Mureș

Kovács Edit, primarul schimbărilor în bine la Cristeşti

Primarul comunei Cristeşti, Kovács Edit, dezvăluie în interviul următor care sunt principalele priorităţi ale acestui an pentru instituţia pe care o conduce, precum şi câteva din direcţiile de dezvoltare pe termen mediu prevăzute în Strategia de dezvoltare a localităţii. Aflată la primul mandat de primar, Kovacs Edit şi-a manifestat încrederea că muncind cu devotament şi implicare alături de echipa Primăriei Cristeşti, toate proiectele actuale şi viitoare vor fi finalizate cu brio în folosul comunităţii.
Reporter: Pentru început vă rog să ne prezentaţi principalele proiecte finalizate în decursul anului 2016 la nivelul Primăriei comunei Cristeşti.
Kovács Edit: M-aş referi la proiecte pe care le-am finalizat, eu venind la conducerea Primăriei în mijlocul anului. Erau nişte investiţii cuprinse în buget şi neîncepute. Cea mai mare investiţie din 2016 a fost modernizarea acoperişului Şcolii Gimnaziale din Cristeşti, unde am schimbat tot acoperişul. O altă lucrare începută are ca obiect scurgerea apelor pluviale. Lucrarea a fost cuprinsă în buget de la începutul anului trecut, dar nu s-a ajuns la execuţia ei până la finalul anului trecut. Vorbind despre iniţiative care îmi aparţin, am iniţiat un proiect de asfaltare a unor porţiuni de 830 de metri de drumuri din Vălureni, unde s-a aşternut un strat urmând ca după finalizarea lucrărilor la canalizare să se aştearnă şi ultimul strat de asfalt. Investiţia este foarte benefică pentru locuitorii din Vălureni, unde nu exista asfalt, iar satisfacţia cetăţenilor este pe măsură. De asemenea, în 2016 am avut şi proiecte mai mici, sociale. De Ziua Internaţională a Vârstnicilor am sărbătorit persoanele vârstnice care au peste 60 de ani, pe care le-am felicitat cu o floare, lucru care nu s-a întâmplat niciodată la noi în comună. Am participat şi la acţiunea „Let’s Do It, Romania!”, cu copii care frecventează şcoala şi cu persoanele care beneficiază de ajutor social.
Rep.: Ce alte proiecte aveţi în pregătire?
K.E.: Avem pregătite trei dosare care aşteaptă deschiderea sesiunilor de finanţare. Primul proiect are valoarea de 8,4 milioane de lei şi are ca obiectiv introducerea sistemului de apă şi canalizare în Vălureni. Cel de-al doilea proiect are valoarea de 2 milioane de lei, este o continuare a primului proiect şi constă în asfaltarea străzilor din Vălureni. În Cristeşti, principalul proiect este cel de modernizare a Căminului Cultural, care în momentul de faţă este nefuncţional, valoarea proiectului fiind de 1,7 milioane de lei.
Rep.: Ce înseamnă Grupul de Acţiune Locală – GAL 3 şi de ce este acesta important pentru dezvoltarea comunei Cristeşti?
K.E.: Îmi face plăcere să vorbesc despre acest proiect pentru că e un proiect al cărui manager am fost până la data de 1 iulie 2016, când am devenit primar. Practic, eu am început acest proiect şi l-am coordonat până la elaborarea Strategiei de dezvoltare locală. Din GAL 3 fac parte, în calitate de asociaţi, comunele Cristeşti, Pănet şi Sâncraiu de Mureş. Acest Grup de Acţiune Locală s-a înfiinţat prin intermediul unei finanţări europene, prin Programul LEADER, Măsura 19.1, şi a constat în elaborarea unei strategii comune de dezvoltare a celor trei comune pentru următorii patru ani.
Rep.: Care sunt priorităţile de dezvoltare prevăzute în această strategie?
K.E.: Avem nouă priorităţi, toate au fost elaborate pe baza consultării populaţiei. Au fost mai multe întâlniri cu cetăţenii şi într-adevăr sunt nişte nevoi reale pe care le-am identificat în domenii precum agricultura, coeziunea socială, stimulare întreprinderi mici şi mijlocii, încurajarea întreprinzătorilor din comună, crearea de spaţii verzi şi locuri de joacă, precum şi organizarea de evenimente culturale.
Rep.: Ce ne puteţi spune în privinţa proiectelor din domeniul educaţiei?
K.E.: Avem un proiect prin Programul Operaţional Capital Uman depus pentru finanţare, în parteneriat cu Şcoala Gimnazială din Cristeşti şi Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Mureş, şi are ca obiectiv prevenirea abandonului şcolar în principal. Proiectul este depus şi aşteptăm cu interes evaluarea lui. Noi, Primăria, am intrat în proiect pe parte de asistenţă socială, vom asigura o serie de pachete de sănătate pentru cetăţeni romi şi vom avea un asistent medical de urgenţă în cadrul acestui proiect.
Rep.: Care e poziţia autorităţilor locale din Cristeşti şi a comunităţii locale vis a vis de proiectul Consiliului Judeţean de lărgire a DN 15 E60 cu două benzi de circulaţie?
K.E.: Există un studiu de fezabilitate pentru lărgirea acestui drum. Am avut mai multe întrevederi pe acest subiect cu reprezentanţii Drumurilor Naţionale şi cu cei ai Consiliului Judeţean Mureş şi am cerut o serie de modificări privind studiul de fezabilitate. Sper ca aceste doleanţe vor fi acceptate deoarece ştiu că trebuie să sprijin dezvoltarea, dar sunt anumite puncte negative şi vocea locuitorilor din Cristeşti este împotriva acestui proiect care prevede lărgirea drumului până la Aeroport. Cetăţenii nu prea sunt de acord, e vorba de un număr mare de arbori care ar urma să dispară de pe marginea drumului şi cetăţenii nu doresc să renunţe la zona verde. Ar fi o variantă de mijloc, să se facă gard viu şi să se găsească soluţii împotriva zgomotului produs de traficul rutier, dar şi aşa comunitatea are reţinere faţă de acest proiect.
Rep.: Care este principala prioritate pentru acest an?
K.E.: Prioritatea numărul unu este începerea construcţiei Grădiniţei cu Program Prelungit, proiect demarat la solicitarea locuitorilor din comună. Sunt foarte mulţi copii în zona blocurilor, foarte mulţi tineri care spun că doresc să îşi ducă copii la noua grădiniţă. Investiţia va fi făcută din bugetul local, iar o parte din bugetul din acest an va merge pentru construcţia grădiniţei. Planificăm o investiţie bianuală, anul acesta va începe construcţia şi ne dorim să reuşim să finalizăm lucrările până în toamna anului viitor, odată cu demararea anului şcolar 2018-2019. O altă investiţie pe care dorim să o demarăm în acest an se referă la dotarea cu camere video de supraveghere. Încă nu ştim exact suma pe care o putem aloca acestei investiţii deoarece bugetul pe acest an nu a fost încă aprobat. Investiţia va fi fie integrală pe acest an, fie bianuală. De asemenea, suntem aproape de finalizare cu partea de infrastructură rutieră şi trotuare. În funcţie de cât ne va permite bugetul, vom continua şi în Cristeşti şi în Vălureni să modernizăm trotuarele. E un capitol la care stăm foarte bine. Pe lângă aceste proiecte avem şi o serie de studii de fezabilitate pentru mai multe proiecte pe care dorim să le demarăm, cum ar fi construirea unei case mortuare în Vălureni şi modernizarea din fonduri europene a drumului de legătură dintre Cristeşti şi Vălureni. Tot la partea de investiţii avem în vedere pavarea curţii Şcolii Gimnaziale din Cristeşti şi modernizarea terenului sintetic de fotbal. Avem solicitări pentru a-l transforma într-un teren mare de fotbal, iar terenul multifuncţional actual să îl mutăm la şcoală. Nu în ultimul rând, avem un proiect pentru comunitate, vom organiza în premieră Ziua Comunei Cristeşti, eveniment care va avea loc în primul week-end din luna septembrie.
A consemnat Alex TOTH

Related posts

Proiect pentru extinderea pistei de aterizare-decolare a Aeroportului Transilvania Târgu Mureș

Ligia Voro

MS | Blazonul afacerilor

[Enjoy Transylvania!] Bibliotheca Telekiana

Transilvania Business

Județul Mureș, campion la producția de lapte

Stefana Muresan

Tiberiu Dima – BASF: „Să facem cel mai bun an din viaţa noastră”

Ligia Voro

Noutăți în domeniul intervențiilor artroscopice

Stefana Muresan

Cel mai bun vin de desert e în județul Mureș. E produs după o rețetă austriacă

Ion Surdu

Cluj, Alba, Mureş, Braşov, Arad şi Timiş – judeţe care au atras investiţii străine de peste 1 miliard de euro

Stefana Muresan

Administratorul Autodomus SA Reghin, Maria Huprich – voință, putere de muncă și succes în agricultură

Stefana Muresan

MS | TM. Făcut în Tîrgu Mureș

Transilvania Business

Regiunea Centru ar da Bucureștiul pe Bruxelles

redactia

Hirschmann România și IRUM, finanțare de la Guvern pentru investiții

Ligia Voro

Apele Române vor face inventarul zonelor expuse la inundații din Ardeal

Nora Dumitrescu

Dată stabilită: Shopping City Târgu Mureș se va deschide în martie 2020

Ligia Voro

Raport de admitere în comisia de transporturi pe Autostrada Târgu Mureş-Iaşi

redactia

Familia Cotoi (Mobila Dalin) din Reghin, 9 mil. euro pe an din mobilier tapiţat

Stefana Muresan

Constructorii Astaldi și Max Boegl, ritm intens de lucru pe lotul dintre Iernut și Chețani (A3). Când se va putea circula

Stefana Muresan

True Travel Târgu Mureș, noutăți de ultimă oră despre noul sezon!

Ligia Voro

Centrul Medical Cardio Med Tîrgu Mureș este un lider recunoscut pe plan european în domeniul cardiologiei de vârf

Stefana Muresan

E.ON România – Peste 80 de kilometri din reţeaua de distribuţie a gazelor naturale din judeţul Mureş, modernizați în anul 2018

redactia

Prima ediție a Made in Romania s-a încheiat. Transilvania și Banat reprezentate la vârf

Ligia Voro

Județele din Transilvania și Banat în topul aplicanților pentru microgranturi

Traian Dan

Eldi Brutăria, model de succes în industria de panificaţie

Stefana Muresan

Platformă suport pentru micii producători mureșeni. De pe agro-mania.ro cumpără, de astăzi, produse locale

Ligia Voro

Leave a Comment