
18 iulie 2025
IT, energie și industrie: trinomul care duce Clujul în topul economiei naționale
Primele 20 de companii din Cluj, în funcție de cifra de afaceri pe 2024, au derulat afaceri cumulate…
18 iulie 2025
Pompierii construiesc la Moldova Nouă
Clisura Dunării face un pas important spre consolidarea siguranței comunităților locale: astăzi a fost predat oficial amplasamentul pentru…
18 iulie 2025
72.000 de oameni în „Ziua Z” la Bonțida. Ploaia a dat totul peste cap
Concertul artistului principal, Justin Timberlake, a fost decalat din cauza condițiilor meteorologice. „Prima prezență în România a superstarului…
18 iulie 2025
Valentin Stănescu: “IT-iștii din Cluj au o înțelegere superioară a fenomenului”
Managerul general al Dell Technologies Romania explică de ce o corporație americană cu afaceri anuale de 95 miliarde…
17 iulie 2025
Campionii economiei din Timiș: afaceri de miliarde, profituri uriașe, pierderi-surpriză
Primele 20 de companii din județul Timiș au derulat în 2024 afaceri în sumă de peste 38,62 miliarde…
17 iulie 2025
Analiză: Noua matrice fiscală – efecte în piața de real estate
Măsurile fiscale asumate de Guvern în această vară marchează o schimbare majoră de paradigmă economică, fie că vorbim…
17 iulie 2025
Monaco Yacht Summit: the MYS’s official programme exploring the key issues and future outlook of the yachting world
The Monaco Yacht Show (MYS) unveils its programme of conferences and round-table discussions addressing key themes that are…
17 iulie 2025
Investiții
Pompierii construiesc la Moldova Nouă
Clisura Dunării face un pas important spre consolidarea siguranței comunităților locale: astăzi a fost predat oficial amplasamentul pentru…
18 iulie 2025
Universitatea din Oradea plantează semințele inovației: Începe era „Living Labs”
Universitatea din Oradea face un pas important spre viitorul educației și al colaborării internaționale, lansând inițiativa „Living Labs…
18 iulie 2025
Campionii economiei din Timiș: afaceri de miliarde, profituri uriașe, pierderi-surpriză
Primele 20 de companii din județul Timiș au derulat în 2024 afaceri în sumă de peste 38,62 miliarde…
17 iulie 2025
Vizită de lucru în Csongrád: Aradul vrea să preia bunele practici din Ungaria
O delegație a Consiliului Județean Arad a efectuat o vizită oficială în județul Csongrád, Ungaria, pentru a analiza…
17 iulie 2025
Investiție de peste 21 milioane lei în modernizarea Parcului I.C. Brătianu din Oradea
Primăria Oradea demarează un nou proiect de infrastructură verde urbană, cu un buget de peste 21,7 milioane lei…
17 iulie 2025
Reconstrucție verde la Nădlac: cel mai ambițios proiect urban din istoria locală
Orașul Nădlac demarează cel mai amplu proiect european din istoria orașului: investiție de 24 milioane lei pentru regenerare…
16 iulie 2025
Oradea își redescoperă inima verde – începe transformarea Parcului 1 Decembrie
Începând cu, 15 iulie 2025, Primăria Oradea a emis ordinul de începere a lucrărilor de modernizare a Parcului…
16 iulie 2025
Care sunt județele cele mai dezvoltate din regiunile Vest, Nord Vest și Centru
O analiză care are la bază informații oferite de platforma SMARTreports powered by BRIDGE-to-INFORMATION, evidențiază faptul că cifra…
15 iulie 2025
Infrastructură
Clujul își primenește drumul spre Padiș. Doar până la Ic Ponor
Lucrările de îmbunătățire a infrastructurii rutiere sunt executate în principal pentru asigurarea accesului în zona turistică. Consiliul Județean…
17 iulie 2025
Vizită de lucru în Csongrád: Aradul vrea să preia bunele practici din Ungaria
O delegație a Consiliului Județean Arad a efectuat o vizită oficială în județul Csongrád, Ungaria, pentru a analiza…
17 iulie 2025
De ce pierd autostrăzile Ardealului finanțările europene
Nerespectarea de către autoritățile române a legislației UE și lentoarea derulării proiectelor lasă Autostrăzile Transilvania (A3) și Unirii…
16 iulie 2025
Jakub Kotala, noul CEO al Saint-Gobain România
Saint-Gobain România deschide un nou capitol în drumul său spre succes prin numirea lui Jakub Kotala în funcția…
16 iulie 2025
Martin Eriksson, fondatorul Mind the Product, ajunge la Timișoara
Martin Eriksson, fondator Mind the Product, vine la Prow 2025 – Conferința pentru Produsele digitale, Tehnologie și Inovație…
16 iulie 2025
Care sunt județele cele mai dezvoltate din regiunile Vest, Nord Vest și Centru
O analiză care are la bază informații oferite de platforma SMARTreports powered by BRIDGE-to-INFORMATION, evidențiază faptul că cifra…
15 iulie 2025
Autostrada dintre județele Cluj și Sălaj, exclusă din PNRR
Porțiunea dintre Nădășelu și Poarta Sălajului din A3 rămâne cu finanțare incertă, fiind eliminată de pe lista proiectelor…
15 iulie 2025
Revoluție pe șine în Oradea: încă un tramvai nou produs de Astra Vagoane Călători SA
Al doilea tramvai nou a ajuns la Oradea: parte dintr-un lot de 9 vehicule moderne pentru transportul public.…
14 iulie 2025
Turism
Clujul își primenește drumul spre Padiș. Doar până la Ic Ponor
Lucrările de îmbunătățire a infrastructurii rutiere sunt executate în principal pentru asigurarea accesului în zona turistică. Consiliul Județean…
17 iulie 2025
Vizită de lucru în Csongrád: Aradul vrea să preia bunele practici din Ungaria
O delegație a Consiliului Județean Arad a efectuat o vizită oficială în județul Csongrád, Ungaria, pentru a analiza…
17 iulie 2025
Târgul Meșterilor Populari din România, ediția XXXII, revine în weekend la Oradea
Între 18–20 iulie 2025, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal organizează în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor,…
15 iulie 2025
Băile Cojocna, „resuscitate” în stațiune balneară
Baza de tratament subdimensionată necesită intervenții consistente, restaurantul este utilizat doar parțial, iar clădirea hotelului a funcționat foarte…
11 iulie 2025
7 lucruri care nu trebuie să lipsească din bagajul pentru plajă
Sosirea sezonului cald marchează momentul perfect pentru planuri la mare, zile relaxante sub soare și ieșiri pe nisip.…
11 iulie 2025
Atmosferă istorică la Timișoara: Festivalul Medieval al Castelului Huniade te poartă înapoi în timp, printre cavaleri și domnițe
Festivalul Medieval al Castelului Huniade are loc între 11–13 iulie și aduce în prim plan cavaleri, ateliere, muzică…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Andreea Marinescu: „Hotelul modern trebuie să fie un spațiu viu, sustenabil și relevant pentru comunitate”
“Ne dorim să fim mai mult decât o destinație de cazare. Vrem să fim o alegere conștientă, un…
10 iulie 2025
Educație
Universitatea din Oradea plantează semințele inovației: Începe era „Living Labs”
Universitatea din Oradea face un pas important spre viitorul educației și al colaborării internaționale, lansând inițiativa „Living Labs…
18 iulie 2025
Vizită de lucru în Csongrád: Aradul vrea să preia bunele practici din Ungaria
O delegație a Consiliului Județean Arad a efectuat o vizită oficială în județul Csongrád, Ungaria, pentru a analiza…
17 iulie 2025
AQUACARAȘ premiază excelența în educație
Compania AQUACARAȘ premiază excelența în educație, acordând burse de 2.500 lei unui număr de 11 elevi din județul…
15 iulie 2025
Ziua Națională a Contabilului Român 2025: De la cifre la smart accounting
Digitalizarea aduce multe beneficii, dar și multe provocări pentru profesia de contabil și expert contabil. Ziua Națională a…
14 iulie 2025
Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj, magnet de studenți
Numărul candidaților la admiterea în instituția clujeană de învățământ superior a crescut, în 2025, cu 660 față de…
14 iulie 2025
Roboții orădeni Afrodita și Jon Bot Jovi au făcut furori la YOKOZUNA Robot Yūshō
Echipele TOR și DARK din cadrul Robotics Club Oradea al Facultății de Inginerie Managerială și Tehnologică – rezultate…
14 iulie 2025
Topul înscrierilor timpurii la UBB: 1. Psihologie, 2. Drept, 3. Economice
Numărul candidaților din prima zi a admiterii la facultățile universității din Cluj este aproape dublu față de anul…
11 iulie 2025
Universitatea Babeș-Bolyai va sprijini tinerii cercetători în DeepTech
Instituția clujeană de învățământ superior participă la un proiect finanțat prin programul Horizon Europe al Uniunii Europene (UE).…
8 iulie 2025
Zi de Zi știri economice:
