Agricultura

Danezii de la FirstFarms țintesc dublarea terenurilor în România

FirstFarms, unul dintre investitorii danezi activi pe piaţa terenurilor arabile din România, vrea să îşi dubleze suprafaţa pe care o cultivă cu cereale şi oleaginoase în România, până în 2020. Sunt încurajaţi de preţurile încă mici la terenurile arabile, pe care le evaluează la de 1,6 ori mai mult decât preţul de achiziţie.
FirstFarms, o companie deţinută de mai mulţi investitori danezi şi AP Pension, o companie de pensii ocupaţionale tot din Danemarca, care exploatează terenuri în România, Slovacia şi mai nou Ungaria are în plan continuarea investiţiilor pe plan local în achiziţionarea şi arendarea de terenuri, se arată în raportul financiar al companiei, itat de economica.net.
Până în 2020 doresc să îşi dubleze suprafaţa cultivată, până la aproximativ 16.000 de hectare, urmare a preţurilor încă bune la terenul românesc. Astfel, conform estimărilor FirstFarms, compania a cumpărat teren la un preţ mediu de 19.136 DKK pe hectar (2.570 de euro) faţă de un preţ “corect” evaluat la 32.000 de DKK hectarul (4.300 de euro).
Per total, compania apreciază că a investit 101 de milioane de DKK (13,5 milioane de euro) într-un teren care valorează 171 milioane de DKK (22,9 milioane de euro). “Valoarea terenului în România variază de la zonă la zonă în funcţie de calitate, condiţiile climatice şi gradul de comasare. Nu există însă date oficiale şi statistici cu privire la achiziţia de teren şi de aceea este greu să obţii informaţii corecte despre acest aspect”, se arată în raportarea FirstFarms unde se atrage atenţia că preţurile terenurilor sunt în creştere, dar numărul tranzacţiilor este încă limitat.
Compania are însă probleme cu terenurile neînregistrate. În 2016 compania a raportat o pierdere contabilă de 3.6 milioane de DKK în Romania ca urmare a deprecierii valorii pământului cumpărat pe care nu au reuşit încă să îl intabuleze (4% din terenul deţinut). “Timp de mai mulţi ani, FirstFarms a depus forturi pentru a-şi securiza proprietatea terenurilor din România prin înregistrarea în registrul public al proprietăţilor. Procesul este aproape complet şi am decis să trecem ca pierdere contabilă o depreciere cu 3,6 milioane de DKK a terenurilor pentru care există incertitudine cu privire la posibilitatea de a le înregistra”, se menţionează în raportul financiar al companiei.
În 2016, FirstFarms exploata aproximativ 7.200 de hectare, din care 5. 263 de hectare sunt în proprietate, iar pentru anul acesta se estimează că producţia se va realiza pe 7.700 de hectare.
“Ţinta în ceea ce priveşte suprafaţa cultivată este de 8.000 de hectare în Est şi de 8.000 de hectare în Vestul României (până în 2020 n.red) În total, 16.000 de hectare faţă de 7.700 de hectare în anul 2016/2017”, se arată în raportul financiar al companiei potrivit căruia ţinta pentru 2018 este de 11.000 de hectare.
“FirstFarms se concentrează pe îmbunătăţirea procesului de comasare a terenurilor în zonele în care este deja prezentă şi pe expansiunea în zone cu potenţial de copasare şi cu teren de bună calitate”, se mai arată în raportul financiar al companiei care deţine terenuri în judeţele Timiş şi Buzău. De asemenea, FirstFarms a cumpărat în 2015 un siloz cu o capacitate de 10.000 de tone la Făurei.
În Vestul ţării, producătorul deţine loturi de 19 hectare, în medie, în timp ce în Estul ţării are exploataţii de 60 de hectare, iar în Slovacia de 23 de hectare.
Business-ul FirstFarm constă în primul rând în exploatarea unor loturi compacte de teren arendate sau cumpărate în România şi Slovacia, cerealele obţinute fiind folosite ca furaje pentru fermele de porci şi de vaci pe care le deţin în Slovacia şi Ungaria.
“În 2017, se vor face investiţii doar în mentenanţa şi în creşterea profitabilităţii echipamentelor şi clădirilor. Vor fi , de asmenea, investiţii suplimentare pentru achiziţia de terenuri şi preluare a contractelor de arendă ca parte a scopului strategic al companiei”, mai anunţă compania.
Per total, compania a raportat în 2016 afaceri globale de 130.3 milioane de DKK (17,5 milioane de euro).

Related posts

Guvernul de la Budapesta alocă 1,7 milioane de euro pentru agricultorii din Bazinul Carpatic; majoritatea banilor, destinați celor din Transilvania

Stefana Muresan

Conferința anuală DAFCOCHIM Agro: Borealis L. A. T, recomandare de fertilizanți sofisticați

Ligia Voro

PHI Group și Maxagro, program comun de agricultură organică în Timiș

Stefana Muresan

USAMV Cluj-Napoca și-a completat patrimoniul cu o plantație viticolă de 65 ha în județul Sibiu: educație antreprenorială pentru un viitor punct turistic

Ion Surdu

AgriPlanta-RomAgroTec: Cele mai noi tendințe în tehnologia agricolă

Stefana Muresan

AGRARIA 2018: Tehnică agricolă de ultimă generație. Inovație în zootehnie

Stefana Muresan

Subvențiile din bugetul naţional, din 28 februarie

Stefana Muresan

Ardealul Carei, cel mai mare pro­ducător de ulei vegetal cu ac­ţio­nariat românesc, vânzări de 30 mil euro la export

Stefana Muresan

Rectorul USAMV Cluj, distins cu Ordinul Meritului Agricol Francez

Stefana Muresan

Ministerul Agriculturii către fermieri: Completați declarația pe propria răspundere și continuați activitatea

Ion Surdu

Topul judeţelor cu cel mai mare număr de tranzacţii cu terenuri agricole în S1. Străinii, aproape 30% din suprafaţa totală

Stefana Muresan

RALF 2016, forumul marilor fermieri

Ionut Oprea

ARCPA, la Guvern: „România trebuie să își păstreze calitatea de jucător relevant pe piața globală a comerțului cu cereale”

Papuc Irina

Eveniment oficial de prezentare a Corteva Agriscience™, Divizia de Agricultură a DowDuPont, la Teatrul Național București

redactia

APIA primește cereri de acord prealabil pentru reducerea accizei la motorină

Transilvania Business

Sprijin nerambursabil de până la 1,05 mil. euro pentru investiţii în exploataţii pomicole inclusiv pentru dud şi goji

redactia

Câștigătoarele programului TalentA: Corteva premiază cu 12 000 $ proiectele dedicate securității alimentare

Papuc Irina

AB | Transilvania, raiul branzeturilor de calitate (IV) – Puturoasa de Trascău

Peste 150 de milioane de lei sprijin pentru apicultori în perioada 2020 – 2022

Traian Dan

România a fost a 8 putere agricolă a UE în 2018

Papuc Irina

Pălinca din Satu Mare, pe lista produselor pentru atestare de UE

redactia

Premiere pentru IRUM SA Reghin

Ligia Voro

Zilele Recoltei vor avea loc și în anul acesta la Cluj

Nora Dumitrescu

Leave a Comment