Brașov Lideri si afaceri

IKEA, trei posibile locații pentru un magazin în Brașov

Compania suedeză IKEA analizează trei posibile locații pentru a pătrunde pe piața brașoveană, potrivit unor surse din piață, citate de bizbrasov.ro.
După ce discuțiile dintre proprietarii Macro Mall și cei de la Casa Rusu au picat, pe fir ar fi intrat suedezii de la IKEA, interesați de deschiderea unui magazin de dimensiuni medii la Brașov. Potrivit sursei citate, Macro Mall, primul mall din Brașov, are o suprafaţă închiriabilă de peste 7.700 de metri pătraţi și a fost deschis în 2005, în urma unor investiții de opt milioane de euro realizate de compania AWG Macro. AWG Macro era detinuta, potrivit ultimelor informatii, de Aliosa Wagner, un cetatean german de origine romana, si de olandezul Gerard Heinen, care controleaza compania filipineza Neoart Corp, cea care a produs, printre altele, decorurile pentru filmul Jurassic Park al lui Steven Spielberg. De altfel, la decorarea centrului comercial au fost folosite o parte din decorurile utilizate chiar in filmul Jurassic Park. În 2006, firma a vândut centrul comercial cu 19 milioane de euro către fondul britanic de investiţii Carpathian.
O altă locație analizată de suedezi este amplasată în noul proiect de regenerare urbană Coresi, suedezii urmând, probabil, dacă aleg această locație, să cumpere teren de la Immochan România, compania care a cumpărat în 2012, cu 25 de milioane de euro, peste 100 de hectare de la Flavus Investiții, compania care achiziționase platforma Tractorul cu 82 de milioane de euro în urma falimentului producătorului brașovean de tractoare.
Cea de-a treia locație analizată se află în spatele clădirii de birouri Brașov Business Park, aici negocierile purtându-se fie cu belgienii din grupul Vlerick, cei care au construit imobilul, fie cu Dan Cămârzan, cel care a cumpărat suprafețe de teren în zonă înainte de apariția crizei. Totuși, Cămârzan pare prins mai mult în proiecte rezidențiale decât în cele de retail, motiv pentru care este puțin probabil ca tranzacția să îl vizeze.
În ultimii ani s-a mai vorbit de alte două posibile locații pentru un viitor magazin IKEA. Una dintre acestea este fosta fabrică Fartec, unde cei de la Alphaville își vor muta „teatrul de operațiuni” după finalizarea proiectelor din Răcădău.
Suedezii de la IKEA au investit circa 200 milioane de euro în România în cei şapte ani de la intrarea pe piaţă. Cea mai mare investiţie realizată până acum aici a fost achiziţia în vara lui 2015 a 33.600 de hectare de pădure pe care a plătit 56 milioane de euro. Grupul suedez şi-a extins activitatea şi pe sectorul imobiliar. În 2010, divizia imobiliară a grupului Inter IKEA a cumpărat terenul de 5,1 hectare al fabricii Timpuri Noi din Bucureşti, pentru care a plătit 34,6 milioane de euro. Un an mai târziu compania a cumpărat de la firma Baduc alte două hectare de teren pentru circa 13 milioane de euro. Pe cele două loturi se dezvoltă birouri şi locuinţe.
Anul trecut, compania i-a plătit circa 24 milioane de euro lui Teia Sponte, fost vicepreşedinte al echipei Steaua Bucreşti, pentru terenul de 48 de hectare al fostului IAS Mogoşoaia. Cumpărătorul vrea să construiască aici un proiect mixt, predominant rezidenţial. IKEA este printre puţinele grupuri care îşi permit să se extindă din surse proprii, nefiind nevoit să se îndatoreze.

Related posts

Noul birou al AHK România

Papuc Irina

Solaris va livra 9 autobuze electrice la Sibiu

Nicolae Pop

Universitatea Transilvania din Brașov a primit ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de „Ofițer” din partea Președintelui României

redactia

Brașovul iese din clasamentul orașelor cu valori ridicate de poluare a aerului din cauza traficul auto: o nouă investiție de 16 milioane de lei

Papuc Irina

Roman SA va încheia anul cu o producție de 33 de camioane

Stefana Muresan

Timişoara: Americanii de la Azur văd afaceri în creştere cu 10%

Stefana Muresan

Camera Economică a Austriei, întâlnire cu reprezentanții Guvernului

Stefana Muresan

Genpact a bugetat afaceri de 125 mil. dolari

Stefana Muresan

Povestea familiei Talpeș, deținătoarea Bitdefender – afacere evaluată la peste 600 mil. de euro, subiectul unui reportaj al BBC

Stefana Muresan

„Educație cu profit în viitor”, proiect derulat de Camera de Comerț și Industrie Brașov

Stefana Muresan

ASA Cons din Turda, afaceri de peste 17,5 mil. euro

Stefana Muresan

„Numărul de joburi continuă să crească”. Brașovul, a cincea ofertă de angajare în 2020

Papuc Irina

În 2020, AFI Europe România a continuat proiectele de dezvoltare, în ciuda pandemiei

Transilvania Business

Brașov: Giganții de la Schaeffler, primul rulment etanș uriaș din lume

Stefana Muresan

Eximtur, creştere pe toate segmentele de business

Stefana Muresan

Compania Jidvei a premiat câștigătorii Festivalului Național de Folclor „Strugurele de aur”

Ligia Voro

700.000 de beculețe vor lumina Brașovul, începând cu 1 Decembrie, Ziua Națională a României

Papuc Irina

170.200 de femei din Regiunea Centru beneficiare ale unui proiect privind prevenția cancerului de col uterin

Ligia Voro

Ovi D. Pop – povestea Duran’s Press

Traian Dan

Carmen Neagu, CEO-ul EnergoBit, numită administrator al Cora

Stefana Muresan

Brașov: Starbucks, Schaeffler sau Quin, printre angajatorii de la Târgul de Joburi

Stefana Muresan

McGuireWoods Consulting, nouă conducere a biroului din România

redactia

Immochan finalizează faza a doua a Coresi Business Park în 2018 și continuă dezvoltarea

Ionut Oprea

Trei regionale din Transilvania – treceri de cale ferată cu covor antiderapant

Nora Dumitrescu

Leave a Comment