Reducerea importurilor de roșii, dublarea suprafețelor cultivate în spații protejate și creșterea producției din sere și solarii reprezintă o parte din beneficiile programului lansat deja de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale privind susținerea producției de tomate și asigurarea consumului intern.
Potrivit datelor instituției, importurile de roșii se ridică anual la 50.000 de tone și costă în jur de 35 de milioane de euro, în timp ce exporturile sunt de 16 ori mai reduse, respectiv de numai 3.000 de tone cu o valoare de 2 milioane de euro.
“Avem deja Hotărârea de Guvern de aplicare a acestui program și avem stabilit de sus în jos cine răspunde de program, cu ordine precise, iar Direcțiile Agricole au obligația de a aduce la cunoștința tuturor producătorilor ce înseamnă programul pentru susținerea producției de tomate. Vrem să derulăm timp de 8 ani acest program, care începe din acest an. Vom aloca 40 de milioane de euro an de an, dar această sumă poată să crească în funcție de câți solicitanți sunt. Vom onora toate cererile în limita a 3.000 euro pe beneficiar, iar dacă nu ne ajung banii vom suplimenta prin bugetul de stat. Programul este deja cunoscut în toată țara, este dezbătut în fiecare localitate cu specialiștii și cu legumicultorii”, a declarat pentru AGERPRES Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Acesta este optimist în privința beneficiilor aduse de acest program în condițiile în care România importă anual 50.000 de tone de tomate pentru asigurarea consumului, mai ales în perioada de iarnă, iar cu ajutorul acestuia se estimează o creștere a producției din sere și solarii cu aproape 27.000 tone pe an, dar și asigurarea unor locuri de muncă sigure în zona rurală.
“Noi preconizăm că se vor reduce importurile chiar din acest an, iar de anul viitor și mai adânc pentru că în mod sigur vor fi mult mai mulți producători interesați. Acest program rezolvă și măsuri sociale, locuri de muncă sigure pentru că preconizăm să avem 13.300 de beneficiari pe suma prinsă în buget de 40 de milioane de euro. Cel de-al doilea pas pe care îl urmărim sunt centrele de colectare, pentru că odată create puncte de producție, ele generează nevoia de a prelua aceste produse, dar acest lucru se va întâmpla în partea a doua a anului, când ne vom ocupa de aceste centre prin fondul suveran de investiții”, a spus Daea.
De asemenea, șeful MADR susține că, prin derularea programului, suprafața cultivată cu tomate în solarii s-ar putea dubla, de la 1.600 de hectare câte sunt în prezent la nivel național.
“Sperăm că va crește suprafața cultivată în solarii cu cel puțin 1.300 de hectare de la 1.600 de hectare câte sunt acum la nivel național. Am fost în bazinele legumicole Giurgiu, Matca, Vidra, dar și în alte zone din țară și agricultorii sunt interesați de acest ajutor de minimis de 3.000 de euro pe an, pe care îl pot lua dacă îndeplinesc condițiile. Ei pot cultiva atât soiuri de roșii românești cât și străine, dar important este ca în microclimatul țării noastre să obțină producții bune de roșii, cu gust, făcute de producătorii români și să se bucure și ei și noi de câștigul lor”, a menționat oficialul MADR.
Pentru a fi eligibili pentru acordarea ajutorului de minimis pentru cultura de tomate, de 3.000 de euro/an, beneficiarii trebuie, printre altele, să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de cel puțin 1.000 mp, să obțină o producție de minimum 2 kg tomate/mp dar și să valorifice o cantitate de tomate de 2.000 kg dovedită cu documente justificative.
Ministrul Agriculturii a explicat toate etapele care trebuie parcurse de producătorii care vor să accese ajutorul de minimis pentru tomate.
“Programul are etape de control și etape de implementare. În primul rând, omul depune cererea, se înscrie și se înregistrează în registru apoi specialistul de la Direcția Agricolă se duce în teren, unde s-a realizat spațiul respectiv de 1.000 de mp și a fost plantat cu tomate. În momentul acela se întocmește o fișă de identificare a producătorului. Atunci devine recunoscut că deține acea suprafață plantată cu tomate. După acest pas, producătorul agricol are obligația să anunțe specialistul de la Direcția Agricolă, când are primul rod, iar acesta verifică, face o fișă de verificare și confirmă garanția producției, după care producătorul își poate valorifica producția. La prima verificare, producătorul trebuie să pună o placă cu numărul din registrul unic care arată că este program de tomate pentru ca orice cetățean care este interesat să afle ce se întâmplă în spațiul respectiv sau să cumpere roșii de acolo”, a explicat Daea.
Ulterior, după ce producătorul și-a valorificat producția trebuie să aducă acte justificative pentru cele 2 kg de tomate pe mp, respectiv 2.000 de kg la 1.000 de mp și în cel mult o lună poate să primească ajutorul de minimis.
“Când a adus actele care justifică vânzarea a 2.000 de kilograme de tomate, atunci poate i se face un calcul, creează un decont, se transmite la minister și într-o lună de zile vin cei 3.000 de euro. Producătorul poate să își valorifice producția oriunde în piață, în târguri, magazine, la bufete și restaurante, unități de procesare, oriunde, doar să facă dovada vânzării cu carnetul de comercializare. Vânzarea este deschisă peste tot. În cazul în care nu a făcut cantitatea respectivă în ciclul 1, respectiv perioada ianuarie — mai, poate să o completeze în ciclul 2, în noiembrie-decembrie. El trebuie doar să dea aceste legume în perioada în care nu sunt pe piață și piața este ocupată de produse străine, ceea ce este avantajos atât pentru producători dar și pentru consumatori. Este avantajos pentru producători pentru că ei câștigă prin valorificarea producției, banii îi bagă în buzunar și nimeni nu îi întreabă cu cât au vândut kilogramul de roșii. Apoi acea producție care rămâne după cele 2 kg pe mp, respectiv roșiile obținute în plus le valorifică și câștigă, dar este tentat să scadă prețul, pentru că el are deja un câștig asigurat. Și vă pot spune că 2 kg pe mp este o cantitate mică, pentru că de regulă pe o astfel de suprafață se face dublu sau triplu. Ajunse pe piață și cu un preț bun, aceste produse acoperă piața, iar importul nu mai are loc”, a mai spus șeful MADR.
Conform datelor statistice, consumul mediu de tomate pe locuitor în România se ridică la 31 de kilograme, față de 34,5 kg în UE, iar producția reprezintă 20,27% din producția totală de legume produsă în România. La nivelul anului 2015 producția de roșii a fost de 101.881 tone în sere și solarii.
Guvernul a aprobat în 27 ianuarie, printr-o hotărâre, un program prin care producătorii agricoli din România vor fi susținuți să cultive tomate în spații protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producția autohtonă.
Schema de ajutor de minimis este destinată producătorilor agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător, producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderilor individuale și familiale, producătorilor agricoli persoane juridice.
Resursele financiare aplicării schemei de ajutor de minimis sunt în valoare de 179,75 milioane de lei, contravaloarea în lei a 40 de milioane de euro, și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2017.
Citește și:
Viballa, soluție de combatere a buruienilor cu frunză lată din cultura de floarea-soarelui
În culturile agricole, concurența directă a buruienilor cu planta de cultură are un impact negativ asupra producțiilor obținute.…
25 aprilie 2024
Concurs Internațional de Atelaje pe pășunea Berkeș din comuna Oșorhei
Peste 160 de cai și 41 de atelaje din șapte țări vor concura în acest weekend la Pășunea…
24 aprilie 2024
Vinuri românești de înaltă calitate la Ro Wine Cluj-Napoca 2024
Festivalul Ro Wine a adus la Cluj-Napoca, în perioada 20-21 aprilie 2024, vinuri premiate și premiabile, selecționate de…
23 aprilie 2024
Restaurantul Kibuț din Gărâna, Banatul Montan, candidează la Destinația anului
Viața la țară în cel mai frumos sătuc din România, Gărâna, cu cea mai firească poetică a spațiului.…
23 aprilie 2024
STIHL, ce va deschide o fabrică la Oradea, și-a prezentat bilanțul pe 2023 și strategia de viitor
Grupul STIHL, unul dintre cei mai mari producători de ferăstraie cu lanț și echipamente electrice pentru exterior, și-a…
23 aprilie 2024
Măcelarii de elită ai României se vor antrena la Cluj
Țara noastră este singura țară din Sud-Estul Europei care va concura în competiția World Butchers’ Challenge (WBC). 10…
22 aprilie 2024
Zootehnia Transilvaniei, între transhumanță și garduri virtuale
Fermierii care mizează pe pășunat și produsele bio trebuie să adapteze tehnologiei și rețelelor sociale, susțin experții de…
21 aprilie 2024
Solicităm Amazon să modifice categoria unor cărți de la gastronomie la fantasy
Un grup de inițiativă format din experți în gastronomie cer, printr-o scrisoare deschisă adresată Amazon, ca unor cărți…
21 aprilie 2024