Brașov Lideri si afaceri

IKEA, trei posibile locații pentru un magazin în Brașov

Compania suedeză IKEA analizează trei posibile locații pentru a pătrunde pe piața brașoveană, potrivit unor surse din piață, citate de bizbrasov.ro.
După ce discuțiile dintre proprietarii Macro Mall și cei de la Casa Rusu au picat, pe fir ar fi intrat suedezii de la IKEA, interesați de deschiderea unui magazin de dimensiuni medii la Brașov. Potrivit sursei citate, Macro Mall, primul mall din Brașov, are o suprafaţă închiriabilă de peste 7.700 de metri pătraţi și a fost deschis în 2005, în urma unor investiții de opt milioane de euro realizate de compania AWG Macro. AWG Macro era detinuta, potrivit ultimelor informatii, de Aliosa Wagner, un cetatean german de origine romana, si de olandezul Gerard Heinen, care controleaza compania filipineza Neoart Corp, cea care a produs, printre altele, decorurile pentru filmul Jurassic Park al lui Steven Spielberg. De altfel, la decorarea centrului comercial au fost folosite o parte din decorurile utilizate chiar in filmul Jurassic Park. În 2006, firma a vândut centrul comercial cu 19 milioane de euro către fondul britanic de investiţii Carpathian.
O altă locație analizată de suedezi este amplasată în noul proiect de regenerare urbană Coresi, suedezii urmând, probabil, dacă aleg această locație, să cumpere teren de la Immochan România, compania care a cumpărat în 2012, cu 25 de milioane de euro, peste 100 de hectare de la Flavus Investiții, compania care achiziționase platforma Tractorul cu 82 de milioane de euro în urma falimentului producătorului brașovean de tractoare.
Cea de-a treia locație analizată se află în spatele clădirii de birouri Brașov Business Park, aici negocierile purtându-se fie cu belgienii din grupul Vlerick, cei care au construit imobilul, fie cu Dan Cămârzan, cel care a cumpărat suprafețe de teren în zonă înainte de apariția crizei. Totuși, Cămârzan pare prins mai mult în proiecte rezidențiale decât în cele de retail, motiv pentru care este puțin probabil ca tranzacția să îl vizeze.
În ultimii ani s-a mai vorbit de alte două posibile locații pentru un viitor magazin IKEA. Una dintre acestea este fosta fabrică Fartec, unde cei de la Alphaville își vor muta „teatrul de operațiuni” după finalizarea proiectelor din Răcădău.
Suedezii de la IKEA au investit circa 200 milioane de euro în România în cei şapte ani de la intrarea pe piaţă. Cea mai mare investiţie realizată până acum aici a fost achiziţia în vara lui 2015 a 33.600 de hectare de pădure pe care a plătit 56 milioane de euro. Grupul suedez şi-a extins activitatea şi pe sectorul imobiliar. În 2010, divizia imobiliară a grupului Inter IKEA a cumpărat terenul de 5,1 hectare al fabricii Timpuri Noi din Bucureşti, pentru care a plătit 34,6 milioane de euro. Un an mai târziu compania a cumpărat de la firma Baduc alte două hectare de teren pentru circa 13 milioane de euro. Pe cele două loturi se dezvoltă birouri şi locuinţe.
Anul trecut, compania i-a plătit circa 24 milioane de euro lui Teia Sponte, fost vicepreşedinte al echipei Steaua Bucreşti, pentru terenul de 48 de hectare al fostului IAS Mogoşoaia. Cumpărătorul vrea să construiască aici un proiect mixt, predominant rezidenţial. IKEA este printre puţinele grupuri care îşi permit să se extindă din surse proprii, nefiind nevoit să se îndatoreze.

Related posts

Coșuri cadou corporate de sărbători – pentru succesul afacerii tale

Nicolae Pop

2,4 milioane de euro pentru calea ferată Predeal-Brașov

Stefana Muresan

Cum puteți accesa sute de milioane de euro pentru a ieși din criză. Fonduri disponibile: până la 1 miliard de euro

Papuc Irina

Pineberry, cămășile „no one without”

Papuc Irina

BV | Rege Automotive a fost preluată de un grup indian

Transilvania Business

CNAIR a semnat contractul pentru realizarea centurii Comarnic, care va fi gata peste șapte luni

Stefana Muresan

Banca Transilvania a contribuit in ultimii 5 ani cu peste 2,1 miliarde de lei- taxe si alte contributii la bugetul de stat

Stefana Muresan

Refresh online pentru promovarea Romaniei

Femeia de afaceri Daniela Mariscu, nominalizată la Bruxelles pentru Excelenţă în Antreprenoriat

Stefana Muresan

The Woman 2020. Panel mamă-fiică: Moștenirea constă în felul în care educăm generațiile viitoare de lideri

Nicolae Pop

DIGI anunță intenția de listare pe Bursă

Stefana Muresan

FOTO: Golf, soare și tentația hole-in-one la Transilvania Business Challenger

Ligia Voro

Cinci localități din Transilvania în top 10 cele mai îmbătrânite orașe

Ligia Voro

Brașov: Sunnyville (Wallberg Properties), vânzări record în trei luni

Stefana Muresan

Afacerile AdePlast au crescut cu 10% în primul trimestru

Stefana Muresan

Apartamentele vechi din Cluj-Napoca, mai scumpe decât cele noi

Nora Dumitrescu

POZITIV TB: Mihai Tătăran, manager general Avaelgo – „Analizăm cum va arăta lumea și investim în produse noi ce vor putea fi vândute în 6-12 luni din momentul acesta”

Ion Surdu

Brașovul va avea o nouă zonă pietonală. Cum va arăta aceasta

Papuc Irina

Lem’s, Casa Rusu, Ikea, Elvila și Mobexpert atacă piața în 2017

Stefana Muresan

PMG Sinter, investiție de 10 milioane de euro în Brașov

Stefana Muresan

MEP Retail, liber să preia Profi

Stefana Muresan

Nou director pentru NRCC

Transilvania Business

Elvețienii de la ALU MENZIKEN – investiții de 44 mil euro, în Satu Mare

Stefana Muresan

SIXT Group România – creștere de 20% a business-ului și peste 20 de milioane de euro investiție în toate diviziile, în 2018

Nicolae Pop

Leave a Comment