Afacerile din sectorul construcţiilor au crescut susţinut, în ultimii cinci ani, pe fondul interesului românilor şi al companiilor pentru investiţiile în imobiliare.
Potrivit unui studiu privind evoluţia pieţei construcţiilor, realizat de Keysfin, construcţiile de locuinţe asigură principalul motor al pieţei, urmate de construcţiile de imobile de birouri şi spaţii comerciale, în timp ce lucrările edilitare, de infrastructură, continuă să rămână cenuşăresele unui sector în care finanţarea reprezintă, în continuare, principala provocare pentru investitori.
„Siguranţa zilei de mâine a fost cuvântul de ordine pentru mulţi dintre românii care, după criză, au ajuns la concluzia că imobiliarele le pot asigura „centura de siguranţă” în caz de nevoie. Oameni simpli sau investitori, cu toţii au încercat să fructifice preţurile mici ale locuinţelor în comparaţie cu cele dinainte de criză. Prima Casă a reprezentat, astfel, principalul instrument al pieţei”, spun analiştii de la KeysFin.
Cererea semnificativă de locuinţe şi relativa stabilitate a preţurilor, ca urmare a limitelor financiare impuse de programul guvernamental, s-au văzut în rezultatele firmelor de construcţii.
Potrivit estimărilor KeysFin, afacerile din acest sector au atins în 2016 nivelul de 80 de miliarde de lei după ce, în 2015 se situaseră la 76,7 miliarde de lei. „Cifra de afaceri din sectorul construcţiilor a crescut semnificativ din 2012 (72,8 mld.lei) şi până în prezent, semn că cererea în această piaţă a rămas constantă”, spun experţii.
„Românii au învăţat o lecţie importantă din bula imobilară dinainte de criză, atunci când, de exemplu, un apartament de 2 camere ajunsese să fie vândut cu 100.000 de euro, faţă de 35.000-55.000 euro în prezent”, afirmă analiştii.
Potrivit datelor KeysFin, cele mai mari afaceri în sectorul construcţiilor au fost realizate de firmele din zona Capitalei şi a marilor oraşe precum Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov şi Ploieşti.
Statistica arată că, în 2015, activau în piaţa construcţiilor 61.715 firme. Numărul acestora a scăzut faţă de anii precedenţi, însă această evoluţie trebuie privită ca un alt semn al maturizării sectorului.
În 2015, în Bucureşti erau înregistrate 12.003 firme de construcţii, capitala fiind urmată de judeţul Cluj, cu 3993 societăţi, Timiş (2808 firme), Prahova (2638), Braşov (2404), Bihor (2276), Constanţa (2138) şi Ilfov (2093).
Marja operaţională din acest sector a avansat de la -3,24% în 2010 la 5,86% în 2015. Marja operațională arată cât din cifra de afaceri a companiilor reprezintă profitul operaţional.
„Particularitatea marjei operaţionale arată care este profitabilitatea afacerii în sine. Este un aspect extrem de util atunci când încerci să îţi dai seama dacă afacerea are potenţial sau nu”, au explicat cei de la KeysFin.
Provocările anului 2017
Perspectivele investitorilor în construcţii sunt în general pozitive, în acest an. Dovadă că numărul firmelor de construcţii nou înfiinţate a crescut semnificativ în primele două luni ale anului 2017.
Potrivit datelor Registrului Comerțului, în ianuarie şi februarie s-au înregistrat 1671 de firme noi, în condiţiile în care, în tot anul 2016 au fost raportate 8741 de companii nou înfiinţate.
Un alt argument legat de perspectivele pozitive ale pieţei îl reprezintă numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale, care a crescut cu 51,6% în luna februarie a acestui an faţă de luna precedentă.În luna februarie 2017, au fost eliberate 2.367 de autorizaţii de construire, din care 69,2% sunt pentru zona rurală.
Distribuţia în profil regional evidenţiază o creştere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale în toate regiunile de dezvoltare. Cele mai importante creşteri s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Est (+247 autorizaţii), Nord-Vest (+132), Sud-Est (+109), Sud-Muntenia (+93) şi Centru (+80). Cumulat pe primele două luni au fost emise 3.928 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale.
Evoluţia numărului autorizaţiilor este însă mai temperată faţă de anul trecut, semn că investitorii au ceva semne de întrebare.
„Investitorii se tem ca nu cumva ,,Prima Casă” să fie o cursă cu capcane. Altfel spus,programul guvernamental să rămână fără cofinanţare, pe fondul provocărilor financiar-bugetare. Aici va fi cheia pieţei construcţiilor, pe segmentul rezidenţial, în 2017”, estimează experţii.
Dincolo de incertitudinile legate de derularea programului ,,Prima Casă”, nici bilanţurile financiare ale firmelor nu stau foarte bine. Gradul de îndatorare al companiilor din zona Bucureşti-Ilfov, de exemplu, este de peste 50%, iar alte date financiare susţin provocările cu care acestea se confruntă, blocajul financiar fiind la ordinea zilei.
„Durata medie de încasare a creanţelor este de 362 de zile, iar durata medie de plată a datoriilor curente a depăşit 700 de zile. Aceste date, coroborate cu altele, arată că firmele se confruntă cu provocări financiare semnificative”, spun cei de la KeysFin care susţin că provocările sunt semnificative.
„Situaţia firmelor de construcţii justifică necesitatea informării prealabile privind sănătatea financiară a acestora, înainte de a semna orice contract. Indiferent că este vorba de companii, furnizori de materiale de construcţii şi servicii, sau de beneficiari – persoane fizice sau juridice, o analiză extrem de clară privind perspectivele financiare ale firmei de construcţii este absolut necesară, mai ales în cazul în care intervin plăţi în avans. Poate că firma respectivă este la un pas de insolvenţă sau poate că are procese în urma cărora riscă să aibă conturile blocate”, avertizează analiştii de la KeysFin, care au dezvoltat un produs special de monitorizare în acest sens.
Dincolo de provocările mediului de afaceri din acest sector, vestea bună este că băncile au înţeles că este nevoie de alternativă la Prima Casă, relaxând din nou condiţiile de finanţare şi lansând chiar noi produse, precum creditul „La Casa Mea”, anunţat recent de BRD.
„Un semnal semnificativ, în acest sens, este primit din piaţa materialelor de construcţii, acolo unde investiţiile sunt semnificative. Toţi marii jucători din piaţă insistă pe oferte sau pe deschiderea de noi unităţi. Cel mai relevant exemplu este cel al companiei Arabesque care a lansat recent, la Iaşi, primul său magazin Mathaus, dedicat persoanelor fizice. O investiţie de 10 milioane de euro care mizează pe potenţialul în creştere al pieţei în această zonă”, au mai declarat analiştii.
Dincolo de evoluţia din sectorul de construcţii imobiliare, un mare semn de întrebare îl reprezintă segmentul lucrărilor edilitare.
„Planurile de infrastructură arată bine, pe hârtie. Rămâne de văzut dacă se va trece la fapte, având în vedere nivelul finanţelor bugetare. Acest tip de investiţii ar trebui să fie considerat prioritate naţională, pentru că generează dezvoltarea de afaceri pe orizontală, de lanţuri economice. O autostradă creşte semnificativ potenţialul unei zone, iar cel mai bun exemplu îl reprezintă zona Dobrogei a cărei evoluţie economică s-a amplificat odată cu finalizarea Autostrăzii Soarelui”, au declarat analiştii.
Citește și:
Agenția Fitch menține Oradea în categoria cu „Cea mai ridicată credibilitate”
Agenția Internațională Fitch Ratings a reconfirmat în data de 14.04.2025 calificativele de rating pentru Municipiul Oradea, după cum…
23 aprilie 2025
Atradius – crește numărul de insolvențe corporative în Europa și România
Pe fondul instabilității economice internaționale, numărul insolvențelor la nivel mondial a înregistrat în 2024 un salt de 19%…
9 aprilie 2025
Tendințele economice în 2025: adaptare și inovație pentru competitivitate
Într-o lume aflată în plină revoluție tehnologică și într-un context global marcat de măsuri protecționiste și reconfigurarea lanțurilor…
2 aprilie 2025
Dispar meserii, apar alte meserii noi
Din Raportul Future of Jobs 2025, realizat pe 1.000 de angajatori globali de top, reiese că peste 92…
31 martie 2025
„Romania is our second key market in Eastern Europe, a region with one of our most ambitious development pipelines” – Patrick Mendes, CEO Europe & North Africa | Accor – Premium, Midscale & Economy
In this exclusive interview, Patrick Mendes, CEO Europe & North Africa | Accor – Premium, Midscale & Economy,…
30 martie 2025
Care au fost orașele și domeniile cu cele mai mari salarii în trimestrul 1 din 2025
Harta salariilor și topul celor mai bine plătite domenii în Q1. București, Cluj-Napoca, Brașov și Timișoara sunt orașele…
28 martie 2025
Soluții pentru dezvoltarea sustenabilă a companiilor din Tulcea
Conferințele „Business Evolution – Finanțare. Digitalizare. Management eficient.” Continuă pe 1 aprilie 2025 la Tulcea. Economia își…
28 martie 2025
Care este stadiul lucrărilor la parcurile de specializare inteligentă din Bihor
Lucrările la parcurile de specializare inteligentă din Marghita, Aleșd și Beiuș avansează. Lucrările la cel de-al patrulea Parc,…
28 martie 2025
Investiții
Mai ușor de la Arad spre Cluj Napoca, ocolind Oradea pe la sud
PORR Construct a ajuns la 85% cu stadiul lucrărilor la Inelul Rutier Metropolitan al Oradiei, între Oșorhei și…
24 aprilie 2025
Speakeri de top din companii renumite la nivel mondial la Bucharest Tech Week
Speakeri de top din companii globale precum The Coca-Cola Company, Microsoft sau Meta urcă pe scenele Bucharest Tech…
24 aprilie 2025
Envipco a deschis la Cluj un Centru de Excelență în Inginerie
Investitorii din Parcul Tehnologic Liberty au ca strategie crearea de locuri de muncă specializate și un nou rol…
24 aprilie 2025
Vizita Familiei Regale la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor – Oradea
Miercuri, 23 aprilie 2025, a avut loc vizita Familiei Regale la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor. Delegația…
24 aprilie 2025
Încep lucrările de reabilitare la Barajul Leșu
Administrația Bazinală de Apă (ABA) Crișuri anunță începerea, în luna mai 2025, a lucrărilor de reabilitare a Barajului…
23 aprilie 2025
Agenția Fitch menține Oradea în categoria cu „Cea mai ridicată credibilitate”
Agenția Internațională Fitch Ratings a reconfirmat în data de 14.04.2025 calificativele de rating pentru Municipiul Oradea, după cum…
23 aprilie 2025
Vest Build și Infra Expert AD au câștigat licitația pentru decolmatarea Lacului Vida
Marți, 22 aprilie 2025, asocierea de firme SC Vest Build SRL (lider de asociere) și SC Infra Expert…
22 aprilie 2025
Pasajul Decebal din Oradea va fi deschis circulației rutiere sâmbătă, 19 aprilie
Sâmbătă, 19 aprilie 20025, de la ora 15:00, se va deschide circulația pe pasajul subteran de sub Bulevardul…
18 aprilie 2025
Infrastructură
Mai ușor de la Arad spre Cluj Napoca, ocolind Oradea pe la sud
PORR Construct a ajuns la 85% cu stadiul lucrărilor la Inelul Rutier Metropolitan al Oradiei, între Oșorhei și…
24 aprilie 2025
Încep lucrările de reabilitare la Barajul Leșu
Administrația Bazinală de Apă (ABA) Crișuri anunță începerea, în luna mai 2025, a lucrărilor de reabilitare a Barajului…
23 aprilie 2025
Viarom ridică pasajul spre Spitalul Regional Cluj. Trafic deviat pe două bretele
Intersecția denivelată cu sens giratoriu și supratraversare din Florești are menirea să asigure un acces fluent către viitoarea…
22 aprilie 2025
Maramureșul se conectează cu Europa. “Să profitați de reconstrucția Ucrainei!”
Administrația județeană îi cere ministrului transporturilor sprijin pentru ocolitoarea reședinței de județ și drumul rapid Baia Mare –…
18 aprilie 2025
Pasajul Decebal din Oradea va fi deschis circulației rutiere sâmbătă, 19 aprilie
Sâmbătă, 19 aprilie 20025, de la ora 15:00, se va deschide circulația pe pasajul subteran de sub Bulevardul…
18 aprilie 2025
Drumul spre minicentura de nord a Clujului, modernizat după 15 ani
Între timp, numărul locuitorilor din comuna Chinteni s-a mărit de la 1.700 la 7.000. Șoseaua nu este recepționată,…
16 aprilie 2025
Se pregătește inaugurarea noului pod hobanat peste Someș la Satu Mare
Lucrările la noul pod hobanat peste râul Someș din Satu Mare se apropie de final. Primarul Kereskenyi Gabor…
16 aprilie 2025
Centura Făgărașului, 6 km de drum nou, finalizată de STRABAG cu 6 luni mai devreme
Centura Municipiului Făgăraș, în valoare de 47 milioane lei, construită de compania STRABAG, a depășit 90% grad de…
15 aprilie 2025
Turism
Mai ușor de la Arad spre Cluj Napoca, ocolind Oradea pe la sud
PORR Construct a ajuns la 85% cu stadiul lucrărilor la Inelul Rutier Metropolitan al Oradiei, între Oșorhei și…
24 aprilie 2025
S-a semnat contractul cu Lufthansa pentru zborurile Oradea – München
Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, și Monica Dobruțchi, managerul general Lufthansa pentru România, Bulgaria și Moldova, au…
23 aprilie 2025
Încep lucrările de reabilitare la Barajul Leșu
Administrația Bazinală de Apă (ABA) Crișuri anunță începerea, în luna mai 2025, a lucrărilor de reabilitare a Barajului…
23 aprilie 2025
Vest Build și Infra Expert AD au câștigat licitația pentru decolmatarea Lacului Vida
Marți, 22 aprilie 2025, asocierea de firme SC Vest Build SRL (lider de asociere) și SC Infra Expert…
22 aprilie 2025
Aeronave militare la Aeroportul Oradea
Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
18 aprilie 2025
Compania Silvania a finalizat campingul modern de la Lacul Vida
La recepție au participat Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, Florin Copos, primarul comunei Dobrești, angajați din cadrul…
16 aprilie 2025
TuȘiTulcea – Festival de savori dobrogene
Tulcea celebrează din nou gustul unic al scrumbiei dunărene și tradițiile pescărești, în cadrul Festivalului „Scrumbii de Rusalii”,…
16 aprilie 2025
Oradea descoperită prin tururi ghidate ale comorilor arhitecturale
Începe Oradea City Hunt, ediția 2025, turul interactiv al comorilor arhitecturale din centrul orașului. Oradea City Hunt reprezintă o…
16 aprilie 2025
Educație
„Babeș-Bolyai” intră în concurență directă cu „Iuliu Hațieganu”
Clujul va avea două unități de învățământ superior în care se va studia sănătatea la acest nivel: Universitatea…
24 aprilie 2025
Speakeri de top din companii renumite la nivel mondial la Bucharest Tech Week
Speakeri de top din companii globale precum The Coca-Cola Company, Microsoft sau Meta urcă pe scenele Bucharest Tech…
24 aprilie 2025
Meron Gallery găzduiește la Cluj Napoca prima expoziție solo a artistei Maia Ștefana Oprea
Meron Gallery găzduiește prima expoziție solo în Cluj-Napoca a artistei Maia Ștefana Oprea, My Old Growth Trees (Arborii…
23 aprilie 2025
Holisun va furniza soluții digitale pentru studenții internaționali din România
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) și compania informatică din Baia Mare au încheiat un parteneriat de susținere…
23 aprilie 2025
Master internațional în domeniul energetic la Universitatea din Oradea
Studenții de la Universitatea din Oradea vor putea cursurile de master în domeniul „Energie verde pentru sustenabilitate și…
23 aprilie 2025
Primul program de Electronică Aplicată în sistem dual din România
Sinergia sectorului economic cu mediul academic din Alba-Iulia generează un context favorabil viitoarelor generații de angajați. Conducerea Universității…
23 aprilie 2025
Vizită regală la Oradea
Marți, 22 aprilie 2025, Primăria Oradea a avut onoarea de a-i primi pe Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei…
22 aprilie 2025
Aeronave militare la Aeroportul Oradea
Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
18 aprilie 2025
Zi de Zi știri economice:
