Agricultura

Danezii de la FirstFarms țintesc dublarea terenurilor în România

FirstFarms, unul dintre investitorii danezi activi pe piaţa terenurilor arabile din România, vrea să îşi dubleze suprafaţa pe care o cultivă cu cereale şi oleaginoase în România, până în 2020. Sunt încurajaţi de preţurile încă mici la terenurile arabile, pe care le evaluează la de 1,6 ori mai mult decât preţul de achiziţie.
FirstFarms, o companie deţinută de mai mulţi investitori danezi şi AP Pension, o companie de pensii ocupaţionale tot din Danemarca, care exploatează terenuri în România, Slovacia şi mai nou Ungaria are în plan continuarea investiţiilor pe plan local în achiziţionarea şi arendarea de terenuri, se arată în raportul financiar al companiei, itat de economica.net.
Până în 2020 doresc să îşi dubleze suprafaţa cultivată, până la aproximativ 16.000 de hectare, urmare a preţurilor încă bune la terenul românesc. Astfel, conform estimărilor FirstFarms, compania a cumpărat teren la un preţ mediu de 19.136 DKK pe hectar (2.570 de euro) faţă de un preţ “corect” evaluat la 32.000 de DKK hectarul (4.300 de euro).
Per total, compania apreciază că a investit 101 de milioane de DKK (13,5 milioane de euro) într-un teren care valorează 171 milioane de DKK (22,9 milioane de euro). “Valoarea terenului în România variază de la zonă la zonă în funcţie de calitate, condiţiile climatice şi gradul de comasare. Nu există însă date oficiale şi statistici cu privire la achiziţia de teren şi de aceea este greu să obţii informaţii corecte despre acest aspect”, se arată în raportarea FirstFarms unde se atrage atenţia că preţurile terenurilor sunt în creştere, dar numărul tranzacţiilor este încă limitat.
Compania are însă probleme cu terenurile neînregistrate. În 2016 compania a raportat o pierdere contabilă de 3.6 milioane de DKK în Romania ca urmare a deprecierii valorii pământului cumpărat pe care nu au reuşit încă să îl intabuleze (4% din terenul deţinut). “Timp de mai mulţi ani, FirstFarms a depus forturi pentru a-şi securiza proprietatea terenurilor din România prin înregistrarea în registrul public al proprietăţilor. Procesul este aproape complet şi am decis să trecem ca pierdere contabilă o depreciere cu 3,6 milioane de DKK a terenurilor pentru care există incertitudine cu privire la posibilitatea de a le înregistra”, se menţionează în raportul financiar al companiei.
În 2016, FirstFarms exploata aproximativ 7.200 de hectare, din care 5. 263 de hectare sunt în proprietate, iar pentru anul acesta se estimează că producţia se va realiza pe 7.700 de hectare.
“Ţinta în ceea ce priveşte suprafaţa cultivată este de 8.000 de hectare în Est şi de 8.000 de hectare în Vestul României (până în 2020 n.red) În total, 16.000 de hectare faţă de 7.700 de hectare în anul 2016/2017”, se arată în raportul financiar al companiei potrivit căruia ţinta pentru 2018 este de 11.000 de hectare.
“FirstFarms se concentrează pe îmbunătăţirea procesului de comasare a terenurilor în zonele în care este deja prezentă şi pe expansiunea în zone cu potenţial de copasare şi cu teren de bună calitate”, se mai arată în raportul financiar al companiei care deţine terenuri în judeţele Timiş şi Buzău. De asemenea, FirstFarms a cumpărat în 2015 un siloz cu o capacitate de 10.000 de tone la Făurei.
În Vestul ţării, producătorul deţine loturi de 19 hectare, în medie, în timp ce în Estul ţării are exploataţii de 60 de hectare, iar în Slovacia de 23 de hectare.
Business-ul FirstFarm constă în primul rând în exploatarea unor loturi compacte de teren arendate sau cumpărate în România şi Slovacia, cerealele obţinute fiind folosite ca furaje pentru fermele de porci şi de vaci pe care le deţin în Slovacia şi Ungaria.
“În 2017, se vor face investiţii doar în mentenanţa şi în creşterea profitabilităţii echipamentelor şi clădirilor. Vor fi , de asmenea, investiţii suplimentare pentru achiziţia de terenuri şi preluare a contractelor de arendă ca parte a scopului strategic al companiei”, mai anunţă compania.
Per total, compania a raportat în 2016 afaceri globale de 130.3 milioane de DKK (17,5 milioane de euro).

Related posts

Hunedoara: Omul de afaceri Mihai Miron (Ropharma), investiții într-o fabrică de lapte cu proprietăți terapeutice

Stefana Muresan

Ajutor pentru depozitarea cărnii de porc

Transilvania Business

Ferrero Rocher caută producători de alune în vestul țării

Stefana Muresan

La Sibiu s-a discutat despre nevoia de stimulare a fermelor de elită: strategii europene în domeniul creșterii ovinelor și caprinelor

Papuc Irina

Cele mai importante zece companii din zootehnie, subvenții de peste 6 milioane euro

Stefana Muresan

FieldBook AgriApps, un nou standard în agricultura de precizie

Ligia Voro

Proprietarii fermelor piscicole din Transilvania, convocați la Cluj

Nora Dumitrescu

Sălajul a învins pesta porcină. Toate focarele din județ, anihilate

Nora Dumitrescu

Producătorul Cramele Recaș, cel mai mare exportator de vin din România

Stefana Muresan

AgroConcept – New Holland, lider mondial în mașini agricole, centru regional în comuna clujeană Apahida

Stefana Muresan

Relansarea Fulga a adus brandului vânzări mai mari cu 36%

Stefana Muresan

Dachim din Turda produce uleiuri presate la rece de 200.000 de euro

Stefana Muresan

MADR se pregătește de trimiterea la posturi a atașaților agricoli

Transilvania Business

70 de milioane de euro, atraşi de APIA Mureş în campania 2015

Stefana Muresan

Grupul PPE din Parlamentul European rămâne aproape de agricultorii din România și nu numai!

redactia

Producătorul lactatelor Monor se apropie de 100 mil. lei

Stefana Muresan

Târgul de Crăciun USAMV: Produse apicole, pomicole, agricole sau agroalimentare

redactia

Kaufland și Cooperativa Agricolă „Țara Mea”, program național pentru carne de porc 100% românească

Stefana Muresan

Guvernul de la Budapesta alocă 1,7 milioane de euro pentru agricultorii din Bazinul Carpatic; majoritatea banilor, destinați celor din Transilvania

Stefana Muresan

Bunele practici în agricultura românească aduse de certificarea GLOBALG.A.P.

Stefana Muresan

Fermieri campioni la rapiță cu producții de peste 5 t/ha

Stefana Muresan

Arad: 50 de fermieri își comercializează produsele sub brandul Zarand – Bun ca pe vremuri

Stefana Muresan

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European: “Implică-te! Părerea ta contează! Comisia Europeană lansează consultarea publică privind politica de promovare a produselor agroalimentare!”

Ligia Voro

Investiția UBM Feed Romania din Sânpaul, apreciată de fermieri

Stefana Muresan

Leave a Comment