Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Proiecte nominalizate la Mies van der Rohe Award 2017, expuse la Iasi

Cele 355 de proiecte nominalizate la Premiul Uniunii Europene de arhitectura contemporană Mies van der Rohe Award 2017 vor fi expuse la Iasi

  • Romania are un proiect nominalizat in cele 40 de proiecte finaliste: Take a(l)titude din cadrul Archaeus ltd., Fagaras Mountain, Romania.
  • Expozitia va putea fi vizitată între 4 și 7 aprilie la Palatul Culturii
  • Expozitia va fi insotita de expozitia Young Talent in Architecture Awards (YTAA) si expozitia proiectelor castigatoare ale Romanian Building Awards – editia 2016

Ordinul Arhitectilor din România cu sutinerea asociatiei culturale PRO EVENT si filialelor locale OAR – București, Iași, Transilvania și Timiș anuntă expunerea, in premieră in România, a expozitiei The European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2017.

The European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award este oferit la fiecare doi ani pentru a recunoaște și premia producția arhitecturală de calitate din Europa.

În această direcție, Premiul adduce o atenție deosebită asupra contribuției majore a profesioniștilor europeni la dezvoltarea de noi idei și tehnologii.

În același timp, premiul oferă atât publicului larg cât ș instituțiilor publice oportunitatea de a dobândi o înțelegere mai clară asupra rolului cultural al arhitecturii în construcția orașelor noastre.

Nominalizări pentru European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2017

România a înscris 10 proiecte în competiție și unul dintre acesta a fost selecționat în lista scurtă a nominalizărilor la premiu. Take a(l)titude din cadrul Archaeus ltd., Fagaras va fi prezentat la vernisajul expoziției de la Iași de însuși cretorul sau arhitectul Marius Miclăuș.

Din lista celor 355 proiecte, redăm lista proiectelor funcție de țara în care au fost construite:

Număr proiecte propuseȚara
28 proiecteFranța
28 proiecteSpania
19 proiecteUK
17 proiecteGermania
17 proiecteItalia
16 proiecteDanemarca
15 proiecteAustria
14 proiecteOlanda
13 proiecteTurcia
13 proiectePortugalia
13 proiecteBelgia
13 proiecteNorvegia
10 proiecteCehia
10 proiecteGrecia
10 proiectePolonia
10 proiecteRomania
10 proiecteSlovenia
9 proiecteIrlanda
9 proiecteFinlanda
8 proiecteCroatia
8 proiecteCipru
8 proiecteUngaria
8 proiecteLetonia
7 proiecteEstonia
7 proiecteGeorgia
7 proiecteLituania
6 proiecteSuedia
5 proiecteLuxemburg
4 proiecteSerbia
4 proiecteSlovacia
3 proiecteBulgaria
2 proiecteAlbania
2 proiecteIslanda
1 proiectMalta
1 proiectBosnia Herzegovina
1 proiectUcraina

Istoric

Inițiată în 1987, în baza stabilirii unui accord între Parlamentul European și  Consiliul Orasului Barcelona, the European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award este organizat de Fundació Mies van der Rohe și Comisia Europeană  din 2001. Premiul este acordat la doi ani. Principalul obiectiv este de a dobandi o intelegere cat mai clara a transformării spațiului construit din Europa; de a recunoaște și stabili excelența și inovația în domeniul arhitecturii (in termini conceptuali și ai construcției) și de a atrage atenția asupra importanței contribuției profesioniștilor europeni în dezvoltarea de noi idei, a clienților care sprijină arhitecții și cetățenii care se bucură de lucrările arhitecturale din orașele lor.

Procesul de evaluare

86 experți independenți, asociații naționale de arhitectură din cele 39 de țări participante și Comitetul consultativ au nominalizat cele 355 de proiecte care vor concura pentru Premiul cel mare și Premiul Arhitectul Emergent. Juriul a realizat o listă scurtă de 40 de lucrări la sfârșitul lunii ianuarie 2017 și apoi a anunțat cele 5 finaliste care vor fi vizitate în luna aprilie. Ceremonia de premiere va avea loc pe 26 mai, la Mies van der Rohe Pavilion la Barcelona cu câștigătorii, finaliștii, membrii juriului, clienții lucrărilor, autoritățile din partea Comisiei Europene și Parlamentul și Consiliul Local Barcelona și toți cei care susțin o arhitectură care să răspundă nevoilor secolului nostru.

Premiul

Câștigătorul premiului primește 60.000 € și o sculptură care evocă Pavilionul Mies van der Rohe de la Barcelona. Profesioniștii aflați la început de drum în cariera lor au posibilitatea de a deveni câștigători ai Premiului Arhitect Emergent/ în dezvoltare, și de a primi sculptura împreună cu 20.000 €. Prestigiul Premiului și determinarea de a disemina cunoștințele și savoir-faire- ul arhitecților europeni este devansată cu organizarea de expoziții și dezbateri la nivel mondial, aducand arhitectura mai aproape de cetățeni.

Expoziția The European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award va fi însoțită de Young Talent in Architecture Awards (YTAA) 2016 și Romanian Building Award 2016

Young Talent in Architecture Awards (YTAA) este organizat de Fundació Mies van der Rohe, cu sprijinul Programului Europa Creativă, ca o prelungire a Premiului Uniunii Europene pentru arhitectură contemporană – Mies van der Rohe.

Prin reunirea celor mai talentați arhitecți și cele mai bune firme de arhitectura, câștigătorii din YTAA au șansa de a găsi strategii cuprinzătoare de îmbunătățire a sinergiei și complementarității cu firmele de arhitectură și de a lucra efectiv în domeniu cu biroul pe care aceștia îl aleg.

YTAA urmărește să sprijine talentul proaspeților absolvenți de arhitectură, urbanism și peisagistică, care vor fi responsabili pentru transformarea mediului nostru în viitor. YTAA a apărut din curiozitatea și interesul studenților aflați în stadiile inițiale în dezvoltarea acestora, și din dorința de a sprijini talentul lor, ca aceștia să intre în lumea profesională.

Cele 211 proiecte din competitia YTAA 2016 for veni în România, însoțind expoziția The European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award, în fiecare dintre orașele București, Iași, Cluj-Napoca și Timisoara.

Romanian Building Award – Premiile Naționale pentru Spațiul Construit – este un proiect ambițios care a pornit la drum cu gândul la necesitatea edificării unei culturi a calității spațiului construit în România.
Proiectul, având ca inițiatori și organizatori Ordinul Arhitecților din România, Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”, Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii și Asociația Pro Event, își propune să identifice și să promoveze cele mai valoroase proiecte construite recent în România, proiecte care au potențialul de a deveni parte a patrimoniului național.

Romanian Building Awards (RBA) completează seria conferințelor internaționale de arhitectură LAUD, INGLASS, RIFF și GIS – reunite sub platforma (unică in România) dedicată domeniului arhitecturii: SHARE – share-architects.com dezvoltată de asociația culturală PRO EVENT și agenția de comunicare ABplus events.
Foto: Dan Purice

Total
0
Shares
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Conferințele internationale „NEW CITIES” la Iasi, Cluj – Napoca si Timisoara

Articolul următor

Castigatorii PIN2017 Awards Gala

Citește și:
Citeste mai mult

Cities of Tomorrow #9: Green Cities

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România) organizează în perioada 13-16 septembrie 2021 cea de-a noua ediție…
Citeste mai mult

Conferința Pro Afaceri Verzi Brașov

Pe data de 10 septembrie, Primăria Brașov și Asociația ProAfaceri Brașov vor organiza o conferință dedicată mediului de…
Zi de Zi știri economice:
Total
0
Share