Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Directorul general Romgaz, Virgil Metea: Romgaz, într-o situație și o poziție financiară bună

Romgaz a plătit anul trecut impozit asupra veniturilor suplimentare în sumă totală de 291,44 milioane lei, iar această supraimpozitare s-ar putea să mai “supraviețuiască “o perioadă, ca fază intermediară, după liberalizarea pieței gazelor, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, directorul general al Romgaz, Virgil Metea.
Potrivit acestuia, odată cu liberalizarea prețului gazelor, ar putea apărea o sezonalitate a prețurilor vară/iarnă, dar cel mai important lucru este ca, din punct de vedere social, cei care au nevoie să poată fi susținuți pe programe coerente.
Virgil Metea a mai afirmat că Romgaz ar putea începe în 2020 exploatarea comercială a gazelor din Marea Neagră, tot atunci urmând să fie finalizate și lucrările la Termocentrala de la Iernut.
El a mai vorbit în interviu despre planurile de investiții ale companiei, despre descoperirile de zăcăminte, despre raportul Comisiei Europene referitor la piața de gaze din România, dar și despre fondul suveran de investiții.
Directorul general al Romgaz a apreciat că liberalizarea este o provocare, ”poate datorită faptului că avem de răspuns la niște întrebări referitoare la liberalizarea asta, apropo de cât de pregătiți suntem, vizavi de ce înseamnă competiție, ce înseamnă concurență, ce înseamnă monitorizare, ce înseamnă regim fiscal”.
”Romgaz este într-o situație și o poziție financiară bună. Nu am asociat niciodată și cel puțin pentru ceea ce înseamnă investiții în România și onshore, situația internațională vizavi de prețuri cu necesitatea investițiilor. Pe de altă parte, s-a întâmplat, ca, de exemplu, în 2016, să ne scadă destul de mult volumul de investiții, pentru că s-au suprapus multe schimbări în piață, inclusiv cu legea, cu normele de aplicare… Spre exemplu, explorarea a fost scoasă de sub incidența achizițiilor publice, la modul general vorbind, ele trecând pe un alt segment din care trebuia să îți faci unele proceduri proprii, astea au încetinit destul de mult. Pe de altă parte, bineînțeles că nici noi n-am insistat, ținând cont de faptul că prețul gazului era undeva foarte jos, n-am insistat pentru toate investițiile luate la global să insistăm pe ele, mai ales cele care nu se refereau explicit la activitatea de bază”, a mai spus Virgil Metea.
Cu privire la investițiile din acest an, directorul Romgaz a susținut: ”Noi încercăm și se poate observa și din ce ne-am programat în ultimii ani, în jurul a un miliard lei, sensibil peste un miliard de lei, dar sperăm să și putem să le realizăm”.
Cu privire la investiția de la Iernut, Metea a dat asigurări că toate graficele arată că se va finaliza în termen.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Clujul, promovat cu succes la Salonul Mondial de Turism de la Paris

Articolul următor

Alesonor, alte 21 de locuinţe în ansamblul Amber Gardens

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share