Compania suedeză IKEA analizează trei posibile locații pentru a pătrunde pe piața brașoveană, potrivit unor surse din piață, citate de bizbrasov.ro.
După ce discuțiile dintre proprietarii Macro Mall și cei de la Casa Rusu au picat, pe fir ar fi intrat suedezii de la IKEA, interesați de deschiderea unui magazin de dimensiuni medii la Brașov. Potrivit sursei citate, Macro Mall, primul mall din Brașov, are o suprafaţă închiriabilă de peste 7.700 de metri pătraţi și a fost deschis în 2005, în urma unor investiții de opt milioane de euro realizate de compania AWG Macro. AWG Macro era detinuta, potrivit ultimelor informatii, de Aliosa Wagner, un cetatean german de origine romana, si de olandezul Gerard Heinen, care controleaza compania filipineza Neoart Corp, cea care a produs, printre altele, decorurile pentru filmul Jurassic Park al lui Steven Spielberg. De altfel, la decorarea centrului comercial au fost folosite o parte din decorurile utilizate chiar in filmul Jurassic Park. În 2006, firma a vândut centrul comercial cu 19 milioane de euro către fondul britanic de investiţii Carpathian.
O altă locație analizată de suedezi este amplasată în noul proiect de regenerare urbană Coresi, suedezii urmând, probabil, dacă aleg această locație, să cumpere teren de la Immochan România, compania care a cumpărat în 2012, cu 25 de milioane de euro, peste 100 de hectare de la Flavus Investiții, compania care achiziționase platforma Tractorul cu 82 de milioane de euro în urma falimentului producătorului brașovean de tractoare.
Cea de-a treia locație analizată se află în spatele clădirii de birouri Brașov Business Park, aici negocierile purtându-se fie cu belgienii din grupul Vlerick, cei care au construit imobilul, fie cu Dan Cămârzan, cel care a cumpărat suprafețe de teren în zonă înainte de apariția crizei. Totuși, Cămârzan pare prins mai mult în proiecte rezidențiale decât în cele de retail, motiv pentru care este puțin probabil ca tranzacția să îl vizeze.
În ultimii ani s-a mai vorbit de alte două posibile locații pentru un viitor magazin IKEA. Una dintre acestea este fosta fabrică Fartec, unde cei de la Alphaville își vor muta „teatrul de operațiuni” după finalizarea proiectelor din Răcădău.
Suedezii de la IKEA au investit circa 200 milioane de euro în România în cei şapte ani de la intrarea pe piaţă. Cea mai mare investiţie realizată până acum aici a fost achiziţia în vara lui 2015 a 33.600 de hectare de pădure pe care a plătit 56 milioane de euro. Grupul suedez şi-a extins activitatea şi pe sectorul imobiliar. În 2010, divizia imobiliară a grupului Inter IKEA a cumpărat terenul de 5,1 hectare al fabricii Timpuri Noi din Bucureşti, pentru care a plătit 34,6 milioane de euro. Un an mai târziu compania a cumpărat de la firma Baduc alte două hectare de teren pentru circa 13 milioane de euro. Pe cele două loturi se dezvoltă birouri şi locuinţe.
Anul trecut, compania i-a plătit circa 24 milioane de euro lui Teia Sponte, fost vicepreşedinte al echipei Steaua Bucreşti, pentru terenul de 48 de hectare al fostului IAS Mogoşoaia. Cumpărătorul vrea să construiască aici un proiect mixt, predominant rezidenţial. IKEA este printre puţinele grupuri care îşi permit să se extindă din surse proprii, nefiind nevoit să se îndatoreze.
Citește și:
Cu câți bani îți cumperi un castel în Banat
Numeroase monumente istorice și de lux din provinciile istorice Transilvania și Banat au apărut în Catalogul de Real…
14 octombrie 2024
Maxi Prest, Opentrans și Diferit vor deszăpezi Clujul la iarnă
Cei trei operatori de intervenție care au obținut contractele de deszăpezire acționează în cinci sectoare ale județului. Consiliul…
14 octombrie 2024
Inovație și colaborare la BeHEALTH 2024 Cluj-Napoca
BeHEALTH, unul dintre cele mai importante evenimente internaționale dedicate sănătății și bioeconomiei, revine în acest an cu o…
14 octombrie 2024
Proprietara hotelului Aventus din Băile Felix construiește un nou obiectiv turistic
Valentina Birta, antreprenoarea care deține la Băile Felix hotelul Aventus a înființat anul acesta o societate comercială împreună…
14 octombrie 2024
Noaptea Sinagogilor deschise la Oradea
Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor (Oradea Heritage) se alătură comunităților evreiești din țară și…
14 octombrie 2024
Caravana Business Evolution revine la Constanta pe 15 octombrie 2024
Dupa succesul evenimentelor anterioare de anul acesta din Bacau, Satu Mare, Suceava, Craiova si Oradea, Doingbusiness.ro revine cu…
14 octombrie 2024
HiSky lansează noi zboruri spre București și Londra de pe Aeroportul Oradea
Începând cu 14 octombrie 2024, pasagerii din Oradea vor beneficia de zboruri directe către București și Londra, operate…
14 octombrie 2024
Orașul dintre bălării. Cum prind viață zonele urbane abandonate
Fabrici părăsite, terenuri virane, depozite dezafectate din Cluj sau Satu Mare se transformă peste noapte în platouri de…
13 octombrie 2024