Brașov Lideri si afaceri

IKEA, trei posibile locații pentru un magazin în Brașov

Compania suedeză IKEA analizează trei posibile locații pentru a pătrunde pe piața brașoveană, potrivit unor surse din piață, citate de bizbrasov.ro.
După ce discuțiile dintre proprietarii Macro Mall și cei de la Casa Rusu au picat, pe fir ar fi intrat suedezii de la IKEA, interesați de deschiderea unui magazin de dimensiuni medii la Brașov. Potrivit sursei citate, Macro Mall, primul mall din Brașov, are o suprafaţă închiriabilă de peste 7.700 de metri pătraţi și a fost deschis în 2005, în urma unor investiții de opt milioane de euro realizate de compania AWG Macro. AWG Macro era detinuta, potrivit ultimelor informatii, de Aliosa Wagner, un cetatean german de origine romana, si de olandezul Gerard Heinen, care controleaza compania filipineza Neoart Corp, cea care a produs, printre altele, decorurile pentru filmul Jurassic Park al lui Steven Spielberg. De altfel, la decorarea centrului comercial au fost folosite o parte din decorurile utilizate chiar in filmul Jurassic Park. În 2006, firma a vândut centrul comercial cu 19 milioane de euro către fondul britanic de investiţii Carpathian.
O altă locație analizată de suedezi este amplasată în noul proiect de regenerare urbană Coresi, suedezii urmând, probabil, dacă aleg această locație, să cumpere teren de la Immochan România, compania care a cumpărat în 2012, cu 25 de milioane de euro, peste 100 de hectare de la Flavus Investiții, compania care achiziționase platforma Tractorul cu 82 de milioane de euro în urma falimentului producătorului brașovean de tractoare.
Cea de-a treia locație analizată se află în spatele clădirii de birouri Brașov Business Park, aici negocierile purtându-se fie cu belgienii din grupul Vlerick, cei care au construit imobilul, fie cu Dan Cămârzan, cel care a cumpărat suprafețe de teren în zonă înainte de apariția crizei. Totuși, Cămârzan pare prins mai mult în proiecte rezidențiale decât în cele de retail, motiv pentru care este puțin probabil ca tranzacția să îl vizeze.
În ultimii ani s-a mai vorbit de alte două posibile locații pentru un viitor magazin IKEA. Una dintre acestea este fosta fabrică Fartec, unde cei de la Alphaville își vor muta „teatrul de operațiuni” după finalizarea proiectelor din Răcădău.
Suedezii de la IKEA au investit circa 200 milioane de euro în România în cei şapte ani de la intrarea pe piaţă. Cea mai mare investiţie realizată până acum aici a fost achiziţia în vara lui 2015 a 33.600 de hectare de pădure pe care a plătit 56 milioane de euro. Grupul suedez şi-a extins activitatea şi pe sectorul imobiliar. În 2010, divizia imobiliară a grupului Inter IKEA a cumpărat terenul de 5,1 hectare al fabricii Timpuri Noi din Bucureşti, pentru care a plătit 34,6 milioane de euro. Un an mai târziu compania a cumpărat de la firma Baduc alte două hectare de teren pentru circa 13 milioane de euro. Pe cele două loturi se dezvoltă birouri şi locuinţe.
Anul trecut, compania i-a plătit circa 24 milioane de euro lui Teia Sponte, fost vicepreşedinte al echipei Steaua Bucreşti, pentru terenul de 48 de hectare al fostului IAS Mogoşoaia. Cumpărătorul vrea să construiască aici un proiect mixt, predominant rezidenţial. IKEA este printre puţinele grupuri care îşi permit să se extindă din surse proprii, nefiind nevoit să se îndatoreze.

Related posts

Brașov: Preluarea Star East Pet de către gigantul austriac ALPLA, aprobată

Stefana Muresan

Asirom – vânzări dublate, profit în creștere

Stefana Muresan

Ambient, liber la franciză

Stefana Muresan

The Woman a adus in prim plan femeia lider a zilelor noastre

Ofertă de 11,6 milioane de euro: Electroprecizia AG Săcele și Electrogrup au câștigat licitația pentru lucrări la viitorul Aeroport Brașov

Papuc Irina

Producătorul de mobilă Conalcri Prod din Măieruş, judeţul Braşov, afaceri de 6 mil. euro. Printre clienți, retailerii Naturlich și Leroy Merlin

Stefana Muresan

Emag va face livrări cu dube electrice în Ardeal

Nora Dumitrescu

Compania din domeniul automotive Quin România angajează 100 de muncitori la Brașov

redactia

Startupul de la Sibiu care vrea să redefinească tranzacțiile la nivel global. „Blockchain-ul va avea un puternic efect asupra creșterii PIB-ului global”

Ion Surdu

Operatorul depozitului ecologic de deşeuri Braşov FIN-ECO activizează în regim normal și face apel la colectarea separată a gunoiului

Ion Surdu

Creștere de peste 50% a profitului pentru AGROSEL în 2015

B | Smartree ofera servicii de salarizare pe orice platforma software a clientilor

Brașov: Hodlmayr va transporta 15.000 de masini pentru Toyota Romania anul acesta

redactia

FOTO: Cu ochii pe offshore, la FOREN 2018

Ligia Voro

NEPI continuă investițiile: 40 mil. euro în Satu Mare, 20 mil. în Sibiu

Stefana Muresan

"Zilele Educației Mecatronice" la UTB

Ionel Albu

eMAG, cel mai mare showroom din provincie, la Sibiu

Stefana Muresan

Director general Teraplast: Cererea pe care o avem este în linie cu prognozele de buget, dar acum depindem de deciziile statului

Ion Surdu

Bosch Service Solutions își mută operațiunile într-o nouă clădire de birouri din Timișoara

redactia

Smartree ofera servicii de salarizare pe orice platforma software a clientilor

Autoliv atrage tot mai mulţi ingineri în Tech Center-ul său de la Braşov

redactia

Andrei Trifan: ”În 2018, ne propunem să deschidem încă 10 restaurante Subway în țară”

Stefana Muresan

Stabilus România, în liga premier a industriei auto

Stefana Muresan

Refresh online pentru promovarea Romaniei

Leave a Comment