Reducerea importurilor de roșii, dublarea suprafețelor cultivate în spații protejate și creșterea producției din sere și solarii reprezintă o parte din beneficiile programului lansat deja de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale privind susținerea producției de tomate și asigurarea consumului intern.
Potrivit datelor instituției, importurile de roșii se ridică anual la 50.000 de tone și costă în jur de 35 de milioane de euro, în timp ce exporturile sunt de 16 ori mai reduse, respectiv de numai 3.000 de tone cu o valoare de 2 milioane de euro.
„Avem deja Hotărârea de Guvern de aplicare a acestui program și avem stabilit de sus în jos cine răspunde de program, cu ordine precise, iar Direcțiile Agricole au obligația de a aduce la cunoștința tuturor producătorilor ce înseamnă programul pentru susținerea producției de tomate. Vrem să derulăm timp de 8 ani acest program, care începe din acest an. Vom aloca 40 de milioane de euro an de an, dar această sumă poată să crească în funcție de câți solicitanți sunt. Vom onora toate cererile în limita a 3.000 euro pe beneficiar, iar dacă nu ne ajung banii vom suplimenta prin bugetul de stat. Programul este deja cunoscut în toată țara, este dezbătut în fiecare localitate cu specialiștii și cu legumicultorii”, a declarat pentru AGERPRES Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Acesta este optimist în privința beneficiilor aduse de acest program în condițiile în care România importă anual 50.000 de tone de tomate pentru asigurarea consumului, mai ales în perioada de iarnă, iar cu ajutorul acestuia se estimează o creștere a producției din sere și solarii cu aproape 27.000 tone pe an, dar și asigurarea unor locuri de muncă sigure în zona rurală.
„Noi preconizăm că se vor reduce importurile chiar din acest an, iar de anul viitor și mai adânc pentru că în mod sigur vor fi mult mai mulți producători interesați. Acest program rezolvă și măsuri sociale, locuri de muncă sigure pentru că preconizăm să avem 13.300 de beneficiari pe suma prinsă în buget de 40 de milioane de euro. Cel de-al doilea pas pe care îl urmărim sunt centrele de colectare, pentru că odată create puncte de producție, ele generează nevoia de a prelua aceste produse, dar acest lucru se va întâmpla în partea a doua a anului, când ne vom ocupa de aceste centre prin fondul suveran de investiții”, a spus Daea.
De asemenea, șeful MADR susține că, prin derularea programului, suprafața cultivată cu tomate în solarii s-ar putea dubla, de la 1.600 de hectare câte sunt în prezent la nivel național.
„Sperăm că va crește suprafața cultivată în solarii cu cel puțin 1.300 de hectare de la 1.600 de hectare câte sunt acum la nivel național. Am fost în bazinele legumicole Giurgiu, Matca, Vidra, dar și în alte zone din țară și agricultorii sunt interesați de acest ajutor de minimis de 3.000 de euro pe an, pe care îl pot lua dacă îndeplinesc condițiile. Ei pot cultiva atât soiuri de roșii românești cât și străine, dar important este ca în microclimatul țării noastre să obțină producții bune de roșii, cu gust, făcute de producătorii români și să se bucure și ei și noi de câștigul lor”, a menționat oficialul MADR.
Pentru a fi eligibili pentru acordarea ajutorului de minimis pentru cultura de tomate, de 3.000 de euro/an, beneficiarii trebuie, printre altele, să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de cel puțin 1.000 mp, să obțină o producție de minimum 2 kg tomate/mp dar și să valorifice o cantitate de tomate de 2.000 kg dovedită cu documente justificative.
Ministrul Agriculturii a explicat toate etapele care trebuie parcurse de producătorii care vor să accese ajutorul de minimis pentru tomate.
„Programul are etape de control și etape de implementare. În primul rând, omul depune cererea, se înscrie și se înregistrează în registru apoi specialistul de la Direcția Agricolă se duce în teren, unde s-a realizat spațiul respectiv de 1.000 de mp și a fost plantat cu tomate. În momentul acela se întocmește o fișă de identificare a producătorului. Atunci devine recunoscut că deține acea suprafață plantată cu tomate. După acest pas, producătorul agricol are obligația să anunțe specialistul de la Direcția Agricolă, când are primul rod, iar acesta verifică, face o fișă de verificare și confirmă garanția producției, după care producătorul își poate valorifica producția. La prima verificare, producătorul trebuie să pună o placă cu numărul din registrul unic care arată că este program de tomate pentru ca orice cetățean care este interesat să afle ce se întâmplă în spațiul respectiv sau să cumpere roșii de acolo”, a explicat Daea.
Ulterior, după ce producătorul și-a valorificat producția trebuie să aducă acte justificative pentru cele 2 kg de tomate pe mp, respectiv 2.000 de kg la 1.000 de mp și în cel mult o lună poate să primească ajutorul de minimis.
„Când a adus actele care justifică vânzarea a 2.000 de kilograme de tomate, atunci poate i se face un calcul, creează un decont, se transmite la minister și într-o lună de zile vin cei 3.000 de euro. Producătorul poate să își valorifice producția oriunde în piață, în târguri, magazine, la bufete și restaurante, unități de procesare, oriunde, doar să facă dovada vânzării cu carnetul de comercializare. Vânzarea este deschisă peste tot. În cazul în care nu a făcut cantitatea respectivă în ciclul 1, respectiv perioada ianuarie — mai, poate să o completeze în ciclul 2, în noiembrie-decembrie. El trebuie doar să dea aceste legume în perioada în care nu sunt pe piață și piața este ocupată de produse străine, ceea ce este avantajos atât pentru producători dar și pentru consumatori. Este avantajos pentru producători pentru că ei câștigă prin valorificarea producției, banii îi bagă în buzunar și nimeni nu îi întreabă cu cât au vândut kilogramul de roșii. Apoi acea producție care rămâne după cele 2 kg pe mp, respectiv roșiile obținute în plus le valorifică și câștigă, dar este tentat să scadă prețul, pentru că el are deja un câștig asigurat. Și vă pot spune că 2 kg pe mp este o cantitate mică, pentru că de regulă pe o astfel de suprafață se face dublu sau triplu. Ajunse pe piață și cu un preț bun, aceste produse acoperă piața, iar importul nu mai are loc”, a mai spus șeful MADR.
Conform datelor statistice, consumul mediu de tomate pe locuitor în România se ridică la 31 de kilograme, față de 34,5 kg în UE, iar producția reprezintă 20,27% din producția totală de legume produsă în România. La nivelul anului 2015 producția de roșii a fost de 101.881 tone în sere și solarii.
Guvernul a aprobat în 27 ianuarie, printr-o hotărâre, un program prin care producătorii agricoli din România vor fi susținuți să cultive tomate în spații protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producția autohtonă.
Schema de ajutor de minimis este destinată producătorilor agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător, producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderilor individuale și familiale, producătorilor agricoli persoane juridice.
Resursele financiare aplicării schemei de ajutor de minimis sunt în valoare de 179,75 milioane de lei, contravaloarea în lei a 40 de milioane de euro, și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2017.
Citește și:
Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj
După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania…
11 iulie 2025
Produs de Cluj, model de bune practici. Două evenimente în paralel la Dej
Tot mai multe instituții din România solicită asociației clujene parteneriate pentru organizarea de târguri tradiționale și spectacole. Asociația…
9 iulie 2025
Memorandum de Colaborare între Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad
Biroul de Afaceri Externe al Provinciei Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad au semnat, miercuri, 9 iulie 2025,…
9 iulie 2025
Fermierii vor acciză simbolică la vinul liniștit
Aceștia avertizează că supraaccizarea va afecta competitivitatea producătorilor români și consumul intern, ducând la creșterea importurilor de vin…
8 iulie 2025
Festivalul Creației și Artelor de la Cluj: 120 de producători și 200 de artiști
Zecile de ateliere din Parcul Etnografic Romulus Vuia (PERV) au primit numeroși vizitatori dornici să creeze obiecte artizanale…
8 iulie 2025
Tinerii lideri din agricultură, în vizită educațională în China
Un grup de tineri fermieri absolvenți ai programului Tineri Lideri pentru Agricultură (TLA) organizat de Clubul Fermierilor Români…
7 iulie 2025
Agricover Credit și EFSE își extind parteneriatul strategic în practici agricole sustenabile
Finanțarea de 100 milioane lei va stimula investițiile pe termen lung în noi tehnologii și practici durabile pentru…
7 iulie 2025
Marketing și comunicare pentru zootehnia românească
Grupul Agrointeligența și ID Media Communication lansează un parteneriat strategic pentru sprijinirea companiilor din sectorul zootehnic din țara…
4 iulie 2025
Investiții
Top 25 de companii din Transilvania și Banat în funcție de cifra de afaceri
Primele 25 de companii din regiunile de dezvoltare Vest, Nord – Vest și Centru au o cifră de…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Oportunități de investiții în Bihor: licitații deschise pentru PSI în cinci orașe
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a demarat procesul de licitație publică pentru concesionarea de parcele în cele…
10 iulie 2025
inVest organizează la Timișoara un Speed Beer-a-thon
Evenimentul are loc în această seară la CoWork Timișoara, cu începere de la ora 18. Sunt așteptați antreprenori…
10 iulie 2025
Pasajul Oșorhei: Începe turnarea betonului pe cel mai aglomerat drum din Bihor
Pas important în construcția unuia dintre cele mai așteptate proiecte de infrastructură din județul Bihor. Miercuri, 9 iulie…
9 iulie 2025
Memorandum de Colaborare între Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad
Biroul de Afaceri Externe al Provinciei Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad au semnat, miercuri, 9 iulie 2025,…
9 iulie 2025
Pod peste continente: Arad și Hainan sărbătoresc 25 de ani de înfrățire
Un sfert de secol de cooperare, schimb de bune practici și solidaritate reciprocă. Relația dintre Județul Arad și…
9 iulie 2025
Infrastructură
13 ani pentru primul drum expres de Cluj
Cea dintâi șosea cu acest regim din județ, DEx 4, a devenit funcțională, însă fără soluționarea optimă a…
10 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Oportunități de investiții în Bihor: licitații deschise pentru PSI în cinci orașe
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a demarat procesul de licitație publică pentru concesionarea de parcele în cele…
10 iulie 2025
ARL Cluj montează grinzile de la Pasajul Italsofa
Administrația județeană susține că nu se lucrează concomitent și la Pasajul Văcarilor din Baia Mare pentru a nu…
9 iulie 2025
Pasajul Oșorhei: Începe turnarea betonului pe cel mai aglomerat drum din Bihor
Pas important în construcția unuia dintre cele mai așteptate proiecte de infrastructură din județul Bihor. Miercuri, 9 iulie…
9 iulie 2025
Memorandum de Colaborare între Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad
Biroul de Afaceri Externe al Provinciei Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad au semnat, miercuri, 9 iulie 2025,…
9 iulie 2025
Pod peste continente: Arad și Hainan sărbătoresc 25 de ani de înfrățire
Un sfert de secol de cooperare, schimb de bune practici și solidaritate reciprocă. Relația dintre Județul Arad și…
9 iulie 2025
Noul prefect al Clujului: “Mulți investitori importanți vor să vină aici”
Cinci companii din domeniile automotive, construcții de mașini, farmaceutic sau industria ospitalității au solicitat informații despre terenurile disponibile…
8 iulie 2025
Turism
Băile Cojocna, „resuscitate” în stațiune balneară
Baza de tratament subdimensionată necesită intervenții consistente, restaurantul este utilizat doar parțial, iar clădirea hotelului a funcționat foarte…
11 iulie 2025
7 lucruri care nu trebuie să lipsească din bagajul pentru plajă
Sosirea sezonului cald marchează momentul perfect pentru planuri la mare, zile relaxante sub soare și ieșiri pe nisip.…
11 iulie 2025
Atmosferă istorică la Timișoara: Festivalul Medieval al Castelului Huniade te poartă înapoi în timp, printre cavaleri și domnițe
Festivalul Medieval al Castelului Huniade are loc între 11–13 iulie și aduce în prim plan cavaleri, ateliere, muzică…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Andreea Marinescu: „Hotelul modern trebuie să fie un spațiu viu, sustenabil și relevant pentru comunitate”
“Ne dorim să fim mai mult decât o destinație de cazare. Vrem să fim o alegere conștientă, un…
10 iulie 2025
Târgul de Turism al României – Ediția de Toamnă
Cel mai mare târg de turism are loc la ROMEXPO! După succesul remarcabil al ediției din februarie, care…
8 iulie 2025
Megaproiect de 25 milioane € la Salina Turda. “Să evităm un dezastru ca la Praid”
Municipalitatea cere statului bani pentru lucrări urgente de punere în siguranță și consolidare pentru obiectivul care atrage anual…
7 iulie 2025
Peste 260.000 de pasageri în semestruI I 2025 și noi rute ce deschid orizonturi
În primele șase luni ale anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu a fost alegerea a 260.234 de călători, față…
7 iulie 2025
Educație
Topul înscrierilor timpurii la UBB: 1. Psihologie, 2. Drept, 3. Economice
Numărul candidaților din prima zi a admiterii la facultățile universității din Cluj este aproape dublu față de anul…
11 iulie 2025
Universitatea Babeș-Bolyai va sprijini tinerii cercetători în DeepTech
Instituția clujeană de învățământ superior participă la un proiect finanțat prin programul Horizon Europe al Uniunii Europene (UE).…
8 iulie 2025
Mai puțini șomeri în județul Bihor: cifrele AJOFM Bihor arată o tendință pozitivă
La sfârșitul lunii iunie 2025, rata șomajului în județul Bihor a coborât la 2,05%, potrivit datelor centralizate de…
7 iulie 2025
EU GREEN aduce inovația sustenabilă la Universitatea din Oradea
Timp de cinci zile, între 7 și 11 iulie 2025, Universitatea din Oradea este gazda întâlnirilor directe din…
7 iulie 2025
Conexiuni și lecții de business: eveniment special la Incubatorul CRESC Oradea Mare
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a reunit joi, 3 iulie 2025, reprezentanții unora dintre companiile reprezentative din…
5 iulie 2025
Parteneriat strategic între Universitatea Babeș-Bolyai și Palo Alto Networks
Colaborarea cu liderul mondial în securitate cibernetică (CS) se va reflecta în formarea academică, programele de licență, masteratul…
4 iulie 2025
900 de copii din România, sprijiniți pentru educație și dezvoltare socio-emoțională
În anul școlar 2024–2025, Fundația Regală Margareta a României a oferit sprijin educațional, material, social și emoțional pentru…
3 iulie 2025
Rețeaua, valoarea în business și cinnamon rolls, într-un eveniment marca Sibiu IT Cluster
Într-un mediu economic aflat în continuă transformare, succesul unei afaceri nu mai poate fi separat de formarea profesională…
2 iulie 2025
Zi de Zi știri economice:
